ΑΘΗΝΑ
10:34
|
26.04.2024
Στη χαμηλότερη τιμή της μετά το 1995 κατρακύλησε η μετοχή της HSBC σε Χονγκ Κονγκ και Λονδίνο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στη χαμηλότερη τιμή της μετά το 1995 κατρακύλησε η μετοχή της HSBC μετά τις αποκαλύψεις για το ξέπλυμα τεράστιων ποσών βρώμικου χρήματος.

Η HSBC επέτρεψε τη μεταφορά δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε λογαριασμούς σε διάφορες χώρες του κόσμου, γνωρίζοντας ότι πρόκειται για ποσά που προέκυψαν από απάτες και “ύποπτες συναλλαγές”.

Τη Δευτέρα, οι μετοχές της τράπεζας κατέγραψαν πτώση 4% στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ενώ στο Λονδίνο εμφάνισαν απώλειες 5%.

Η HSBC είναι ο μεγαλύτερος τραπεζικός οργανισμός στην Ευρώπη. Εδρεύει στο Λονδίνο, αλλά περισσότερα από τα μισά της κέρδη προέρχονται απο την Ασία, με τη μετοχή της να επηρεάζει καθοριστικά τόσο το χρηματιστήριο του Λονδίνου όσο κι αυτό του Χονγκ Κονγκ.

Η μετοχή της HSBC δεχόταν ισχυρές πιέσεις σε διάφορα επίπεδα και πριν τη δημοσιοποίηση του σκανδάλου, με την κρίση του κορονοϊού να την έχει οδηγήσει σε απώλειες ως και 50%. Στα έγγραφα για το ξέπλυμα (FinCEN Files), εμφανίζεται να επιδίδεται σε “ύποπτες δραστηριότητες” και να εμπλέκεται σε μεταφορές σημαντικών ποσών από τις ΗΠΑ στο Χονγκ Κονγκ το 2013 και το 2014.

Σημαντικά πλήγματα υπέστησαν και η Standard Chartered και η Barclays (ανταγωνστικές της HSBC), καταγράφοντας πτώση 5% και 6% αντιστοίχως. Οι μετοχές της γερμανικής Deutsche Bank υποχώρησαν κατά 6%.

Με πληροφορίες από BBC Business.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα