ΑΘΗΝΑ
21:46
|
05.11.2024
Το ψήφισμα αντίκειται στις αρχές του διεθνούς δικαίου και είναι νομικά άκυρο, λέει το ρωσικό ΥΠΕΞ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Tο Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει άκυρο το ψήφισμα του ΟΗΕ για τη Λευκορωσία.

“Ξεκινούμε από το γεγονός ότι το ψήφισμα του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που προώθησαν οι δυτικές χώρες, αντίκειται στις αρχές του διεθνούς δικαίου, είναι νομικά άκυρο” στηλιτεύει το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

 Νωρίτερα, το Μινσκ είχε κατηγορήσει το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για εμπλοκή στις εσωτερικές υποθέσεις της Λευκορωσίας.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, σημειώθηκε νέος γύρος διαδηλώσεων σε διάφορες πόλεις της Λευκορωσίας. Την Κυριακή, τουλάχιστον 10 άτομα συνελήφθησαν στο Μινσκ με την κατηγορία της “παραβίασης του νόμου για τις μαζικές συγκεντρώσεις”.

Οι διαδηλώσεις στη Λευκορωσία ξέσπασαν μετά τις προεδρικές εκλογές στις αρχές Αυγούστου, όταν ο Πρόεδρος Λουκασένκο κέρδισε με συντριπτική πλειοψηφία. Οι αντίπαλοί του, ωστόσο, δεν αναγνώρισαν το αποτέλεσμα των εκλογών, υποστηρίζοντας ότι οι εκλογές ήταν στημένες. Έκτοτε, θεωρούν ότι η Σβετλάνα Τιχανόβσκαγια, υποψήφια της αντιπολίτευσης είχε νικήσει τις εκλογές, επικαλούμενοι τα exit polls.

Σημειώνεται ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις της Λευκορωσίας κατηγορούνται για βασανισμούς και σεξουαλική βία με την υποψήφια της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια να κατηγορεί επίσης τις αρχές για άσκηση βίας κατά των ειρηνικών διαδηλωτών σε έκτακτη συνέλευση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.

Οι αξιωματούχοι της Λευκορωσίας από την πλευρά τους αρνούνται τις κατηγορίες.

«Αρνούμαστε τις ανυπόστατες κατηγορίες για σεξουαλική βία κατά των διαδηλωτών. Δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για αυτό, δεν υπάρχει επιβεβαίωση για τους ισχυρισμούς ότι άνθρωποι έχουν εξαφανιστεί σε σχέση με τις διαδηλώσεις. Σε ότι αφορά τις πολιτικές κρατήσεις δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο. Κάποιοι έχουν συλληφθεί βάσει της νόμιμης διαδικασίας του ποινικού κώδικα και γίνονται νόμιμες έρευνες», είπε ο Γιούρι Αμπράσεβιτς, μόνιμος αντιπρόσωπος της Λευκορωσίας στον ΟΗΕ.

Την ίδια ώρα η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών έχει στηρίξει τις κυρώσεις κατά του προέδρου της χώρας Αλεξάντερ Λουκασένκο και επιβεβαιώνουν ότι δεν αναγνωρίζουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ εις βάρος ατόμων που ευθύνονται για άσκηση βίας, καταστολή και νόθευση των εκλογικών αποτελεσμάτων στη Λευκορωσία, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Λουκασκένο και καλούν τα κράτη μέλη στο Συμβούλιο να εφαρμόσουν χωρίς καθυστέρηση τα μέτρα αυτά, σε στενή συνεργασία με διεθνείς εταίρους. 

Οι παραπάνω ενέργειες έρχονται μετά την κοινή στρατιωτική άσκηση Ρωσίας και Λευκορωσίας κοντά στα σύνορα με την Πολωνία. Περισσότεροι από 800 στρατιώτες συμμετέχουν στις ασκήσεις που θα ολοκληρωθούν στις 25 Σεπτεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, η ηγέτης της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, στο πλαίσιο της συνάντησής της με τους υπουργούς Εξωτερικών του μπλοκ σήμερα, Δευτέρα, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να εγκρίνει κυρώσεις σε Λευκορώσους αξιωματούχους που κατηγορούνται για νοθεία των προεδρικών εκλογών τον περασμένο μήνα. Προέτρεψε μάλιστα τους αξιωματούχους των κρατών της ΕΕ να επιδείξουν περισσότερο σθένος.

Η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια είχε ζητήσει από τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει στην καταστολή του κινήματος αμφισβήτησης στη Λευκορωσία σε μήνυμα μέσω βίντεο που απηύθυνε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Η Τιχανόφσκαγια, που διέφυγε στη Λιθουανία εν μέσω αστυνομικής καταστολής στη Λευκορωσία μετά τις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου, απευθύνθηκε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δηλώνοντας ότι “το εύρος και η ωμότητα της βίας που ασκεί το καθεστώς παραβιάζουν κατάφωρα όλους τους διεθνείς κανόνες και την Παγκόσμια Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που έχουν υιοθετήσει τα Ηνωμένα Έθνη και η Λευκορωσία”.

Οι Βρυξέλλες ζήτησαν στη συνέχεια να διεξαχθεί μια “εις βάθος έρευνα” για τις κατηγορίες περί παραβιάσεων εις βάρος των διαδηλωτών στα κέντρα κράτησης και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) κάλεσε το Συμβούλιο να ξεκινήσει έρευνα «χωρίς καθυστέρηση».

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, ζήτησε με τη σειρά της, την έναρξη έρευνας για τις κατηγορίες περί βασανιστηρίων από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Ο πρεσβευτής της Λευκορωσίας στον ΟΗΕ στη Γενεύη Γιούρι Αμπράζεβιτς απέρριψε τις κατηγορίες σε βάρος της χώρας του και διαβεβαίωσε πως η κατάσταση είναι “υπό έλεγχο”.

Απευθυνόμενη στο Συμβούλιο, η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λευκορωσία Αναΐς Μαρίν έκανε λόγο για την πιθανότητα ενός «νέου σιδηρού παραπετάσματος» στην Ευρώπη.

Η ομιλία της διακόπηκε πολλές φορές από διαμαρτυρίες άλλων μελών του ΟΗΕ, περιλαμβανομένης της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και άλλων αντιπροσωπειών, που ζήτησαν να σταματήσει η μετάδοση της συζήτησης.

Μετά το τέλος των συζητήσεων τα 47 μέλη του Συμβουλίου αποφάνθηκαν επί ενός σχεδίου ψηφίσματος της ΕΕ η οποία απαιτεί από το Μινσκ “να επιτρέψει ανεξάρτητες, διαφανείς και αμερόληπτες έρευνες για όλες τις κατηγορίες περί παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” και να διασφαλίσει ότι οι υπεύθυνοι γι’ αυτές θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Καλούνται επίσης οι λευκορωσικές αρχές να ξεκινήσουν «διάλογο» με την αντιπολίτευση, να σταματήσουν την υπερβολική χρήση βίας σε βάρος των διαδηλωτών και να απελευθερώσουν όλους τους πολιτικούς κρατούμενους, δημοσιογράφους, υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φοιτητές και άλλα άτομα που συνελήφθησαν στο πλαίσιο την προεδρικών εκλογών.

Ζητεί επίσης από την κυβέρνηση να συνεργαστεί με τον ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ για τη Λευκορωσία –κάτι που δεν έχει κάνει αφότου δημιουργήθηκε η θέση αυτή το 2012– και να επιτρέψει την επίσκεψή του στη χώρα.

Τέλος το σχέδιο ψηφίσματος ζητεί από την Μπατσελέτ να «παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς» την κρίση και να συντάξει έκθεση στις αρχές του 2021.

Λουκασένκο: Oι ΗΠΑ είναι ο εγκέφαλος πίσω από τις εξεγέρσεις

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, υπέδειξε τις ΗΠΑ ως τον φερόμενο «εγκέφαλο» πίσω από τις εξεγέρσεις που έχουν ξεσπάσει στην χώρα, σημειώνοντας πως οι ΗΠΑ έχουν βοήθεια από την Ευρώπη. 

«Οι ΗΠΑ τα κατευθύνουν όλα αυτά [τις διαδηλώσεις] και οι Ευρωπαίοι ακολουθούν. Κάνουν ό,τι τους λένε. Δημιούργησαν ένα ειδικό κέντρο κοντά στη Βαρσοβία. Ξέρουμε τι κάνουν… Βλέπετε, δεν είναι τυχαίο πως τανκ κινούνται και αεροπλάνα πετούν σε περιοχές κοντά στις οποίες υπάρχουν ταραχές» δήλωσε ο Λουκασένκο.

«Σε κάποιον δεν αρέσει η κατάσταση στο Μινσκ. Είναι κατανοητό. Αλλά, δεν πρέπει να ανησυχείτε. Είναι δικό μου το πρόβλημα, εγώ πρέπει να το επιλύσω, και το επιλύουμε. Και εμπιστευτείτε με, θα το επιλύσουμε εντός των επόμενων λίγων ημερών», κατέληξε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα