ΑΘΗΝΑ
07:50
|
17.05.2024
Κικίλιας: σήμερα θα υπάρξουν αποφάσεις για νέα μέτρα στη Θεσσαλονίκη και για τη λειτουργία των σχολείων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επέκταση του lockdown και τον μήνα Δεκέμβριο βλέπει η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού. “Η διασπορά είναι τεράστια και ο κίνδυνος μεγάλος, μπορεί να γλιτώσουμε τα πάντα ή και να καταστραφούμε” προειδοποίησε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας είπε ότι αυτό που βλέπουμε είναι η κορυφή του παγόβουνου και όχι η πραγματικότητα, καθώς τα κρούσματα είναι πάρα πολλά, ωστόσο, σημείωσε πως αυτό που βιώνουμε σήμερα δεν είναι ένα ουσιαστικό locκdown και πως θα απαιτηθούν περισσότερα μέτρα.

Η κυρία Λινού ανέφερε ότι παρά τα μέτρα, ο αριθμός των κρουσμάτων στο τέλος της καραντίνας θα είναι πάνω από 1.200 και όχι κάτω από 1.000 όπως εκτιμάται από την επιστημονική κοινότητα. “Ο κόσμος δεν συμμετέχει στα μέτρα με την καρδιά του, το βλέπει σαν τιμωρία”, πρόσθεσε.

Για τη Θεσσαλονίκη υποστήριξε ότι η κατάσταση έφτασε εδώ, διότι “υπήρξε η αφέλεια ότι όταν βλέπουμε τέσσερα κρούσματα, έχουμε και τέσσερα κρούσματα”, και η αφέλεια συνεχίζεται και σήμερα, τόνισε χαρακτηριστικά.

“Στην Επιτροπή υπάρχουν εξαίρετοι κλινικοί γιατροί, αλλά δεν είναι επιδημιολόγοι”, επεσήμανε η κυρία Λινού.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Υγείας, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας ανέφερε πως αυτό το αποφασίζει ο Πρωθυπουργός και πως αυτό που μας καίει τώρα είναι να αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό.

Έχουμε ακόμη δυνάμεις, συμπλήρωσε η κυρία Λινού, όμως υπάρχει ο κίνδυνος εργασιακής εξουθένωσης για τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό. Όταν ο γιατρός χάνει τον έναν ασθενή πίσω από τον άλλον βιώνει ένα δράμα, χρειάζεται να υποστηριχθεί ψυχολογικά, κατέληξε η καθηγήτρια.

Υπενθυμίζεται ότι τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ έδειξαν τριπλό αρνητικό ρεκόρ σε κρούσματα, διασωληνωμένους και νεκρούς: Συγκεκριμένα, 3.316 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 828 στη Θεσσαλονίκη και 756 στην Αττική, 310 διασωληνωμένους ασθενείς στις ΜΕΘ και 50 θανάτους σε ένα 24ωρο και 959 συνολικά στη χώρα.

Από τους 337 διασωληνωμένους που δηλώθηκαν χθες, οι 154 βρίσκονταν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων της βόρειας Ελλάδας.

Αλλαγές και στο ωράριο των σούπερ μάρκετ συνεπάγεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας το βράδυ, με τις υπεραγορές να κλείνουν στο εξής στις 8.30 το βράδυ.

Από σήμερα, Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020 και καθ’ όλο το διάστημα ισχύος των περιοριστικών μέτρων:

-Τα καταστήματα τροφίμων (π.χ. super market, mini market, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία), τα φαρμακεία και τα συνεργεία αυτοκινήτων θα λειτουργούν έως τις 20.30.

-Ειδικά, για τις υπεραγορές τροφίμων (super market) και τα mini market διευκρινίζεται ότι μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες delivery και μετά τις 20.30 και έως τη 1 μετά τα μεσάνυχτα.

-Τα περίπτερα μπορούν να λειτουργούν καθ’ όλο το 24ωρο.

-Σημειώνεται ότι την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020 αναστέλλεται η λειτουργία κάθε εμπορικού καταστήματος που λειτουργεί σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 16 του ν. 4177/2013 (Α’ 173).

Αλλαγές θα υπάρξουν από σήμερα και ως προς τη ατομική άθληση, που επιτρέπεται με sms και τον κωδικό 6. Ο κωδικός αυτός δεν αφορά την άθληση/προπόνηση στο πλαίσιο των αθλητικών σωματείων, αλλά αυστηρά και μόνο στην ατομική άθληση σε συνθέσεις έως 3 άτομα και με ισχυρή σύσταση αυτή να πραγματοποιείται κατά προτίμηση κοντά στην οικία των πολιτών, υπογράμμισε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Επιπλέον, απαγορεύονται το κυνήγι και το ψάρεμα καθώς η Επιτροπή των Επιδημιολόγων ομόφωνα απέρριψε το σχετικό αίτημα, βασισμένη τόσο σε επιδημιολογικά αλλά κυρίως σε κριτήρια αποφυγής περιττών μετακινήσεων.

Τέλος, εδραιώνεται η τηλε-εργασία, ενώ από σήμερα και στο εξής κάθε οργανισμός του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υποχρεούται να διαθέτει ανά πάσα στιγμή έκθεση, που να τεκμηριώνει τη λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας.

Κικίλιας: Σήμερα η απόφαση για τα Δημοτικά Σχολεία

Στην αποκάλυψη ότι σήμερα θα αποφασιστεί αν θα ληφθούν νέα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη προχώρησε ο Βασίλης Κικίλιας, οποίος χθες δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο της αναστολής λειτουργίας των Δημοτικών Σχολείων.

Μιλώντας στον Alpha 98,9 ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι σήμερα θα υπάρξουν αποφάσεις για νέα μέτρα στη Θεσσαλονίκη, σημειώνοντας ότι αυτά θα αφορούν κυρίως στη λειτουργία των σχολείων.

Ο κ. Κικίλιας δήλωσε ανήσυχος από όσα συμβαίνουν στη Θεσσαλονίκη υπογραμμίζοντας ότι η εκπονήθηκε ένα έκτακτο πλάνο προκειμένου να μπορέσουν τα νοσοκομεία να ανταποκριθούν. “Με ανησυχεί πάρα πολύ αυτό που συμβαίνει. Η εφημερία χθες έκλεισε με 80 εισαγωγές και 20 ύποπτα κρούσματα. Υπολογίστε αυτόν τον αριθμό κάθε μέρα για τις επόμενες 10-15 μέρες. Εκπονήσαμε ένα έκτακτο πλάνο, από καρδιοχειρουργικές, αγγειοχειρουργικές αίθουσες και έχουμε άλλες 100 , όταν όλη η Βόρεια Ελλάδα πιέζεται και έχουν περιστατικά από τη Θεσσαλονίκη κατά 70% και 30% από γύρω περιοχές”, σημείωσε.

Μετά την εισήγηση των ειδικών, ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει εάν θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα στη συμπρωτεύουσα -που βρίσκεται στο κόκκινο λόγω της πίεσης που δέχονται τα νοσοκομεία, σημείωσε ο υπουργός.

Αναφορικά με το πότε θα μπορέσουν οι αρχές να προχωρήσουν σε άρση του lokcdown, ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι “αυτό θα γίνει ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και τη συμμόρφωση των πολιτών αλλά και ανάλογα με την επιθετικότητα του ιού”.

Ο Βασίλης Κικίλιας σχολίασε και το περιστατικό με τον Παύλο Πολάκη έξω από τη ΜΕΘ, χωρίς μάσκα, λέγοντας: “Αυτό που είδα στο βίντεο ήταν ο κ. Πολάκης έξω από τη ΜΕΘ χωρίς μάσκα. Έμαθα ότι και στον διάδρομο μέσα ήταν χωρίς μάσκα. Το διαβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Βουλής και ιδιοκτήτης του Σωτηρία και νοσηλευτές, ότι λειτουργούν κανονικά και οι 50 ΜΕΘ. Εγώ δεν θέλω να σχολιάσω έναν πρώην συνάδελφο γιατί ξέρω πόσο δύσκολη είναι η δουλειά και ο καθένας κρίνει αυτά που λέει ο πολιτικός στη δημόσια σφαίρα. Οι 50 ΜΕΘ λειτουργούν κανονικά και νοσηλεύουν συνανθρώπους μας”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα