ΑΘΗΝΑ
13:38
|
16.04.2024
Κίνδυνος αποσταθεροποίησης σε όλο το Κέρας της Αφρικής – “Δώστε μας χρόνο”, λέει η Αντίς Αμπέμπα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας αντιστέκεται στις διεθνείς πιέσεις για διαμεσολάβηση με στόχο τoν τερματισμό των συγκρούσεων ανάμεσα στις τοπικές δυνάμεις της βόρειας επαρχίας Τιγκράι και τις στρατιωτικές δυνάμεις της αφρικανικής χώρας.

Σύμφωνα μάλιστα με τέσσερις διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς (Reuters) οι αεροπορικές δυνάμεις της Αιθιοπίας σήμερα βομβάρδισαν περιοχές γύρω αλλά και εντός της πρωτεύουσας Μεκέλλε του Τιγκράι. Οι πηγές που μίλησαν στο Reuters δεν ήταν σε θέση να γνωρίζουν για την ύπαρξη θυμάτων θύματα ή καταστροφών από τους βομβαρδισμούς των κυβερνητικών δυνάμεων της Αιθιοπίας. Από την πλευρά της η ηγεσία της Αντίς Αμπέμπα τηρεί σιγή ιχθύος σε ό,τι αφορά στους βομβαρδισμούς, ενώ οι τοπικές αρχές του Τιγκράι και τα τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η από αέρος επίθεση ξεκίνησε το μεσημέρι.  

Μέχρι στιγμής εκατοντάδες είναι τα θύματα αυτής της σύγκρουσης που έχει τη δυναμική να εξελιχθεί σε εμφύλια σύρραξη, έως και 25.000 άνθρωποι έχουν κατακλύσει τα σύνορα με το Σουδάν με την ελπίδα να γλιτώσουν τις ζωές τους, ενώ από την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησαν οι καταγγελίες για βιαιοπραγίες και σφαγές αμάχων.

Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Αμπίι Άχμεντ, ο οποίος τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2019, έδωσε την εντολή για την έναρξη των εχθροπραξιών στις 4 Νοεμβρίου. Τότε κατηγόρησε το “Λαϊκό Απελευθερωτικό Κίνημα Τιγκράι” (TPLF) που διατηρεί δική του περιφερειακή ένοπλη δύναμη επιβολής της τάξης στην περιοχή, πως προχώρησε σε ένοπλη επίθεση σε στρατιωτική βάση με σκοπό την κλοπή πυροβολικού, όπλων και πυρομαχικών.

Ο Αμπίι Άχμεντ αντιστέκεται στις πιέσεις για συνομιλίες παρά το γεγονός ότι η ένταση στο Τιγκράι θέτει σε κίνδυνο αποσταθεροποίησης την ευρύτερη περιοχή στο Κέρας της Αφρικής.  “Δώστε μας χρόνο, αυτό ζητούμε. Οι μάχες δεν θα κρατήσουν αιώνια. Είναι μια βραχεία επιχείρηση”, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Αιθιοπίας και επικεφαλής της ειδικής ομάδας στο Τιγκράι, Ρεντουάν Χουσεΐν. “Δεν ζητήσαμε τη διαμεσολάβηση της Ουγκάντας, ούτε άλλης χώρας”, πρόσθεσε σχολιάζοντας τη συνάντηση του προέδρου της Ουγκάντας Γιουέρι Μουσέβενι με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιθιοπίας.

Στο μεταξύ, το TPLF  κατηγορεί την Ερυθραία ότι έχει στείλει τεθωρακισμένα και χιλιάδες στρατιώτες στην άλλη πλευρά των συνόρων για να στηρίξουν τα ομοσπονδιακά στρατεύματα της Αιθιοπίας, αν και η Ασμάρα το διαψεύδει. Σύμφωνα με το Reuters δυνάμεις του TPLF επιτέθηκαν με ρουκέτες εναντίον της Ερυθραίας το Σαββατοκύριακο.  

Η ομάδα δράσης που έχει συστήσει ο Άμπιι ανακοίνωσε ότι τα ομοσπονδιακά στρατεύματα “απελευθέρωσαν” την πόλη Αλάματα από το TPLF. “Έφυγαν, παίρνοντας μαζί τους περίπου 10.000 κρατούμενους”, πρόσθεσε αναφερόμενη στους κατοίκους της πόλης, χωρίς να διευκρινίζει τι κρατούμενοι είναι αυτοί. “Οι κάτοικοι λένε ότι πολλοί νέοι, πάνω από την ηλικία των 14 ετών, είχαν ήδη φύγει από την περιοχή φοβούμενοι ότι θα τους στρατολογήσει το TPLF”.

Με τις τηλεπικοινωνίες να μην λειτουργούν και τα μέσα ενημέρωσης να μην έχουν πρόσβαση στην περιοχή, οι πληροφορίες δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν.

Ο επικεφαλής των δυνάμεων του TPLF απηύθυνε έκκληση προς τα Ηνωμένα Έθνη και την Αφρικανική Ένωση να καταδικάσουν τον στρατό της Αιθιοπίας, ο οποίος, όπως είπε, βάλλει με όπλα υψηλής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων drones, κατά στόχων που έχουν ήδη καταστρέψει ένα εργοστάσιο επεξεργασίας ζάχαρης και ένα φράγμα. Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας διέψευσε την επίθεση εναντίον του φράγματος ή κατά αμάχων αλλά δεν έχει αναφέρει τίποτα για το εργοστάσιο επεξεργασίας ζάχαρης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα