ΑΘΗΝΑ
23:54
|
23.04.2024
Τα σχόλια που γίνονται από τη Γερμανία και άλλα κράτη της Δύσης παίρνουν "φριχτή μορφή" δήλωσε η Μ. Ζαχάροβα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Τερατώδη” και ανούσια χαρακτήρισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα τα σχόλια της Γερμανίας και άλλων δυτικών κρατών σχετικά με την υποτιθέμενη “δηλητηρίαση” του Αλεξέι Ναβάλνι, στο δίκτυο Rossiya 1, τη Δευτέρα (14/09).

Η υπόθεση της υποτιθέμενης “δηλητηρίασης” του Αλεξέι Ναβάλνι και τα σχόλια που γίνονται από τη Γερμανία και άλλα κράτη της Δύσης, παίρνουν “φρικτή μορφή”, στηλίτευσε η Μαρία Ζαχάροβα.

“Μας αναγκάζουν να το πιστέψουμε. […] Σήμερα βλέπουμε μια τροποποιημένη διατύπωση – πρέπει να παραδεχτείτε χωρίς καμία αντίρρηση αυτό που δεν πρόκειται καν να υποστηρίξουμε με κανένα γεγονός. Σε αυτό το σημείο, αυτό παίρνει ήδη απολύτως φρικτή μορφή”, δήλωσε στο Rossiya 1, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι τα δυτικά κράτη χρησιμοποίησαν ανάλογη τακτική και μετά τη δηλητηρίαση του πρώην Ρώσου κατασκόπου, Σεργκέι Σκριπάλ, και της κόρης του, Γιούλια, στο Σάλισμπερι του Ηνωμένου Βασιλείου, το 2018.

Η Μαρία Ζαχάροβα αποκάλυψε επίσης, ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ ακύρωσε την επίσκεψή του στη Γερμανία, στις 15 Σεπτεμβρίου, καθώς “η τρέχουσα μορφή και οι συνθήκες της υπόθεσης, παρά τις προηγούμενες συμφωνίες με τη γερμανική πλευρά, καθιστούσαν τον Ρώσο υπουργό ως ξένο και η επίσκεψή του στη Γερμανία δεν είναι επίκαιρη”.

“Ενημερώσαμε τη γερμανική πλευρά γι’ αυτό. Σήμερα, μας εξέπληξε το γεγονός ότι η Γερμανία δεν βρήκε το θάρρος να πει την αλήθεια για το πώς έγιναν τα γεγονότα στην πραγματικότητα. Κάποιος πρέπει να βασίζεται στα γεγονότα” υπογράμμισε η Μαρία Ζαχάροβα.

Σύμφωνα με προηγούμενη ανακοίνωση του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο Σεργκέι Λαβρόφ θα μετέβαινε αύριο 15 Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο για να παραστεί στην τελετή λήξης του “αφιερωματικού” έτους επιστημονικής και εκπαιδευτικής συνεργασίας, από κοινού με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας. Ωστόσο ο Σεργκέι Λαβρόφ ακύρωσε την επίσκεψη λόγω αλλαγών στο πρόγραμμα εργασίας του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας, καθώς αρχικά σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν διμερείς συνομιλίες.

Η πρόταση τoυ Γερμανού ΥΠΕΞ Χάικο Μάας ότι η Ρωσία πρέπει να στείλει τα αιτήματά της σχετικά με την κατάσταση του Αλεξέι Ναβάλνι στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων είναι απλώς μια “δικαιολογία”, δήλωσε επίσης, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

“Λυπάμαι, αλλά αυτό είναι ένα είδος δικαιολογίας, για να το πω ήπια. Αλλά δεδομένου του επείγοντος του ζητήματος, θα ήθελα να χρησιμοποιήσω ισχυρότερες εκφράσεις. Επειδή αυτό είναι λάθος,” υπογράμμισε, η Ζαχάροβα.

“Εάν υπάρχουν σοβαρά γεγονότα, και μας λένε ότι αυτά είναι πραγματικά γεγονότα, και υπάρχει αίτημα από τις αντίστοιχες υπηρεσίες, τότε τι θα μπορούσε να είναι πιο κοινό, απλό, αληθινό, ειλικρινές και σωστό από το να παραδοθούν στη Ρωσική πλευρά; ” διερωτήθηκε η διπλωμάτης.

Σύμφωνα με τη Ζαχάροβα, “δυστυχώς, η αλυσίδα αυτών των περίεργων πραγμάτων δεν πρόκειται να σπάσει.”

Τη Δευτέρα, το ρωσικό γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα έστειλε ένα νέο αίτημα στη Γερμανία για νομική συνδρομή σχετικά με την κατάσταση με τον Ναβάλνι, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Αντρέι Ιβάνοφ.

Ο Ρώσος αντιπολιτευόμενος Αλεξέι Ναβάλνι μεταφέρθηκε σε τοπικό νοσοκομείο στην πόλη Ομσκ της Σιβηρίας στις 20 Αυγούστου μετά την κατάρρευσή του στην πτήση Τομσκ-Μόσχα. Έπεσε σε κώμα και συνδέθηκε με αναπνευστήρα στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Στις 22 Αυγούστου, μεταφέρθηκε αεροπορικώς στο νοσοκομείο Charite στο Βερολίνο. Στις 2 Σεπτεμβρίου, η γερμανική κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι ο Ναβάλνι είχε δηλητηριαστεί με τοξικό παράγοντα της οικογένειας Novichok. Τη Δευτέρα, το Βερολίνο ισχυρίστηκε ότι τρία εργαστήρια της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων αυτών στη Γαλλία και τη Σουηδία, επιβεβαίωσαν τα γερμανικά συμπεράσματα. Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, οι εμπειρογνώμονες του OPCW έλαβαν επίσης δείγματα από τον Ναβάλνι, προωθώντας τα στα εργαστήρια αναφοράς του οργανισμού.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε αργότερα ότι η Ρωσία ήταν έτοιμη να συνεργαστεί πλήρως στην υπόθεση Ναβάλνι με τη Γερμανία. Σημείωσε ότι πριν μεταφερθεί ο Ναβάλνι στο Βερολίνο, δεν βρέθηκαν τοξικές ουσίες στο σύστημά του. Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είπε ότι το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν είχε παράσχει αποδεικτικά στοιχεία για την υποτιθέμενη δηλητηρίαση στον Ρώσο πρέσβη.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι για την υπόθεση Ναβάλνι συζήτησαν τηλεφωνικά ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, με τον πρόεδρο της Ρωσίας να δηλώνει ότι είναι “απαράδεκτο” να εκτοξεύονται αβάσιμες κατηγορίες κατά της Ρωσίας για την υποτιθέμενη δηλητηρίαση του Ρώσου αντιφρονούντα.

“Συζητήθηκε λεπτομερώς η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί γύρω από την ‘υπόθεση Ναβάλνι’. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε ότι είναι απαράδεκτες οι κατηγορίες κατά της Ρωσίας που δεν βασίζονται πουθενά, σε σχέση με την εισαγωγή στο νοσοκομείο του Αλεξέι Ναβάλνι”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου, το οποίο διευκρίνισε πως η συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία της γαλλικής πλευράς.

Ο Ναβάλνι επιθυμεί να επιστρέψει στη Ρωσία

Ο Αλεξέι Ναβάλνι “Δεν πρόκειται να μεταναστεύσει στη Γερμανία. Θέλει να επιστρέψει (σ.σ. μετά την ανάρωσή του) σπίτι στη Ρωσία και θέλει να συνεχίσει τις δραστηριότητές του” δήλωσε υψηλόβαθμος Γερμανός αξιωματούχος ασφαλείας, στους “New York Times”.

Σύμφωνα με την δήλωση του αξιωματούχο ο ίδιος ο Ναβάλνι εξέφρασε την επιθυμία της επιστροφή τους στην πατρίδα του.

Σημειώνεται ότι η κλινική Charite του Βερολίνου, όπου εξακολουθεί να νοσηλεύεται ο Αλεξέι Ναβάλνι, ανέφερε, τη Δευτέρα (14/09), ότι η κατάσταση του βελτιώνεται συνεχώς καθώς είναι πλέον αποσυνδεδεμένος από τον αναπνευστήρα και μπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι, τονίζοντας ότι “αντιλαμβάνεται πλήρως σε ποια κατάσταση βρίσκεται”.

Πηγή: Tass

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα