ΑΘΗΝΑ
03:11
|
19.04.2024
Τα κράτη μέλη καταδικάζουν την καταφυγή στη βία εκφράζοντας θλίψη για την απώλεια των ζωών αμάχων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ζήτησε χθες Τρίτη, με ομόφωνη δήλωση που δημοσιοποίησε για τις ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, την “άμεση διακοπή των εχθροπραξιών” στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Τα 15 κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εκφράζουν την “υποστήριξή τους στην έκκληση που απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας” του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στα δύο μέρη “να σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες, να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις και να ξαναρχίσουν δίχως καθυστέρηση εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις”, αναφέρει η δήλωση που υιοθετήθηκε κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης που διεξήχθη κατόπιν αιτήματος των ευρωπαϊκών χωρών μελών του (Βέλγιο, Εσθονία, Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο).

Τα κράτη μέλη “καταδικάζουν σθεναρά την καταφυγή στη βία” και “εκφράζουν θλίψη για την απώλεια των ζωών αμάχων”, ενώ τονίζεται η “ανησυχία” του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για “στρατιωτικές επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας” κατά μήκος της αποκαλούμενης γραμμής επαφής στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Στο σύντομο κείμενο εκφράζεται ακόμη η “πλήρης υποστήριξη” του Συμβουλίου στον “κεντρικό ρόλο των συμπροέδρεύουσων χωρών (ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία) της Ομάδας του Μινσκ του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ)” και γίνεται έκκληση “στα μέρη να συνεργαστούν στενά μαζί τους” ώστε να υπάρξει “επείγουσα επανέναρξη του διαλόγου, χωρίς προαπαιτούμενα”.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το κείμενο προτάθηκε στο ΣΑ από τις τρεις συμπροεδρεύουσες χώρες, γεγονός που επιτάχυνε τη διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή (27/09), ξέσπασε ένοπλη σύγκρουση στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και, συγκεκριμένα, στη γραμμή επαφής μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να αποτρέψει την εμπλοκή της Τουρκίας στην κλιμάκωση, προειδοποιώντας ότι η τουρκική ανάμειξη θα κάνει τη σύγκρουση να επεκταθεί.

Το Αζερμπαϊτζάν άρχισε αυτό που χαρακτηρίζει ως “αντεπίθεση” ενώ οι αρχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ κατηγόρησαν το Μπακού για πυροβολισμούς εναντίον αμάχων και πολιτικών υποδομών στην πρωτεύουσα της περιοχής, το Στεπανακέρτ.

Η Αρμενία και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ κήρυξαν στρατιωτικό νόμο και γενική επιστράτευση, ενώ το Αζερμπαϊτζάν μόνο μερικώς στρατιωτικό νόμο.

Πολλές χώρες και διεθνείς οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων του ΟΗΕ, κάλεσαν τα εμπλεκόμενα μέρη να σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες και να επιστρέψουν σε έναν διάλογο, που διευκολύνεται από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) χωρίς προϋποθέσεις.

Οι μάχες είναι οι πλέον πολύνεκρες από το 2016, με τους αναλυτές να προειδοποιούν ότι ενδέχεται να οδηγήσουν σε γενικευμένη σύρραξη και αποσταθεροποίηση του νότιου Καυκάσου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα