ΑΘΗΝΑ
19:13
|
29.03.2023
Το Βατικανό είχε κατηγορηθεί για τη σιωπή του στο ζήτημα των Ουιγούρων μετά την πρόσφατη συμφωνία με την Κίνα.
Pope Francis celebrates Mass in St. Peter's Basilica at the Vatican, Sunday, May 31, 2020. Francis celebrates a Pentecost Mass in St. Peter's Basilica on Sunday, albeit without members of the public in attendance. He will then go to his studio window to recite his blessing at noon to the crowds below. The Vatican says police will ensure the faithful gathered in the piazza keep an appropriate distance apart. (Remo Casilli/Pool Photo via AP)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκάλεσε για πρώτη φορά τους Ουιγούρους της Κίνας “διωκώμενο” λαό, ακολουθώντας τις παραινέσεις των οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στο βιβλίο του με τίτλο ‘Ας Ονειρευτούμε: ο Δρόμος για Ένα Καλύτερο Μέλλον’, που γράφτηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου λοκντάουν, σημειώνει: “Σκέφτομαι συχνά τους διωκώμενους λαούς: στους Ροχίνγκια, τους φτωχούς Ουιγούρους, τους Γιαζίντι”. Στο ίδιο κεφάλαιο αναφέρεται και στους Χριστιανούς που διώκονται από τα Ισλαμικά κράτη.

Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει καταγγείλει στο παρελθόν τόσο τις διώξεις των Ροχίνγκια από τη Μιανμάρ όσο και τη σφαγή των Γιαζίντι από το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ, αλλά είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται στους Ουιγούρους.

Πολλοί θρησκευτικοί ηγέτες, ακτιβιστικές οργανώσεις αλλά και αρκετές κυβερνήσεις έχουν καταγγείλει τη γενοκτονία της μειονότητας των Μουσουλμάνων Ουιγούρων στην επαρχία Ζινιάνγκ της Κίνας, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι κρατούνται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Το Πεκίνο αρνετίαι τις κατηγορίες και χαρακτηρίζει τα στρατόπεδα ‘κέντρα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης’ και την ύπαρξή τους απαραίτητη στο πλαίσιο των μέτρων κατά της τρομοκρατίας και της αποριζοσπαστικοποίησης του πληθυσμού των Ουιγούρων.

Το Βατικανό έχει κατηγορηθεί για τη σιωπή του στο ζήτημα των Ουιγούρων, ειδικά μετά τη συμφωνία με την Κίνα για τον ορισμό επικόπων. Η συμφωνία ανανεώθηκε τον Σεπτέμβρη, κόντρα μάλιστα στις παραινέσεις του υπουργού των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

Με πληροφορίες από TheGuradian.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα