ΑΘΗΝΑ
14:32
|
23.04.2024
“Ενδεχομένως να είναι εκατοντάδες” τα θύματα στις συνεχιζόμενες μάχες στο Τιγκράι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Μεγάλος αριθμός αμάχων, πολύ πιθανό να είναι εκατοντάδες, έχουν σφαγιαστεί στις συνεχιζόμενες μάχες στην περιοχή Τιγκράι της βόρειας Αιθιοπίας σύμφωνα με καταγγελία της Διεθνούς Αμνηστίας.

Αυτόπτες μάρτυρες κατηγόρησαν τις δυνάμεις που πρόσκεινται στο Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο (TPLF) για τις σφαγές που φέρονται να σημειώθηκαν την περασμένη Δευτέρα. Ωστόσο, η Διεθνής Αμνηστία υπογραμμίζει ότι η εν λόγω πληροφορία δεν μπορεί να επαληθευτεί. Στην έκθεση η διεθνής οργάνωση επισημαίνει ότι η συλλογή πληροφοριών από την εμπόλεμη περιοχή είναι δύσκολη καθώς οι επικοινωνίες – τηλεφωνικό δίκτυο και ίντερνετ – έχουν διακοπεί.

Οι συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών στρατιωτικών δυνάμεων και του TPLF ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα. Η διακυβέρνηση του Αμπίι Άχμεντ κατηγορεί το “Λαϊκό Απελευθερωτικό Κίνημα Τιγκράι” (TPLF) για επιθέσεις εναντίον των στρατιωτικών δυνάμεων της Αιθιοπίας. Το TPLF, το οποίο διοικεί την εν λόγω βορειοανατολική περιφέρεια της αφρικανικής χώρας, δήλωσε ότι δεν μπορούσε να “αγνοήσει τον κίνδυνο”. Η ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στο κίνημα που διατηρεί δική του περιφερειακή ένοπλη δύναμη επιβολής της τάξης και στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση κλιμακώνονται εδώ και μήνες. Το TPLF είχε προσφάτως κατηγορήσει τις ομοσπονδιακές αρχές για απόπειρα εισβολής στην περιοχή.  

Στο μεταξύ οι συγκρούσεις έχουν αναγκάσει χιλιάδες Αιθίοπες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να κατακλύσουν μεθοριακές περιοχές του ανατολικού Σουδάν με την ελπίδα να γλιτώσουν από τις σφοδρές μάχες και τους βομβαρδισμούς που φέρεται πως έχουν ήδη προκαλέσει το θάνατο αρκετών εκατοντάδων ατόμων.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ μιλώντας σε διεθνή πρακτορεία εκτιμούσαν ότι οι εκτοπισμένοι άμαχοι στο Τιγκράι ανέρχονται σε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες μην αποκλείοντας ο αριθμός των προσφύγων να αυξηθεί σε 200.000 μέσα στις επόμενες μέρες.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια αντίδραση στις καταγγελίες της Διεθνούς Αμνηστίας από την κυβέρνηση της Αιθιοπίας ή από τους τοπικούς ηγέτες του Τιγκράι.

Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Αμπίι Αχμέντ έδωσε πριν από λίγο συνέντευξη Τύπου στην οποία παρουσίασε την κατάσταση στο Τιγκράι μέχρι στιγμής ξεκαθαρίζοντας ότι η επιχείρηση των στρατιωτικών δυνάμεων θα συνεχιστεί γιατί η υπομονή του κράτους έχει εξαντληθεί.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα