ΑΘΗΝΑ
07:06
|
26.04.2024

Οι αντιθέσεις γεωπολιτικών συμφερόντων ανάμεσα στην Τουρκία και ευρωπαϊκές ισχυρές δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής τροφοδοτούν και εξηγούν τις […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι αντιθέσεις γεωπολιτικών συμφερόντων ανάμεσα στην Τουρκία και ευρωπαϊκές ισχυρές δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής τροφοδοτούν και εξηγούν τις αντιπαραθέσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.

 Εξηγούν παράλληλα και την τάση μίας μερίδας του γερμανικού Τύπου να ανακαλύπτει…. «την Αμερική» και τις στενές σχέσεις του Τούρκου προέδρου με οργανώσεις φανατικών ισλαμιστών στην Ευρώπη και αλλού, προετοιμάζοντας το έδαφος για πιθανά (πλην μάλλον… ανώδυνα) «αντίποινα» έναντι της Άγκυρας μέσω ΕΕ.

Η Ντόιτσε Βέλε προχώρησε σήμερα στην επιλεκτική παρουσίαση αρθρογραφίας του γερμανικού Τύπου αναφορικά με τις σχέσεις του Προέδρου Ερντογάν με οργανώσεις ισλαμιστών στη Γερμανία και αλλού. Μεταξύ άλλων διαπίστωσε πως:

_Το περιοδικό ManagerMagazin ανακάλυψε τις «όλο και πιο ανοιχτές επαφές» του Τούρκου ηγέτη με το κίνημα Milli-Görus (IGMG) που βρίσκεται υπό παρακολούθηση από τη γερμανική «Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος». Κατά το σχετικό ρεπορτάζ ο Ερντογάν φαίνεται πως έχει «τις ιδεολογικές και πολιτικές του ρίζες» στο κίνημα Milli-Görus, που διασυνδέεται με τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους»,την τουρκική θρησκευτική αρχή Diyanet και την ένωση Ditib, που αποτελεί την ομοσπονδία των περισσοτέρων τουρκικών ενώσεων τζαμιών στη Γερμανία.

_H οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt καταγράφει το εμπορικό μποϋκοτάζ αραβικών χωρών έναντι της Γαλλίας θεωρώντας πως και με αυτόν τον τρόπο ο Ερντογάν επιχειρεί, ενόψει της αποδυνάμωσης του Ιράν, “να γίνει ηγέτης των Μουσουλμάνων”.

_Το πρωτοσέλιδο σχόλιο της βερολινέζικης εφημερίδας ΤΑΖ που καταλήγει πως μετά τη δολοφονία του Γάλλου καθηγητή Σαμουέλ Πατί «είναι καιρός για αλληλεγγύη, για τίποτα άλλο».

Τέλος το άρθρο της  FAZ που εκτιμά πως «οι προκλήσεις του Ερντογάν δεν είναι τυχαίες αλλά υπολογισμένες» επειδή γνωρίζει ότι μπορεί να επιτύχει πιο πολλά στο εσωτερικό με τη Γαλλία παρά με τη Γερμανία. Και αυτό «επειδή πολλοί Τούρκοι έχουν αρνητική εικόνα για τη Γαλλία, όπου υπάρχει ισχυρό λόμπι των Αρμενίων και ζουν εκεί πολλοί Κούρδοι».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα