ΑΘΗΝΑ
14:44
|
18.05.2024
Συνεχίζονται οι ταραχές στη χώρα, μετά το αμφισβητούμενο αποτέλεσμα στις πρόσφατες εκλογές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ηγέτης της αντιπολίτευσης στην Τανζανία κατήγγειλε συλλήψεις μελών του κόμματός του και βίαιη παρεμπόδιση της ειρηνικής διαδήλωσης που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα το πρωί (Δευτέρα 02/11), ως διαμαρτυρία για το αμφισβητούμενο αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών.

Ο Εμανουέλ Εμβούλα, κορυφαίο στέλεχος του κόμματος ACT Walazendo έκανε λόγο για ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες αναπτύχθηκαν στο εμπορικό κέντρο της Νταρ ες Σαλαάμ, προκειμένου να παρεμποδίσουν την πορεία που είχαν προαναγγείλει από κοινού τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Όπως κατήγγειλε ο Εμβούλα, ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι ο Φρίμαν Έμποου, πρόεδρος του αντιπολιτευτικού σχηματισμoύ Chadema και άλλα πολιτικά πρόσωπα, που προσήχθησαν με την κατηγορία ότι διοργάνωσαν παράνομες διαδηλώσεις. Πρακτικά, όλες οι διαδηλώσεις είναι παράνομες στην Τανζανία, αφού ο σχετικός νόμος προβλέπει ότι κάθε επίσημη διαμαρτυρία πρέπει να έχει την έγκριση της κυβέρνησης και -όπως υπογραμμίζει ο Εμβούλα- “η κυβέρνηση δεν δίνει σε κανέναν άδεια να διαμαρτυρηθεί”.

Τα δύο κόμματα, το ACT Wazalendo και το Chadema κατηγορούν το κυβερνόν κόμμα του Τζον Μαγκουφούλι για “κατακρεούργηση της δημοκρατίας” μετά τις εκλογές που του έδωσαν τη σχεδόν απόλυτη πλειοψηφία στη βουλή και τη δυνατότητα να αλλάξει κατά βούληση το Σύνταγμα της χώρας.

Παρά τις καταγγελίες για βίαιη αλλοίωση της εκλογικής διαδικασίας, η αρμόδια κυβερνητική επιτροπή επικύρωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής το εκλογικό αποτέλεσμα, με τον Μαγκουφούλι να κάνει λόγο για “μικροπροβλήματα” σε μία “κατά τ’ άλλα ήρεμη εκλογική διαδικασία” και να υπόσχεται ότι αυτή η δεύτερη θητεία του θα είναι η τελευταία στην προεδρία της χώρας.

Με πληροφορίες από TheGuardian.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα