ΑΘΗΝΑ
18:01
|
26.04.2024
H σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στις 16 Νοεμβρίου στο Βερολίνο και θα επικεντρωθεί στις σχέσεις ΕΕ-Κίνας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ατύπως θα συναντηθούν οι ηγέτες της ΕΕ στις 16 Νοεμβρίου στο Βερολίνο για μια ειδική σύνοδο με επίκεντρο τις σχέσεις του μπλοκ με την Κίνα, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο πρόγραμμα που ανακοινώθηκε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η “άτυπη σύνοδος” των Ευρωπαίων ηγετών θα πραγματοποιηθεί ερήμην της Κίνας, διευκρίνισε εκπρόσωπος του Συμβουλίου.

Η ΕΕ εξέφρασε για άλλη μια φορά την “ανησυχία της” για “την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, κυρίως στο Χονγκ Κονγκ, αλλά και την τύχη των μειονοτήτων, μια έμμεση αναφορά στη μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων, αλλά δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει “την ανάγκη να αποκατασταθεί η ισορροπία στις οικονομικές σχέσεις” και η αμοιβαιότητα μεταξύ ΕΕ και Κίνας.

Στις 14 Σεπτεμβρίου κατά την τηλεδιάσκεψη με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καθώς και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ κάλεσαν το Πεκίνο να ανοίξει περισσότερο την αγορά του στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, αν επιθυμεί να υπάρξει διμερής συμφωνία για τις επενδύσεις πριν το τέλος του έτους.

Τη νύκτα της Πέμπτης προς Παρασκευή η ΕΕ “κάλεσε” την Κίνα “να τιμήσει τις δεσμεύσεις που έχει κάνει στο παρελθόν για την άρση των εμποδίων στην αγορά, να κάνει προόδους στη (βιομηχανική) πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητά της και να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για τις βιομηχανικές επιδοτήσεις που γίνονται στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου”.

Οι 27 ηγέτες συμφώνησαν να έχουν νέα συνάντηση με τον Σι το 2021.

Παράλληλα οι Βρυξέλλες ζήτησαν από την Κίνα “να αναλάβει πιο φιλόδοξη δράση για το κλίμα, βάσει των στόχων που έχουν τεθεί στη Συμφωνία του Παρισιού, και υπέρ της βιοποικιλότητας, αλλά και να στηρίξει τις πολυμερείς ενέργειες για την αντιμετώπιση της πανδημίας covid-19, κυρίως σε ό,τι αφορά τις θεραπείες και τα εμβόλια”.

Η ΕΕ “χαιρέτισε ως ένα σημαντικό βήμα (…) τη δήλωση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης των ηγετών, σύμφωνα με την οποία η Κίνα έχει στόχο να πετύχει πριν το 2060 την ουδετερότητα του άνθρακα”.

Η Κίνα είναι η τελευταία μεγάλη οικονομία που ανακοίνωσε και επίσημα τους κλιματικούς της στόχους. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε ότι σκοπεύει να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου της ΕΕ “τουλάχιστον κατά 55% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990”. Αυτός ο στόχος, ανέφερε η Επιτροπή, θα θέσει “την ΕΕ σε μια ισορροπημένη πορεία για την επίτευξη της ουδετερότητας του κλίματος έως το 2050”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα