ΑΘΗΝΑ
22:45
|
24.04.2024

Μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου εξακολουθεί να βρίσκεται το Ορούτς Ρέις, όπου και θα παραμείνει έως τις 27 Οκτωβρίου σύμφωνα με τη νέα τουρκική NAVTEX που εκδόθηκε […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου εξακολουθεί να βρίσκεται το Ορούτς Ρέις, όπου και θα παραμείνει έως τις 27 Οκτωβρίου σύμφωνα με τη νέα τουρκική NAVTEX που εκδόθηκε το βράδυ της Τετάρτης.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, διαμηνύει ότι η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις έρευνες για δύο μήνες. 

  “Το πλοίο Oruc Reis, το οποίο το τελευταίο διάστημα συζητήθηκε ιδιαίτερα, συνεχίζει τις εργασίες του νότια του Κας, εντός της δικής μας υφαλοκρηπίδας” λέει ο Ντονμέζ, “εμείς εκεί έχουμε επιπλέον εργασίες περίπου δύο μηνών. Δηλαδή είμαστε στη μέση του προγράμματός μας. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις εργασίες μας στην ανατολική Μεσόγειο, στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου, των συμφερόντων και των δικαιωμάτων μας” διαμηνύει ο Τούρκος υπουργός.

Εξίσου προκλητικός, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, σε ομιλία του προς τους αξιωματικούς του τουρκικού στρατού, επαναλαμβάνει τα περί “Γαλάζιας Πατρίδας” διαμηνύοντας ότι η τουρκική υφαλοκρηπίδα εκτείνεται στο μεγαλύτερο μέρος της θαλάσσιας περιοχής μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.

“Η κυριαρχία της Γαλάζιας Πατρίδας μας, η ασφάλεια της ανεξαρτησίας μας, αυτή είναι η ευθύνη μας. Τασσόμαστε υπέρ του διαλόγου, έχουμε πει κατ’ επανάληψη ότι δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο και ότι δεν θα επιτρέψουμε την παραβίαση των δικαιωμάτων μας. Αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό”,τονίζει ο Ακάρ, διαμηνύοντας ότι “όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι είμαστε αποφασισμένοι, πως είμαστε επίσης ικανοί να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και συμφέροντά μας, πως θα ρισκάρουμε τα πάντα για τον σκοπό μας”.

Ωστόσο, έντονες τουρκικές αντιδράσεις έχει προκαλέσει το ντοκουμέντο που παρουσίασε η δημόσια τηλεόραση, όπου η φρεγάτα “Κουντουριώτης” φαίνεται να πλέει πολύ κοντά στο Oruc Reis.

Η εφημερίδα Yeni Safak αναφέρθηκε στην συγκεκριμένει φωτογραφία κάνοντας λόγο για φωτομοντάζ.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, η φωτογραφία τραβήχτηκε το πρωί της Τρίτης, όταν το τούρκικο ερευνητικό άλλαζε κατεύθυνση σε απόσταση 9 ναυτικών μιλιών από το Καστελόριζο, πριν καν τα τουρκικά πολεμικά πλοία που το συνόδευαν αντιληφθούν τι έχει συμβεί.  

Χθες το βράδυ, το Oruc Reis κινούνταν νοτιοδυτικά του Καστελόριζου, περνώντας νωρίτερα σε πολύ μικρότερη απόσταση από τη Μέγιστη, στα 9,5 ναυτικά μίλια, κάνοντας στροφή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα