ΑΘΗΝΑ
16:47
|
23.04.2024
Και στο δεύτερο περιστατικό εμφανίστηκαν συμπτώματα εγκάρσιας μυελίτιδας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η AstraZeneca παραδέχτηκε ότι υπήρξε και δεύτερος εθελοντής που εμφάνισε ανησυχητικά συμπτώματα κατά τη διάρκεια των δοκιμών του εμβολίου κατά του κορονοϊού που ετοιμάζει, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Και στη δεύτερη περίπτωση, ο εθελοντής εμφάνισε σοβαρές νευρολογικές διαταραχές.

Το περιστατικό καταγράφεται στα έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα η AstraZeneca το Σάββατο, μετά από τις καταγγελίες για ελλιπή ενημέρωση και αδιαφάνεια σχετικά με την πορεία της διαδικασία παρασκευής το εμβολίου.

Το πρώτο περιστατικό είχε καταγραφεί τον Ιούλιο, όταν μια γυναίκα εμφάνισε “παράξενα και ανησυχητικά συμπτώματα” αμέσως μετά την πρώτη δόση του πειραματικού εμβολίου. Αργότερα, η γυναίκα διαγνώστηκε με εγκάρσια μυελίτιδα, μια νόσο που  εκδηλώνει αλλοιώσεις εντός του νωτιαίου μυελού και προκαλεί αδυναμία, μερική παράλυση και δυσλειτουργίες στο νευρικό σύστημα.

Στην επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας, η εθελόντρια εμφανίστηκε να πάσχει από πολλαπλή σκλήρυνση και οι δοκιμές του εμβολίου ξαναξεκίνησαν.

Το δεύτερο περιστατικό αφορά και πάλι γυναίκα, η ο οποία υπέφερε από παρεμφερείς επιπλοκές μετά την επαναληπτική δόση του εμβολίου που της χορηγήθηκε τον Σεπτέμβριο. Η AstraZeneca δεν επιβεβαίωσε τη διάγνωση, αλλά ανώνυμες πηγές αποκάλυψαν στους Times της Νέας Υόρκης ότι πρόκειται επίσης για εγκάρσαι μυελίτιδα.

Στις 6 Σεπτεμβρίου οι δοκιμές ανεστάλησαν εκ νέου σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά μια εβδομάδα αργότερα τα εργαστήρια στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βραζιλία, την Ινδία και τη Νότια Αφρική επανήλθαν στις εργασίες τους. Στις ΗΠΑ οι δοκιμές παραμένουν σε παύση.

Η AstraZeneca, που δοκιμάζει το εμβόλιό της σε 18.000 εθελοντές σε διάφορες χώρες του κόσμου, σημειώνει στα έγγραφά της ότι οι δύο περιπτώσεις “πιθανότατα δεν σχετίζονται με το εμβόλιο, ή τουλάχιστον δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να αποφανθούμε μετά βεβαιότητος αν οι ασθένειες που εμφανίστηκαν σχετίζονται ή όχι με το εμβόλιο”.

Όπως έχει γίνει γνωστό, η AstraZeneca χρησιμοποιεί ως βάση για το εμβόλιό της έναν αδενοϊό πιθήκου, μια μέθοδο που δεν έχει δοκιμαστεί επαρκώς και που σύμφωνα με τον Κιρίλ Ντμιτρίεφ, διευθυντή του Ρωσικού Ταμείου Αμέσων Επενδύσεων που χρηματοδότησε την ανάπτυξη του Sputnik V, του ρωσικού εμβολίου που έχει ήδη εγκριθεί για χρήση, είναι πολύ πιο επισφαλής από την πολλάκις και με επιτυχία δοκιμασμένη φόρμουλα που βασίζεται σε ανθρώπινο αδενοϊό.

Σ’ αυτή τη μέθοδο βασίστηκε το εμβόλιο Sputnik V, που σύμφωνα με την έκθεση του ρωσικού Υπουργείου Υγείας, αποδεικνύεται 100% αποτελεσματικό, με όλους όσοι συμμετείχαν στις δοκιμές -ακόμα και στις αρχικές- να έχουν ήδη αναπτύξει αντισώματα στον ιό.

Πηγή: RT.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα