ΑΘΗΝΑ
12:57
|
20.04.2024

Νέα φωτιά εκδηλώθηκε το απόγευμα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια. Αεροσκάφη τύπου καναντέρ της Πυροσβεστικής πραγματοποιούν από το πρωί ρίψεις νερού σε κάθε […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέα φωτιά εκδηλώθηκε το απόγευμα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια. Αεροσκάφη τύπου καναντέρ της Πυροσβεστικής πραγματοποιούν από το πρωί ρίψεις νερού σε κάθε νέα εστία.

Η νέα εστία φωτιάς καίει κάποιες ελάχιστες σκηνές που είχαν απομείνει ανέπαφες μετά τις προηγούμενες καταστροφικές πυρκαγιές της Τρίτης και της Τετάρτης.

Να σημειωθεί ότι είναι η τέταρτη πυρκαγιά από τα ξημερώματα της Τετάρτης, όταν το ΚΥΤ τυλίχτηκε στις φλόγες με αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή του αλλά και τον νέο ξεριζωμό για τους 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες διέμεναν σε αυτό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα φωτιά έχει οριοθετηθεί, καθώς στο σημείο έσπευσαν αμέσως οχήματα και αεροσκάφη της Πυροσβεστικής.

Μπλόκο κατοίκων στη Μόρια

Η τοπική ιστοσελίδα stonisi.gr αναφέρει ότι η Μόρια είναι αποκλεισμένη από νωρίς το πρωί. Κάτοικοι της περιοχής με στελέχη της δημοτικής αρχής Μυτιλήνης έκλεισαν τον δρόμο στο ύψος της θέσης Φανός τοποθετώντας μάλιστα και μηχανήματα του Δήμου, με αίτημα να μην πραγματοποιηθούν εργασίες καθαρισμού της καμένης έκτασης του ΚΥΤ. Οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν δεύτερη νύχτα στους δρόμους και τα χωράφια.

Στη Λέσβο ο Μαργαρίτης Σχοινάς

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, μετέβη σήμερα στη Λέσβο και με μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γνωστοποίησε ότι χθες επικοινώνησε με τον Κυριάκο. Μητσοτάκη εκφράζοντάς του την ετοιμότητας της Κομισιόν να συνδράμει άμεσα την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα αυτές τις δύσκολες ώρες.

Στο μεταξύ, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον μιλώντας στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων δήλωσε ότι προτεραιότητα είναι η απομάκρυνση των ευπαθών ομάδων από τους καταυλισμούς και η προστασία τους από τον κορονοϊό. Υπογράμμισε ότι “χάρη στη γρήγορη απάντηση του προσωπικού, της ελληνικής αστυνομίας και της πυροσβεστικής στη Μόρια κατάφεραν να απομακρύνουν τους ανθρώπους χωρίς να υπάρξουν θυμάται και χωρίς να υπάρξουν άνθρωποι που χρειάστηκε να διακομιστούν στο νοσοκομείο”.

Συμπλήρωσε ότι “όταν ανέλαβα τον Δεκέμβριο αναγνωρίσαμε ότι υπάρχει μία απαράδεκτη κατάσταση στα ελληνικά νησιά, στους υπερπλήρεις καταυλισμούς. Η Λέσβος και η Μόρια χειρότερα αλλά επίσης σε άλλα νησιά. Τότε είχαμε περίπου 45.000-48.000 μετανάστες σε αυτούς τους καταυλισμούς που ζούσαν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες. Ξεκινήσαμε μαζί με τις ελληνικές αρχές, μαζί με τις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών να εργαζόμαστε πάνω σε αυτό. Τώρα έχουμε το μισό αριθμό μεταναστών σε αυτούς τους καταυλισμούς, ακόμη είναι υπερπλήρεις, ακόμη για πολλούς ανθρώπους απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης αλλά καλύτερα από ότι ήταν πριν από έξι μήνες. Στη Λέσβο, στη Μόρια πήγαμε από 25.000 μετανάστες στις 12.000. Είναι ακόμη πολλοί, είναι ακόμη απαράδεκτο αλλά δεν καθόμασταν και περιμέναμε να γίνει η καταστροφή”.  

Αντιπαράθεση για τη Μόρια στη Βουλή

Κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για την Μόρια κατά τη συζήτηση της κύρωσης τριών συμφωνιών της Ελλάδος με Ρωσία και Ισραήλ για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, και με τη Βουλγαρία για κοινούς διασυνοριακούς ελέγχους.

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Σπήλιος Λιβανός, απέρριψαν τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης, που έκανε λόγο για σοβαρότατες πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης για όσα συνέβησαν στη Μόρια και έλλειψη στρατηγικού σχεδίου, ενώ τόνισαν την ανάγκη εθνικής ομοψυχίας και συναίνεσης. “Η κυβέρνηση έχει στρατηγική και σχέδιο, ελέγχει τα σύνορα. Το μεταναστευτικό, όμως, έχει πλέον στοιχεία εθνικής κρίσης. Χρειάζεται πολιτική ομοψυχία, εθνική συναίνεση, γιατί έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε και όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας”, δήλωσε ο κ. Οικονόμου.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, έκανε λόγο για «πολύ βαριά και τραγικά γεγονότα που συνέβησαν στη Μόρια τα οποία ήταν απόρροια μιας προδιαγεγραμμένης πορείας με ευθύνη της κυβέρνησης. “Η αδικαιολόγητη αυτή εξέλιξη δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι συνεπάγεται και βαρύτατες πολιτικές ευθύνες. Πέρσι ο κ. Χρυσοχοΐδης, όταν επισκέφθηκε τη Μόρια, δήλωσε την ικανοποίησή του για την κατάσταση που βρήκε και που χθες έγινε παρανάλωμα του πυρός. Οι εικόνες με τους 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες στον δρόμο μάς κάνουν να ντρεπόμαστε. Αυτή η εικόνα χθες, δεν είναι Ελλάδα. Είναι γεγονός ότι η Μόρια παραδόθηκε στις φλόγες και πράγματι είναι αποτέλεσμα εμπρηστικού μηχανισμού, αλλά είναι του εμπρηστικού μηχανισμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη”, ανέφερε ο κ. Ραγκούσης.

«Το πρόβλημα με τους μετανάστες και τη Μόρια είναι πολύ μεγάλο και είναι αποτέλεσμα του δόγματος των ανοιχτών συνόρων που εσείς υιοθετήσατε. Όταν παραλάβαμε εμείς, δεν υπήρχαν έτοιμες δομές για να τους πάμε. Οι παραβιάσεις των συνόρων έγιναν με την προηγούμενη κυβέρνηση» σχολίασε ο κ. Αθανασίου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Καμίνης, έκανε λόγο “για προφητική παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου πριν δύο μήνες, με την αναφορά που είχε καταθέσει για τις προσφυγικές δομές και τον κίνδυνο που υπήρχε και που φαίνεται σήμερα να επαληθεύεται”.

Για τεράστιες ευθύνες, τόσο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, “για την τραγική κατάσταση στη Μόρια με 13.000 ψυχές να ζουν σε άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες», έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜεΡΑ25, Κλέων Γεωργιάδης, καταλόγισε ευθύνες τόσο στη ΝΔ, όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ: “Τα χθεσινά γεγονότα στη Μόρια ήταν αναπόφευκτο να συμβούν, όταν 13.000 ψυχές στοιβάζονται σε απάνθρωπα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Νομοτελειακά θα συνέβαιναν αυτά που είδαμε χθες στη Μόρια κι έχουν ευθύνες οι κυβερνήσεις που την έχτισαν και τη μετέτρεψαν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα