ΑΘΗΝΑ
10:44
|
26.04.2024
Σύμφωνα με τον πρόεδρο, "η Βενεζουέλα θα παράγει επίσης το ρωσικό εμβόλιο" στην επικράτειά της.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Βενεζουέλα σκοπεύει να λάβει πάνω από 10 εκ. δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik V το πρώτο τρίμηνο του 2021, ανακοίνωσε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, έπειτα από τη συνάντηση που είχε η αντιπρόεδρός του με την ομάδα παραγωγής. 

“Μας διαβεβαίωσαν ότι θα λάβουμε πάνω από 10 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους”, είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του που δημοσιεύτηκε στο Twitter.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, “η Βενεζουέλα θα παράγει επίσης το ρωσικό εμβόλιο” στην επικράτειά της.

Σύμφωνα με την αρχηγό του κράτους, η αναπληρωτής αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας Ντέλσι Ροντρίγκεζ συζήτησε το ζήτημα της παροχής του εμβολίου στη Βενεζουέλα κατά την επίσκεψή της στη Μόσχα όπου έφτασε στις 12 Νοεμβρίου.

“Η αντιπρόεδρος μόλις επέστρεψε από τη Μόσχα, όπου είχε σειρά επαφών. Μία από αυτές ήταν με τον παραγωγό και το επιστημονικό εργαστήριο που παράγει το ρωσικό εμβόλιο. Η Βενεζουέλα θα παράγει, επίσης, το εμβόλιο εδώ, εργαζόμαστε επί του ζητήματος” τόνισε ο Μαδούρο.

Η Ντέλσι Ροντρίγκεζ σημείωσε την Κυριακή, ύστερα από τις επαφές που είχε μετά την επίσκεψή της στη Μόσχα, πως η Βενεζουέλα εξασφάλισε την παραγωγή του εμβολίου στη χώρα. Όπως είπε, αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο.

Υπενθυμίζεται ότι οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου Sputnik V ξεκίνησαν στη Λατινική Αμερική τον Οκτώβριο. Ο Μαδούρο ανέφερε ότι ο γιος και η μεγαλύτερη αδερφή του εξέφρασαν την επιθυμία να γίνουν εθελοντές.

Σημειώνεται ότι το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V έχει δείξει 92% αποτελεσματικότητα βάσει της πρώτης ενδιάμεσης ανάλυσης των αποτελεσμάτων της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών σύμφωνα με το δελτίο τύπου που δημοσιεύθηκε στον επίσημο λογαριασμό του εμβολίου στο Twitter.

Το Sputnik V αναπτύχθηκε από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Gamaleya της Ρωσίας και είναι το πρώτο καταγεγραμμένο εμβόλιο Covid-19 στον κόσμο. Τώρα υποβάλλεται στις κλινικές δοκιμές της Φάσης III στην οποία συμμετέχουν 40.000 εθελοντές.

Πολλές ακόμη χώρες συμμετέχουν επίσης στις δοκιμές του εμβολίου. Η Λευκορωσία, τα ΗΑΕ, η Βενεζουέλα και η Ινδία διεξάγουν τις δικές τους κλινικές δοκιμές για το Sputnik V και θα μπορούσαν να αγοράσουν δόσεις ή δικαιώματα αδειοδότησης για την παραγωγή του εμβολίου στο εσωτερικό τους.

Σημειώνεται ότι η Αργεντινή παρήγγειλε επίσης 10 εκατομμύρια δόσεις. Περίπου 2.000 δόσεις του Sputnik V έχουν σταλθεί στη Βενεζουέλα από τις αρχές Οκτωβρίου, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμέχ Σούκρι ανέφερε ότι η Αίγυπτος είναι επίσης πρόθυμη να αναπτύξει το εμβόλιο εντός της επικράτειάς της.

Επίσης, ο επικεφαλής μεγάλου νοσοκομείου του Ισραήλ δήλωσε ότι έχει υποβάλει μια τεράστια παραγγελία, αποκαλύπτοντας, ότι οι αρνητικές κριτικές για το ρωσικό εμβόλιο είναι προσχηματικές, καθώς έχουν να κάνουν περισσότερο με τις εντάσεις μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον παρά με την ασφάλεια του εμβολίου.

Εν τω μεταξύ τα πρώτα δείγματα του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V θα φθάσουν στην Ουγγαρία την ερχόμενη εβδομάδα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Βιομηχανίας και Εμπορίου μετά τις συνομιλίες που είχε ο Ρώσος υπουργός Ντενίς Μαντούροφ με τον υπουργό Εξωτερικών και Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο.

Τέλος και η Τουρκία ενδιαφέρεται να παρασκευάσει το Sputnik V, σε δικές της εγκαταστάσεις.

Πηγή: TASS.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα