ΑΘΗΝΑ
04:46
|
03.05.2024

«Ο ρόλος της Ρωσίας και της Τουρκίας μας απασχολεί. Υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή» υποστήριξε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά την […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Ο ρόλος της Ρωσίας και της Τουρκίας μας απασχολεί. Υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή» υποστήριξε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά την έναρξη της κοινής συνέντευξης Τύπου που δίνεται απόψε μετά την ολοκλήρωση της έβδομης ευρωμεσογειακής διάσκεψης στην Κορσική.

«Η Μεσόγειός μας είναι σήμερα το θέατρο παρατεταμένων συγκρούσεων, στη Συρία, στη Λιβύη…» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος, επιβεβαιώνοντας το ενδιαφέρον των επτά χωρών που συμμετείχαν στη συνάντηση σε εξελίξεις που αφορούν την ευρύτερη περιοχή. Ξεχώρισε ιδιαίτερα την απόφαση τους να συνεργαστούν, μεταξύ άλλων, και σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις σε Λίβανο, Λιβύη, Συρία.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παίρνοντας το λόγο χαρακτήρισε τη διάσκεψη “απόλυτα επιτυχημένη” τονίζοντας πως ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό μετά και από τις καταστροφικές πυρκαγιές στον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια της Λέσβου.

Ανέφερε πως η Ελλάδα και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου σηκώνουν δυσανάλογο βάρος στο ζήτημα του μεταναστευτικού αναφέροντας πως θα πρέπει να ξεκινήσει στην ΕΕ νέα συζήτηση για αλλαγές στην μεταναστευτική πολιτική.

Αναφερόμενος στο ρόλο της Τουρκίας στην Α. Μεσόγειο επανέλαβε τις κατηγορίες έναντι της Άγκυρας για προκλητική, επιθετική συμπεριφορά και απομάκρυνση “από κάθε προσπάθεια ειλικρινούς συνεννόησης”. Αναφέρθηκε στην παράγραφο 6 της Κοινής Διακήρυξης της Συνόδου των Επτά, καλώντας την Τουρκία να αποδείξει στην πράξη πως επιθυμεί διάλογο τερματίζοντας πρώτα από όλα τις προκλητικές ενέργειες. Προέβλεψε πως χρειάζεται “τέλος των προκλήσεων και αρχή των συζητήσεων”.

Ανακοίνωσε τέλος πως το 2021 η όγδοη ευρω-μεσογειακή διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη.

Όσον αφορά στα συμπεράσματα της συνόδου που απαρτίζουν τη Διακήρυξη Αζαξιό, οι επτά ηγέτες επιβεβαιώνουν, κατά πληροφορίες, πως συμφωνούν να εργαστούν για «επιπλέον καταλόγους με βάση τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί έως τώρα» με σκοπό να υιοθετηθούν άμεσα. Αναφέρουν επίσης πως η ΕΕ είναι έτοιμη να καταρτίσει  κατάλογο περαιτέρω περιοριστικών μέτρων που θα συζητηθούν στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020, εκτός και εάν η Τουρκία τερματίσει τις μονομερείς δραστηριότητες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα