Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ θα υποδεχτεί στις 12 Οκτωβρίου στη Μόσχα τον Αρμένιο ομόλογό του Ζογκράμπ Μνατσακανιάν, δήλωσε στο TASS η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.
“Στις 12 Οκτωβρίου θα γίνουν συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Αρμενίας στο πλαίσιο προγραμματισμένης επίσκεψης του Μνατσακανιάν στην Μόσχα”, διευκρίνισε η Μαρία Ζαχάροβα.
Σημειώνεται ότι ο Ρώσος υπουργός έχει τονίσει τις εντατικές προσπάθειες που κάνει η Μόσχα εντός του πλαισίου της Ομάδας του Μινσκ, καλώντας Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία να παίξουν “το σημαντικό ρόλο που τους αναλογεί για την ειρήνευση στην περιοχή”.
Εξάλλου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, ζήτησε να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Κοινή έκκληση για εκεχειρία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ είχαν απευθύνει από κοινού οι ηγέτες ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.
Ωστόσο, η σύγκρουση μεταξύ Αρμενία και Αζερπαϊτζάν που ξεκίνησε στις 27 Σεπτεμβρίου συνεχίζεται με μήλο της Έριδος το Ναγκόρνο Καραμπάχ και παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός.
Τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη (8/10) ακούστηκαν περίπου τριάντα εκρήξεις πυραύλων σε διάφορες συνοικίες της Στεπανακέρτ, καθώς ο βομβαρδισμός της πρωτεύουσας του Ναγκόρνο Καραμπάχ συνεχίζεται, μεταδίδει ανταποκριτής του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS στο πεδίο.
Οι σειρήνες που προειδοποιούν τους πολίτες να σπεύσουν σε καταφύγια ηχούν συνεχώς στην πόλη.
Πρόκειται για τη σοβαρότερη από τις αναζωπυρώσεις της βίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ τα τελευταία χρόνια καθώς οι μάχες είναι πολύ πιο σφοδρές από ό,τι το καλοκαίρι του 2014, τον Απρίλιο του 2016 και τον Ιούλιο του 2020.
Και τα δύο μέρη κάνουν λόγο για βαριές απώλειες, συμπεριλαμβανομένων αμάχων.
Σημειώνεται ότι για την επίλυση της σύγκρουσης για το Ναγκόρνο Καραμπάχ διεξάγονται συνομιλίες από το 1992 υπό τον συντονισμό της λεγόμενης Ομάδας του Μινσκ του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Ρόλο στη διαπραγμάτευση έχουν οι τρεις χώρες που συμπροεδρεύουν στην Ομάδα του Μινσκ, η Ρωσία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ.