ΑΘΗΝΑ
10:34
|
26.04.2024
Μέσω του λογαριασμού, μάλιστα, καταβλήθηκαν φόροι στο κινεζικό κράτος, το διάστημα 2013-2015.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δύο μόλις εβδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, οι Times της Νέας Υόρκης δημοσιεύουν ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο ο πρόεδρος Τραμπ διατηρεί λογαριασμό σε τράπεζα της Κίνας.

Ο λογαριασμός δημιουργήθηκε από την Trump International Hotels Management και μέσω αυτού καταβλήθηκαν και φόροι στο κινεζικό κράτος, το διάστημα 2013-2015.

Μετά από σχετική ερώτηση των NYT, εκπρόσωπος του Τραμπ παραδέχτηκε την ύπαρξη του λογαριασμού, εξηγώντας ότι δημιουργήθηκε “για τη διερεύνηση των προπτικών κάποιων επιχειρηματικών συμφωνιών στην Ασία”.

Η κυβέρνηση Τραμπ βρίσκεται σε ανοιχτό εμπορικό πόλεμο με την Κίνα εδώ και μήνες, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ουκ ολίγες φορές κατακρίνει τις αμερικανικές επιχειρήσεις που κάνουν μπίζνες στην Κίνα ή συνεργάζονται στενά με κινέζους προμηθευτές.

Η αποκάλυψη για τον κινεζικό τραπεζικό λογαριασμό του Τραμπ προέκυψε από τις φορολογικές του δηλώσεις, που έχουν περιέλθει στα χέρια των ανθρώπων των Times της Νέας Υόρκης. Το ίδιο μέσο είχε αποκαλύψει πριν από λίγες εβδομάδες ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατέβαλε μόλις 750$ σε φόρους στο αμερικανικό κράτος το 2016 και το 2017.

Μέσω του κινεζικού λογαριασμού, αποδόθηκαν 188.561$ ως φόροι στην κινεζική εφορία.

Οι αποκαλύψεις έρχονται σε μια στιγμή κατά την οποία ο Τραμπ επιτίθεται στον Μπάιντεν για τις “φιλικές” διαθέσεις του απέναντι στην Κίνα, στοχοποιώντας τον γιο του, Χάντερ, για αμφιλεγόμενες επαφές και σκοτεινές επιχειρηματικές συμφωνίες με κινεζικές επιχειρήσεις.

“Ανενεργός λογαριασμός”

Ο Άλαν Γκάρτεν, νομικός εκπρόσωπος του Ομίλου Τραμπ επιβεβαίωσε στους NYT ότι η Tramp International Hotels Management “άνοιξε λογαριασμό σε κινεζική τράπεζα που διατηρεί γραφεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να πληρώσει την τοπική εφορία”.

“Καμία συμφωνία, συναλλαγή ή άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα δεν εκτελέστηκε μέσω αυτού του λογαριασμού, ενώ από το 2015 ο λογαριασμός παραμένει ανενεργός”, ξεκαθάρισε ο κ. Γκάρτεν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των NYT, ο Ντόναλντ Τραμπ, εκτός από την Κίνα, διατηρεί λογαριασμούς και στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, όπου δραστηριοποιείται επιχειρηματικά, με ξενοδοχεία πέντε αστέρων και golf resorts.

“Να τελειώνουμε με την Κίνα”

Τον Αύγουστο ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε διατεθειμένος να προσφέρει φοροαπαλλαγές στις αμερικανικές επιχειρήσεις προκειμένου να κλείσουν τα εργοστάσιά τους στην Κίνα και να τα επαναφέρουν εντός ΗΠΑ.

Επιπλέον, απείλησε ότι ακυρώσει όλες τις κρατικές αναθέσεις προς εταιρείες που συνεργάζονται με κινέζους προμηθευτές.

Χαρακτηριστικά, στην περίφημη ομιλία με την οποία δεσμεύτηκε να δημιουργήσει 10 εκατομμύρια θέσεις εργασίας μέσα σε 10 μήνες, υποσχέθηκε στους Αμερικανούς ότι “Οι ΗΠΑ θα παύσουν να είναι εξαρτημένες από την Κίνα”.

Ο ίδιος, βέβαια, δούλεψε μια χαρά με τους Κινέζους. Το ρεπορτάζ των NYT αποκαλύπτει ότι το πρώτο γραφείο των επιχειρήσεων του Τραμπ στη Σαγκάη ιδρύθηκε το 2012, ενώ σύμφωνα με τα φορολογικά του μητρώα, ο πρόεδρος επένδυσε τουλάχιστον 192.000$ σε πέντε μικρές επιχειρήσεις οι οποίες δημιουργήθηκαν με αποκλειστικό σκοπό το κλείσιμο συμφωνιών στην Κίνα. Αυτές οι εταιρείες εμφανίζουν τουλάχιστον 97.400 ως εταιρικά έξοδα μέχρι και το 2018.

Ναυαρχίδα, βεβαίως, των επιχειρήσεων του Τραμπ στην Κίνα είναι η Trump International Hotels Management, η οποία – σύμφωνα με τους NYT – έχει εξαγοράσει την THC China Develompent.

Πηγή: BBC World.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα