ΑΘΗΝΑ
13:52
|
20.04.2024
Το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε εις βάρος της από το Μινσκ αφορά και τη ρωσική επικράτεια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Καταζητούμενη και στην Ρωσία είναι πλέον η ηγέτιδα της λευκορωσικής αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια.

Το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε εις βάρος της από το Μινσκ αφορά και την ρωσική επικράτεια, όπως προβλέπει η διακρατική συμφωνία, μεταδίδει το πρακτορείο TASS.

Καταζητούμενος στη Ρωσία είναι και ο πρώην υποψήφιος πρόεδρος της Λευκορωσίας Βαλερί Τσεπκάλο, έπειτα από ενταλμα σύλληψης που εκδόθηκε νωρίτερα.

Σύμφωνα με το TASS, η Τιχανόφσκαγια θεωρείται πλέον καταζητούμενη και στην Ρωσία, όπως συνάγεται από τη βάση δεδομένων του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών, στην οποία αναφέρεται ως: “Λόγος αναζήτησης: καταζητείται βάσει άρθρου του Ποινικού Κώδικα”.

Στη Λευκορωσία ξέσπασαν διαδηλώσεις μετά τις προεδρικές εκλογές στις αρχές Αυγούστου, όταν ο Πρόεδρος Λουκασένκο κέρδισε με συντριπτική πλειοψηφία. Οι αντίπαλοί του, ωστόσο, μεταξύ των οποίων και η κ. Τιχανόφσκαγια δεν αναγνώρισαν το αποτέλεσμα των εκλογών, υποστηρίζοντας ότι ήταν στημένες. 

Έκτοτε, θεωρούν ότι η Σβετλάνα Τιχανόβσκαγια, υποψήφια της αντιπολίτευσης είχε νικήσει τις εκλογές, επικαλούμενοι τα exit polls.

Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του Λουκασένκο και την διεξαγωγή νέων εκλογών.

Ευρωπαϊκή Ένωση και Ουάσινγκτον έχουν επιβάλει κυρώσεις στο καθεστώς με στόχο να ενταθούν οι πιέσεις για την έναρξη διαλόγου.

Η Τιχανόφσκαγια έχει απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και συναντήθηκε με διάφορους Ευρωπαίους ηγέτες (Μέρκελ, Μακρόν) και υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ κάνοντας εκκλήσεις να μεσολαβήσουν στην “πολιτική κρίση” στην πατρίδα της.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα