ΑΘΗΝΑ
09:09
|
05.05.2024
Το κυβέρνηση Λουκασένκο έχει ήδη δεσμεύσει ποσά από λογαρισμούς εκατοντάδων πολιτών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με κυβερνητική εντολή, οι τράπεζες της Λευκορωσίας παγώνουν τους λογαριασμούς που δημιουργήθηκαν με δωρεές και προσφορές για την παροχή βοήθειας στα θύματα της αστυνομικής βίας κατά την περίοδο των πρώτων διαδηλώσεων μετά τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου.

Τα χρήματα αυτά διανέμονταν στις οικογένειες των πολιτών που συνελήφθησαν, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και χρειάστηκε να πληρώσουν τσουχτερά πρόστιμα για τη συμμετοχή τους στις διαμαρτυρίες κατά του καθεστώτος του Λουκασένκο.

Το ταμείο BY_help ιδρύθηκε στο Λονδίνο από τον Λευκορώσο Αντρέι Λέοντσικ και μέσα σε ελάχιστες μέρες συγκέντρωσε δύο εκατομμύρια λίρες από προσφορές Λευκορώσων που εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μέχρι την περασμένη Δευτέρα είχε δεχτεί 8.700 αιτήσεις για οικονομική βοήθεια και έχει ήδη χρηματοδοτήσει 3.300 Λευκορώσους πολίτες που είτε τραυματίστηκαν στις διαδηλώσεις είτε κλήθηκαν να πληρώσουν βαριά πρόστιμα.

Η κυβέρνηση Λουκασένκο κατέθεσε αγωγή εναντίον του Λέοντσικ και πάγωσε τους λογαριασμούς του. Στην επιστολή με την οποία ενημερώθηκαν οι τράπεζες αναφέρεται ότι ο Λεοντσικ, σε συνεργασία με την αρχηγό της αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, συγκέντρωνε χρήματα “προκειμένου να ενισχύσει τις διαδηλώσεις και να ανατρέψει την κυβέρνηση της Λευκορωσίας”.

Ο 38χρονος Λέοντσικ υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία σχέση και καμία επαφή με την Τιχανόφσκαγια και εξηγεί ότι κράτησε τον έρανό του αυτόνομο, ακριβώς για να μη συγχέεται με συνδέσμους όπως η “Αλληλεγγύη για τη Λευκορωσία”, στα ταμεία της οποίας συγκεντρώνονται χρήματα για την ενίσχυση εργατών που απεργούν ή πολιτών που θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

“Συνειδητά επιλέξαμε να διαχωρίσουμε τη θέση μας”, είπε στον Guardian o Λέοντσικ. “Αυτοί είναι ένα κίνημα αλληλεγγύης, εμείς είμαστε ένα ανθρωπιστικό κίνημα”.

Ήδη, εκαντοντάδες Λευκορώσοι πολίτες έπαψαν να έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους, επειδή το προηγούμενο διάστημα είχαν μεταφερθεί σ’ αυτούς χρήματα από το Ταμείο του Λέοντσικ. Κάποιοι άλλοι, που είχαν ήδη ξοδέψει τα χρήματα του Ταμείου, βρέθηκαν χρεωμένοι στην τράπεζα.

Συνολικά, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι έχουν προσαχθεί ή συλληφθεί από το καθεστώς Λουκασένκο μετά τις εκλογές, αρκετοί εκ των οποίων παραμένουν υπό κράτηση. Οι περισσότεροι αντιπολιτευόμενοι πολιτικοί βρίσκονται είτε στη φυλακή είτε εκτός Λευκορωσίας και οι πολιτικές διώξεις στη χώρα συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Μόλις προχθές (Τετάρτη 11/10), τα τοπικά media ανακοίνωσαν τον θάνατο του Ρομάν Μπονταρένκο. Ο 31χρονος Μπονταρένκο είχε συλληφθεί μια μέρα νωρίτερα. Κατά την προσαγωγή του χτυπήθηκε βίαια από τους αστυνομικούς, διακομίστηκε σε νοσοκομείο με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και κατέληξε από εγκεφαλική αιμορραγία.

Με πληροφορίες από TheGuardian.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα