ΑΘΗΝΑ
02:12
|
08.09.2024
Εν μέσω πανδημίας και αυταρχικών μέτρων τιμήθηκε η φετινή επέτειος με καταθέσεις στεφάνων από τους πολιτικούς αρχηγούς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σαράντα επτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και ο φετινός σεμνός εορτασμός πραγματοποιείται εν μέσω πανδημίας και υπό την σκιά των αυταρχικών μέτρων που έχει επιβάλει η κυβέρνηση, απαγορεύοντας το δικαίωμα της συνάθροισης άνω των τριών ατόμων σε όλη τη χώρα για τέσσερις μέρες με πρόσχημα τη δημόσια υγεία.

Στις 09:00 το πρωί κατέθεσε στεφάνι στο Πολυτεχνείο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

“Η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι αφετηρία της μεταπολιτευτικής περιόδου. Η Δημοκρατία απαιτεί αρετή και θυσίες. Το πιο ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας είναι οι νέοι. Κάτω από αυτές τις κρίσιμες συνθήκες που βιώνουμε σήμερα το μήνυμα είναι καθολικό: η δημοκρατία δεν είναι μόνο καθεστώς ελευθερίας αλλά και ευθύνης. Η υπέρβαση της ατομικότητας μας είναι για το κοινό καλό, τη δημόσια υγεία και την αλληλεγγύη είναι ο αγώνας όλων μας”, τόνισε στο μήνυμά της η κ. Σακεραλλοπούλου.

Στις 10 το πρωί κατέθεσε στεφάνι ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας ότι “φέτος, η επέτειος αποκτά νέο νόημα μέσα στις περιστάσεις στις οποίες γιορτάζεται. Σήμερα, προτεραιότητες της ελληνικής κοινωνίας είναι η προστασία της δημόσιας Υγείας αλλά και η αλληλεγγύη προς τους συμπολίτες μας, ειδικά τους νέους, οι οποίοι δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση. Το διαχρονικό αίτημα για ελευθερία συμπληρώνεται από την υπευθυνότητα που πρέπει όλοι να δείξουμε, για να βγούμε πιο ισχυροί και ενωμένοι από αυτή την περιπέτεια”.

Στεφάνι κατέθεσε στον χώρο του Πολυτεχνείου, αντιπροσωπεία του ΚΙΝΑΛ με επικεφαλής τους: Μανώλη Χριστοδουλάκη, Παύλο Χρηστίδη και Βασίλη Κεγκέρογλου.

Το Κίνημα Αλλαγής, τίμησε τη σημερινή επέτειο με ένα πανό μήκους άνω των 10 μέτρων, το οποίο έχει τοποθετηθεί στην πρόσοψη του στρατηγείου του Κινήματος Αλλαγής στη Χαριλάου Τρικούπη, αλλά και με ένα βίντεο μνήμης.

Είχε ξεκαθαριστεί από χθες ότι το ΚΙΝΑΛ δεν θα κάνει πορεία, αλλά θα αποτίσει φόρο τιμής μέσω τριμελούς αντιπροσωπείας που θα καταθέσει στεφάνι στο Πολυτεχνείο.

“Η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου είναι διαφορετική. Η πανδημία και η γενική καραντίνα εμποδίζουν τις εκδηλώσεις μνήμης. Θα είμαστε όμως εκεί διαφορετικά”, επισημαίνει, σε δήλωσή της, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, για τη σημερινή επέτειο του Πολυτεχνείου. Η κ. Γεννηματά τονίζει πως τα μηνύματα του Πολυτεχνείου είναι στο μυαλό και στην καρδιά των προοδευτικών ανθρώπων.

Στεφάνι στο Πάρκο Ελευθερίας πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ κατέθεσε και ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ στη συνέχεια το ΚΚΕ πραγματοποίησε πορεία προς την αμερικανική Πρεσβεία.

Στην πορεία, στην οποία τηρήθηκαν τα μέτρα και οι αποστάσεις από τους διαδηλωτές, συμμετείχε και ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Το πανό στην κεφαλή της πορείας έγραφε: “Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας σε ζωή, υγεία, δουλειά, τιμάμε τον Νοέμβρη, στον αγώνα”.

το Πολυτεχνείο ζει και θα ζει στον αιώνα τον άπαντα

Ο Γ.Γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας κατέθεσε στεφάνι, δηλώνοντας πως:

“Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου είναι ζωντανά, διαχρονικά και επίκαιρα. Τα συνθήματα “Έξω οι ΗΠΑ”, “Έξω το ΝΑΤΟ”, “Ψωμί, παιδεία, ελευθερία, δουλειά, μόρφωση, υγεία”, εξακολουθούν να συγκλονίζουν και σήμερα τις καρδιές της ελληνικής νεολαίας, του ελληνικού λαού, που δίνουν τη μάχη τους και σήμερα και κάθε μέρα, ενάντια σε μια αντιλαϊκή πολιτική που συνεχίζεται όλα αυτά τα χρόνια. Είναι απαράδεκτο, με πρόσχημα την πανδημία, να παίρνονται αντιδραστικά αντιλαϊκά μέτρα απαγόρευσης των εκδηλώσεων γιορτασμού του Πολυτεχνείου, με το συμβολικό έτσι κι αλλιώς χαρακτήρα, που αυτές παίρνουν φέτος. Η απαγόρευση της ελληνικής αστυνομίας και με εντολή της κυβέρνησης, για απαγόρευση συνάθροισης πάνω από 3 άτομα, ιδιαίτερα σήμερα, είναι απαράδεκτη, αντιδημοκρατική, αντισυνταγματική, καταγγέλλεται από όλο το πολιτικό φάσμα της χώρας. Ακόμα και μέσα στη ΝΔ, πολύ περισσότερο σε οπαδούς της όχι τόσο σε στελέχη της, ακόμη και στο ΚΙΝΑΛ, που δεν έχουν υπογράψει το κοινό κείμενο – καταγγελία αυτής της εγκληματικής, απαράδεκτης και επικίνδυνης απόφασης του κ. Χρυσοχοϊδη, το καταγγέλλουν και έρχονται τέτοια μηνύματα και στο ΚΚΕ και παντού. Ο ελληνικός λαός, άσχετα από την ανασφάλεια που καλλιεργείται με ευθύνη της κυβέρνησης, γιατί δεν πήρε όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτά τα χρόνια, είναι στο πλευρό αυτών που αγωνίζονται και με το πνεύμα και με την ψυχή και την καρδιά στους δρόμους του αγώνα, στους δρόμους της Αθήνας, στους δρόμους όλης της Ελλάδας. Γι’ αυτό το Πολυτεχνείο ζει και θα ζει στον αιώνα τον άπαντα”.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη διαδήλωση του ΚΚΕ έξω από την αμερικανική πρεσβεία, ο κ. Κουτσούμπας απάντησε:

“Κάνουν το αυτονόητο. Είναι συμβολική κίνηση νέων ανθρώπων του ελληνικού λαού -όπως βλέπετε είναι συγκεκριμένα άτομα- ενάντια στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, σ’ αυτά που υπέφερε η χώρα μας εξαιτίας της πολιτικής των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ”.

Εκδήλωση στον χώρο του ΕΑΤ/ΕΣΑ στο Πάρκο Ελευθερίας πραγματοποίησε και ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσία του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος κατέθεσε στεφάνι, παρουσία αντιπροσωπείας της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος αλλά και των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης του 1973.

Παρά τα απαγορευτικά μέτρα, η αξιωματική αντιπολίτευση πραγματοποίησε την εκδήλωση, ενώ τα περίπου 30 άτομα που βρέθηκαν εκεί φορούσαν μάσκες και κρατούσαν αποστάσεις ασφαλείας.

Το Μέρα25 προτίθεται να κάνει πορεία 7 βουλευτών του από το Πολυτεχνείο τουλάχιστον μέχρι το Σύνταγμα αλλά πιθανότατα όχι μέχρι τα όρια της αμερικάνικης πρεσβείας.

Το Ελληνικό Κοινοβούλιο αναμένεται στην έναρξη της σημερινής κοινοβουλευτικής διαδικασίας να αποτίσει φόρο τιμής.

Γιγαντοπανό στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κρέμασε τριμελής αντιπροσωπεία φοιτητών.

Σύμφωνα με το thestival.gr, οι φοιτητές ήρθαν σε συνεννόηση με την διοίκηση του Πανεπιστημίου και σήμερα τους επετράπη να εισέλθουν στον προαύλιο χώρο του Πολυτεχνείου.

Ο σεμνός εορτασμός της φετινής επετείου πραγματοποιείται υπό το βλέμμα πάνω από 6.000 αστυνομικών που φρουρούν κάθε γωνιά του κέντρου της πρωτεύουσας με τη συμβολή ειδικών θωρακισμένων οχημάτων ρίψης νερού, οι γνωστοί “Αίαντες”, ελικοπτέρων και drones, προκειμένου να τηρηθεί η απαγόρευση των συναθροίσεων στη φετινή επέτειο του Πολυτεχνείου.

Αυξημένη είναι η αστυνομική παρουσία και στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, καθώς και σε πρεσβείες, δημόσια κτήρια, και στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων.


Η πρωτοφανής και αντισυνταγματική απόφαση Χρυσοχοϊδη κατά των συναθροίσεων σε όλη την επικράτεια προκάλεσε μείζον θέμα αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. 

Ακολούθησε κείμενο διαμαρτυρίας κατά της αντισυνταγματικής απαγόρευσης των συναθροίσεων που επέδωσε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Βουλής και το Μαξίμου αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, του ΜέΡΑ25 και του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών.

Σημειώνεται ότι εκατοντάδες είναι ήδη οι εκπρόσωποι συνδικάτων και μαζικών φορέων, οι νομικοί, οι δημοσιογράφοι, οι βουλευτές και οι απλοί πολίτες που έχουν σπεύσει να υπογράψουν το κείμενο το οποίο συντάχθηκε με πρωτοβουλία του ΚΚΕ και συνυπογράφηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25.

Επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι και τους Επικεφαλής των Πολιτικών Ομάδων –πλην της ακροδεξιάς- στην Ευρωβουλή, απέστειλε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με την ακραία κυβερνητική απόφαση περί “καθολικής απαγόρευσης των συναθροίσεων σε όλη την επικράτεια”.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης γνωστοποιεί στον πρόεδρο και όλους τους αρχηγούς των πολιτικών Ομάδων του θεσμού, την χουντικής έμπνευσης απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας (1029/8/18, ΦΕΚ 5046 Β’/ 14-11-2020), για απαγόρευση όλων των δημόσιων υπαίθριων συγκεντρώσεων στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από 15-18 Νοεμβρίου 2020, στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από 3 άτομα, με την απειλή επιβολής κυρώσεων.

Στην επιστολή του ο Δημ. Παπαδημούλης υπογραμμίζει ότι “απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων σε όλη την επικράτεια, δηλαδή καθολική αναστολή του άρθρου 11 του Συντάγματος, έχει γίνει στο παρελθόν μόνο δυο φορές στη διάρκεια της επταετούς χούντας: στις 21/04/1967 και στις 17/11/1973”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα