ΑΘΗΝΑ
17:10
|
05.05.2024

Κραυγή αγωνίας στέλνουν οι ακτιβιστές της Κολομβία; καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με την εξόντωσή τους εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού. Την ίδια ώρα, η Διεθνής […]

Indigenous women protest for the difficulties of the coffee sector in Bolombolo municipality, southwest of Medellin, Antioquia department, Colombia on February 25, 2013. Prices and production of coffee have dropped in the last years, informed coffee grower leaders. AFP PHOTO/Raul ARBOLEDA (Photo credit should read RAUL ARBOLEDA/AFP/Getty Images)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κραυγή αγωνίας στέλνουν οι ακτιβιστές της Κολομβία; καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με την εξόντωσή τους εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού. Την ίδια ώρα, η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει την κυβέρνηση της χώρας, η οποία ολιγωρεί και αφήνει απροστάτευτους τους ακτιβιστές.

Τουλάχιστον 233 μέλη οργανώσεων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του περιβάλλοντος και των εδαφικών δικαιωμάτων έχουν δολοφονηθεί από τις αρχές του έτους σύμφωνα με το τοπικό ινστιτούτο ερευνών, Indepaz.

“Μας σφάζουν το έναν μετά τον άλλον”, λέει στον βρετανικό Γκάρντιαν (Guardian) η Ντανέλι Εστουπινιάν, επικεφαλής της οργάνωσης για την προστασία των δικαιωμάτων των Αφροκολομβιανών (PCN), η οποία εδρεύει στην Μπουεναβεντούρα. Η Εστουπινιάν καταγγέλλει ότι έχει δεχθεί αναρίθμητες απειλές για τη ζωή της, ότι παρακολουθείται από ύποπτα άτομα και ότι έχουν διαρρήξει το σπίτι της πολλές φορές τους τελευταίους μήνες.

Νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας με τίτλο “Γιατί θέλουν να μας σκοτώσουν”, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, αναφέρει ότι οι τέσσερις πιο επικίνδυνες ζώνες για τους ακτιβιστές στην Κολομβία είναι οι εξής: η Μπουεναβεντούρα, η επαρχία του Αμαζονίου Πουτουμαγιό, η περιοχή Κατατούμπο στα σύνορα με τη Βενεζουέλα και ο καταυλισμός των ιθαγενών Κουμπέο-Σικουάνι.

“Για χρόνια η Κολομβία ήταν μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες στον κόσμο για τους ανθρώπους που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα εδάφη τους και τους φυσικούς τους πόρους”, τόνισε σε συνέντευξη Τύπου η επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Λατινική Αμερική, Έρικα Γκεβάρα Ρόσας. “Και αυτοί οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να πεθαίνουν αν η κυβέρνηση δεν ασχοληθεί υπεύθυνα και αποτελεσματικά με δομικά προβλήματα, όπως η ανισότητα και η περιθωριοποίηση αυτών των κοινοτήτων”, πρόσθεσε.  

Η Εστουπινιάν υπογράμμισε ότι η υγειονομική κρίση λόγω κορονοϊού έχει επιτείνει την κατάσταση με τις συμμορίες των ναρκωτικών να μάχονται αναμεταξύ τους για το ποιος θα αναλάβει τον έλεγχο των περιοχών γύρω από το μεγαλύτερο λιμάνι του Ειρηνικού ενώ παράλληλα επιβάλλουν διά της βίας τοπικά lockdown στους ντόπιους πληθυσμούς.

Οι δολοφονίες των υπερασπιστών θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποδίδονται στις περισσότερες περιπτώσεις σε ακροδεξιές παραστρατιωτικές ομάδες ή συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος. Οι φονιάδες θεωρείται πως εναντιώνονται στις διεκδικήσεις των ακτιβιστών, ειδικά για την ανακατανομή της γης, ή στις προοδευτικές θέσεις που προβάλλουν.

Οι ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι ο νέος συντηρητικός πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε – δύσπιστος σε ό,τι αφορά στην ειρηνευτική συμφωνία που υπέγραψε ο προκάτοχός του – δεν κάνει τίποτα για να σταματήσει την αιματοχυσία των ακτιβιστών. “Δεν είναι μυστικό ότι η ειρήνη δεν επετεύχθη ποτέ στην Κολομβία”, σχολίασε η Ντανέλι Εστουπινιάν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα