ΑΘΗΝΑ
12:03
|
23.04.2024
Η εισαγγελέας χαρακτήρισε ατιολογημένη την εισήγησή της, ακόμα και για τον Λαγό και τον Μιχαλολιάκο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην ‘αντεπίθεση’ πέρασε σήμερα η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου, μετά τη χθεσινή παρέμβαση της προέδρου της έδρας, Μαρίας Λεπενιώτη, σχετικά με τα “λευκά ποινικά μητρώα” των καταδικασθέντων της Χρυσής Αυγής.

Η εισαγγελέας προσκόμισε το βούλευμα του 2015, που διέτασσε την προφυλάκιση του Γ. Λαγού για παραβίαση περιοριστικών όρων. Επέμεινε, όμως, ότι η εισήγησή της για αναστολή και στον Λαγό ήταν αιτιολογημένη, έστω κι αν δεν υπέβαλε αίτημα.

“Το βούλευμα έκρινε ότι ο κατηγορούμενος έχει μόνιμη κατοικία, δεν έχει κάνει προπαρασκευαστικές κινήσεις. Όσον αφορά την παραβίαση του 2015, έλαβε χώρα διότι ο κατηγορούμενος είχε την πεποίθηση ότι δεν προέβαινε σε παραβίαση των όρων του. Δεν επιχείρησε να διαφύγει. Με τις ανωτέρω παραδοχές το δικαστικό συμβούλιο αντικατέστησε με περιοριστικούς όρους την προσωρινή κράτηση. Στη συνέχεια το βούλευμα υιοθέτησε την παραδοχή και του επέτρεψε να μεταβαίνει στις βρυξέλλες ως εκλεγέντος στο ευρωπαϊκό Κοινβούλιο. Είναι προφανές ότι κρίθηκε κυριαρχικώς ότι ο κατηγορύμενος δεν παραβίασε εκ προθέσεως τους όρους. Συνεπώς ποια παραπλάνηση επήλθε του δικαστηρίου σας από την εισαγγελέα της έδρας, όταν δύο φορές έκριναν ότι δεν υπήρξε εκ προθέσεως παραβίαση των όρων”, δήλωσε χαρακτηριστικά η κα Οικονόμου.

Στη συνέχεια, η εισαγγελέας τοποθετήθηκε για τους καταδικασμένους που παρέλειψε να αναφέρει συγκεκριμένα στην πρότασή της, επιμένοντας στην πρόταση για αναστολή σε όλους.

Για την καταδίκη του Μιχαλολιάκου, η εισαγγελέας ανέφερε: “Επειδή αναφερθήκατε στον Νικόλαο Μιχαλολιάκο, που καταδικάστηκε σε ηλικία 22 ετών, η πράξη αφορά κατοχή εκρηκτικών πυροτεχνημάτων για την οποία του επιβλήθηκε ποινή έντεκα μηνών. Και όχι για έκρηξη όπως ανέφεραν σε ΜΜΕ συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής χρησιμοποιώντας ανοίκειες προς το πρόσωπό μου φράσεις”.

Η κα Οικονόμου εμφανίστηκε επιθετική και ως προς τους δικηγόρους της Πολιτικής Αγωγής, υποστηρίζοντα ότι “παραβιάζουν κάθε κανόνα δεοντολογίας οι συνήγοροι που κάνουν δηλώσεις, που επιβάλλουν μετριοπάθεια, καταθέτοντας συκοφαντικές εκφράσεις επειδή δεν τους αρέσουν οι τοποθετσήσεις της εισαγγελέως της έδρας”.

Ευχαριστίες από τον Λαγό

Ο συνήγορος του Γ. Λαγού μετέφερε στο δικαστήριο τις ευχαριστίες του εντολέα του, κρίνοντας ότι οι χειρισμοί του δικαστηρίου θα τον βοηθήσουν να δικαιωθεί στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια στα οποία θα προσφύγει. Στη δήλωσή του που αναγνώστηκε στην αίθουσα, ο Λαγός έκανε λόγο για “πλάνη του δικαστηρίου” ως προς τη “δήθεν παραβίαση περιοριστικών όρων”, επιακλούμενος τα βουλεύματα που ακολούθησαν του βουλεύματος του 2015.

Η υπεράσπιση του Λαγού ζήτησε να αναγνωστεί και το βούλευμα του 2019, υποστηρίζοντας ότι ως μεταγενέστερο ακυρώνει το προηγούμενο. Η Πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι “τα δύο επόμενα βουλεύματα δεν λειτουργούν σαν εφετείο”.

Ο πρώην βουλευτής Ηλ. Κασιδιάρης ζήτησε κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με τον Δημήτριο Βαρτζόπουλο, τον οποίο χαρακτήρισε “εξ απορρήτων του τότε πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά”. Οπως υποστήριξε, το συγκεκριμένο πρόσωπο είχε τηλεφωνική επικοινωνία δύο μέρες πριν από τη δολοφονία Φύσσα με άνθρωπο που μετά μίλησε με τον Ρουπακιά.

Οι συνήγοροι του Παναγιώτη Ηλιόπουλου, που καταδικάστηκε σε κάθειρξη επτά ετών για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ζήτησαν αναστολή στην έκτιση της ποινής στη ‘γραμμή’ της εισαγγελέως (μόνιμη κατοικία, δεν είναι ύποπτος φυγής, ούτε έχει κάνει προπαρασκευαστικές ενέργειες διαφυγής κ.ά.): “Ο,τι περιοριστικό όρο και να βάλετε θα το τηρήσει. Ακούστηκε ότι τα παιδιά του ζουν στο εξωτερικό. Τι σημαίνει αυτό; Οτι δεν έχει επαφή με τα παιδιά του; Οτι δεν τα βλέπει δέκα μέρες τον μήνα; Γιατί έτσι λέγεται έξω από το δικαστήριο”.

Ο συνήγορος του απόντος Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση ζήτησε τη χορήγηση αναστολής έκτισης της ποινής στον πρώην βουλευτή λέγοντας ότι κατοικεί σε ορεινή περιοχή, σε απόσταση 40 χλμ. από αστικό κέντρο, συνδράμει τους δικούς του και θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη ο ίδιος και η οικογένειά του. “Δεν είναι εμβληματικός, δεν είναι επιδραστικός”, είπε, σημειώνοντας ότι “όσο ήταν στην εξουσία, καταψήφιζε τα μνημόνια, τα οποία η Δικαιοσύνη έκρινε αντισυνταγματικά”.

Ο συνήγορος και αδερφός του Νίκου Μιχαλολιάκου, Τάκης Μιχαλόλιας, επιτέθηκε στον “περιοδεύοντα θίασο που έχει κατακλύσει τα ΜΜΕ”:

“Αναφερθήκατε σε εκείνο το πλημμέλημα του Νίκου Μιχαλολιάκου σε ηλικία 22 ετών. Αυτό που μου δίνει κουράγιο είναι ότι για να καταφεύγουμε σε μια δικαστική απόφαση που εκδόθηκε πριν από 41 χρόνια, δείχνει την αδυναμία, την έλλειψη επιχειρημάτων. Ηταν τον Οκτώβριο του 1979 και η τέλεση της πράξης ήταν στα 19 του χρόνια και σήμερα είναι 63. Ποια ηθική και δικονομική αναγκαιότητα θα επιτρέψει σε οποιονδήποτε δικαστή να καταφύγει σε απόφαση 41 ετών για να τον κρίνει;”.

“Είπαν ότι το πλημμέλημα αφορούσε εκρήξεις, ουδέποτε κατηγορήθηκε για έκρηξη. Δεν ξέρω αν πρέπει σήμερα να απαντήσω στον περιοδεύοντα θίασο που έχει κατακλύσει τα ΜΜ”».

“Ο 63χρονος Μιχαλολιάκος δεν είναι ύποπτος φυγής”, πρόσθεσε ο Τάκης Μιχαλόλιας, σχολιάζοντας ότι “Ο ίδιος δεν έχει καμία δραστηριότητα, μία εφημερίδα είχε και την έκλεισε”.

Αύριο στις 11 θα συνεχιστεί η δίκη με την εισαγγελική πρόταση για τα αιτήματα που υπέβαλαν Ηλίας Κασιδιάρης και Γιάννης Λαγός.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα