ΑΘΗΝΑ
10:25
|
23.04.2024
"Εμείς είμαστε Ρωσία και όχι Τουρκία" είπε η Μ. Ζαχάροβα καλώντας όλες τις χώρες να συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ισχυρισμοί από ελληνικά ΜΜΕ αναφέρουν από εχθές το βράδυ (20/9), ότι η Μόσχα απηύθυνε ηχηρή προειδοποίηση προς Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν διαμηνύοντας ότι η ενεργή στρατιωτική ανάμειξη της Άγκυρας θα οδηγήσει αναγκαστικά σε δική της παρέμβαση.  

Παρόλα αυτά η συγκεκριμένη ρωσική δήλωση-προειδοποίηση δεν έχει επιβεβαιωθεί από την Ρωσική πλευρά ούτε από κάποιο άλλο παγκόσμιο δίκτυο.

Αρκετά ελληνικά ΜΜΕ ισχυρίζονται ότι η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα ανέφερε ότι “η κατάρριψη ενός αρμενικού μαχητικού SU-25 από τουρκικό F-16, όπως υποστηρίζει το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας, φέρεται να περιπλέκει την κατάσταση, καθώς η Μόσχα, με βάση τη Συνθήκη της Τασκένδης, είναι υποχρεωμένη να συνδράμει στρατιωτικά την Αρμενία”.

Ωστόσο, ούτε αυτή η δήλωση της κ. Ζαχάροβα έχει επιβεβαιωθεί.

Αντιθέτως, η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών σε πρόσφατη ραδιοφωνική συνέντευξή της έκανε εμμέσως κριτική στην Άγκυρα, τονίζοντας ότι “εμείς είμαστε Ρωσία, όχι Τουρκία” καλώντας παράλληλα “όλες τις χώρες να συμβάλλουν στη σταθεροποίηση της κατάστασης και όχι στην υποδαύλιση της σύγκρουσης”, ώστε “να μην ενισχύσουν αυτή τη φωτιά” είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση της Αρμενίας έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τα συντρίμμια του ρωσικης κατασκευής μαχητικού της SU-25, τονίζοντας ότι καταρρίφθηκε από τουρκικό μαχητικό που απογειώθηκε από βάση στην επαρχία Γκάντζα του Αζερμπαϊτζάν, παρά τις τουρκικές διαψεύσεις. Ο χειριστής του σκάφους σκοτώθηκε.

Επιπλέον, η εφημερίδα Σαμπάχ, αναφέρεται στην κατάρριψη δύο βομβαρδιστικών αεροσκαφών τύπου Sukhoi Su-25 της πολεμικής αεροπορίας της Αρμενίας, τα οποία φέρονται να συνετρίβησαν σε ορεινή περιοχή από τουρκικά F-16.

Σύμφωνα με πηγές όμως, ούτε αυτή η είδηση έχει επιβεβαιωθεί.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή (27/09), ξέσπασε ένοπλη σύγκρουση στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και, συγκεκριμένα, στη γραμμή επαφής μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.

Η Αρμενία ανακοίνωσε σήμερα ότι τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν στο Μαρτακέρτ, μια πόλη που βρίσκεται στην αποσχισθείσα περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ εντός του Αζερμπαϊτζάν, έπειτα από επίθεση των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Armenpress.

Οι αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και των αυτονομιστών του Ναγκόρνο- Καραμπάχ, που στηρίζονται από την Αρμενία, συνεχίζονται σήμερα για τέταρτη ημέρα.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να αποτρέψει την εμπλοκή της Τουρκίας στην κλιμάκωση, προειδοποιώντας ότι η τουρκική ανάμειξη θα κάνει τη σύγκρουση να επεκταθεί.

Από την πλευρά του το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ζήτησε χθες Τρίτη, με ομόφωνη δήλωση που δημοσιοποίησε για τις ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, την “άμεση διακοπή των εχθροπραξιών” στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα