ΑΘΗΝΑ
05:26
|
26.04.2024
Η ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων εκδόθηκε μετά τις δριμείες επικρίσεις σε βάρος της Αδαμαντίας Οικονόμου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά τη σημερινή -σημαντική- εξέλιξη στη Δίκη της Χρυσής Αυγής, με την πρόεδρο του Τριμελούς Εφετείου να αμφισβητεί την εισαγγελέα, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία παίρνει θέση για τις επικρίσεις σε βάρως της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου.

Στην ανακοίνωση της Ένωσης υπογραμμίζεται ότι “είναι σεβαστή η καλόπιστη κριτική προς τη δικανική κρίση των εισαγγελικών λειτουργών, πλην όμως η κριτική αυτή δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει κάθε μέτρο ευπρέπειας και να τείνει να αποτελέσει μοχλό πίεσης και προσβολής του ελεύθερου φρονήματος των δικαστικών λειτουργών”.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“Μετά την ολοκλήρωση δίκης μείζονος ενδιαφέροντος με πολυετή διάρκεια, λόγω της έλλειψης υποδομών, με αφορμή δημόσιες τοποθετήσεις παραγόντων της δίκης, εκπροσώπων κομμάτων και δημοσιεύματα, που στρέφονται με απαξιωτικά σχόλια και ανοίκειους χαρακτηρισμούς, κατά εισαγγελικού λειτουργού και στοχοποιούν αυτή, για την κατά συνείδηση κρίση της, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, (χωρίς να υπεισέρχεται στην ουσία της υπόθεσης), τονίζει για ακόμη μια φορά πως είναι σεβαστή η καλόπιστη κριτική προς τη δικανική κρίση των εισαγγελικών λειτουργών, πλην όμως η κριτική αυτή δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει κάθε μέτρο ευπρέπειας και να τείνει να αποτελέσει μοχλό πίεσης και προσβολής του ελεύθερου φρονήματος των δικαστικών λειτουργών, στοιχείο που αποτελεί θεμελιώδη πυλώνα του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας”.

Η Αδαμαντία Οικονόμου πρότεινε χθες την αναστολή των ποινών για όλους τους καταδικασθέντες πλην του δολοφόνου του Παύλου φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά. Σήμερα, η πρόδρος του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη, αμφιβήτησε την πρόταση της εισαγγελέως, αφήνωντας μάλιστα αιχμές ότι η κ. Οικονόμου απέκρυψε προηγούμενες καταδικαστικές ποινές των χρυσαυγιτών προκειμένου να στηρίξει το ελαφρυντικό του λευκού ποινικού μητρώου.

Ενδεικτικά, σημειώνεται ότι μεταξύ των προσώπων που η κ. Οικονόμου συμπεριέλαβε στην πρότασή της για χορήγηση αναστολών είναι και οι δύο δράστες της δολοφονίας Λουκμάν, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα σε κάθειρξη 21 ετών, έχουν εκτίσει τις ποινές τους και είναι ελεύθεροι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα