ΑΘΗΝΑ
23:54
|
01.05.2024
Τρίτη ημέρα διαμαρτυριών για χιλιάδες Ινδούς αγρότες, ενάντια σε σειρά νόμων που αφορούν την πώληση αγρ. προϊόντων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χιλιάδες Ινδοί αγρότες που αντιδρούν στην μεταρρύθμιση του γεωργικού τομέα, συμμετέχουν για τρίτη ημέρα στις διαμαρτυρίες στα περίχωρα της πρωτεύουσας του Νέου Δελχί σήμερα την Κυριακή, μπλοκάροντας δρόμους και αψηφώντας την έκκληση της κυβέρνησης να συνεχίσουν τη διαμαρτυρία τους σε καθορισμένη τοποθεσία.

Οι αγρότες αντιτίθενται σε μια σειρά νόμων στη νομοθεσία που εισήγαγε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι τον Σεπτέμβριο, η οποία θα επέτρεπε στους αγρότες να πουλήσουν τα προϊόντα τους οπουδήποτε, ακόμη και σε μεγάλους εταιρικούς αγοραστές και όχι μόνο στις ρυθμιζόμενες από την κυβέρνηση αγορές όπου οι καλλιεργητές είναι σίγουροι για μια ελάχιστη τιμή. Οι μικροκαλλιεργητές ανησυχούν ότι θα μείνουν ευάλωτοι σε μεγάλες επιχειρήσεις και θα μπορούσαν τελικά να χάσουν τη στήριξη των τιμών για βασικά είδη όπως το σιτάρι και το ρύζι.

Ο Μόντι προσπάθησε να μετριάσει τις ανησυχίες των αγροτών την Κυριακή. «Από αυτές τις μεταρρυθμίσεις, οι αγρότες θα έχουν νέα δικαιώματα και ευκαιρίες», είπε κατά τη διάρκεια του μηνιαίου ραδιοφωνικού του διαγγέλματος.

Η κυβέρνηση κάλεσε χθες τους ηγέτες των 30 αγροτοσυνδικαλιστικών ενώσεων σε διάλογο και σήμερα οι συνδικαλιστικές ηγεσίες θα συναντηθούν για να συντονίσουν την στάση τους και να δώσουν την την απάντησή τους.

Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν την Παρασκευή και οδήγησαν σε άγριες συμπλοκές με τις αστυνομικές αρχές, οι οποίες προσπάθησαν να ανακόψουν την πορεία διαμαρτυρίας προς την πρωτεύουσα. Χθες χιλιάδες αγρότες από τις πολιτείες Μαντνιά Πραντές, Ουταρανχάλ και Ουτάρ Πραντές συνέχισαν την πορεία τους και έφτασαν στα περίχωρα του Νέου Δελχί.

Η γεωργία αντιστοιχεί σε περίπου το 15% της ινδικής οικονομίας και αποτελεί βασική πηγή εσόδων για περίπου το 58% του πληθυσμού της χώρας. Οι αγρότες σε ορισμένες περιοχές της Ινδίας αντιμετωπίζουν κρίση τα τελευταία χρόνια, λόγω πλημμυρών, κακών σοδειών και συσσώρευσης χρεών, με 10,281 αγρότες και εργάτες γης να οδηγούνται στην αυτοκτονία.

Πηγές: Reuters, Al Jazeera

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα