ΑΘΗΝΑ
06:39
|
05.05.2024
τον Δεκέμβριο ενδέχεται να αρχίσουν και οι κλινικές δοκιμές του EpiVacCorona, σε νέους ηλικίας 14-17 ετών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ξεκινούν σήμερα Δευτέρα (30/11) οι εμβολιασμοί των πρώτων ενήλικων εθελοντών που συμμετέχουν στις δοκιμές του δεύτερου ρωσικού εμβολίου κατά του κορονοϊού, EpiVacCorona, που αναπτύχθηκε από το επιστημονικό Κέντρο ιολογίας και επιδημιολογίας Vector του Νοβοσιμπίρσκ.

“Οι πρώτοι εθελοντές θα εμβολιαστούν στις 30 Νοεμβρίου” ανακοινώθηκε από τον Rospotrebnadzor (τον εθνικό φορέα προστασία των δικαιωμάτων των Ρώσων καταναλωτών ) σύμφωνα με το Sputnik

Σύμφωνα με το Rospotrebnadzor, ο μαζικός εμβολιασμός με το EpiVacCorona αναμένεται μέσα στο 2021.

Όπως έχει τονίσει ο Ρινάτ Μακσιούτοφ, επικεφαλής του κέντρου Vector που έχει αναπτύξει το εμβόλιο, το EpiVacCorona θα διατεθεί δωρεάν στους Ρώσους και δεν θα βγει στην αγορά ως εμπορικό φάρμακο.

Επιπλέον, ο επικεφαλής του κέντρου Vector, αποκάλυψε ότι τον Δεκέμβριο ενδέχεται να αρχίσουν και οι κλινικές δοκιμές του EpiVacCorona, σε νέους ηλικίας 14-17 ετών.

“Δεν έχουμε αμφιβολίες σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου για τους ανήλικους, αλλά ο νόμος απαιτεί να πραγματοποιήσουμε ορισμένες κλινικές δοκιμές, προκειμένου να επεκτείνουμε τη χρήση του εμβολίου στα παιδιά”, δήλωσε ο Μακσιούτοφ, προσθέτοντας ότι το κέντρο είναι “έτοιμο να αρχίσει τις δοκιμές σε εφήβους ηλικίας 14-17 ετών τον Δεκέμβριο”, καθώς αυτή “η ηλικιακή κατηγορία είναι ευαίσθητη στον κορονοϊό”.

Όπως εξήγησε ο αξιωματούχος, πρέπει να πραγματοποιηθούν έξι μελέτες σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες με φθίνουσα σειρά, από την ηλικιακή ομάδα 14-17 έως τα βρέφη, ενώ κάθε δοκιμή θα εξαρτηθεί από την επιτυχία της προηγούμενης.

Ο Ρινάτ Μακσιούτοφ αποκάλυψε επίσης πως έχουν ήδη παραχθεί 35.000 δόσεις του εμβολίου EponVacCorona, συμπεριλαμβανομένων και 5.000 δόσεων που θα χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών.

“Η πρώτη σειρά εμβολίων για τους πολίτες θα εξεταστεί από το Υπουργείο Υγείας το νωρίτερο στις 7-8 Δεκεμβρίου. Μέχρι στιγμής έχουμε ήδη παράγει 35.000 δόσεις, οι οποίες θα αυξηθούν σε 50.000 μέχρι το τέλος του έτους, συμπεριλαμβανομένων περίπου 5.000 δόσεων που χρησιμοποιήθηκαν κατά τις κλινικές δοκιμές, ενώ οι υπόλοιπες θα διατεθούν στους πολίτες”, δήλωσε ο διευθυντής της Vector.

Σημειώνεται ότι στις 13 Οκτωβρίου το εμβόλιο EpiVacCorona έγινε το δεύτερο εγγεγραμμένο εμβόλιο κατά του κορονοϊού που έχει καταχωρήσει η Ρωσία. Το EpiVacCorona βασίζεται σε αντιγόνα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι κλινικές δοκιμές της τρίτης φάσης. Οι εθελοντές αποτελούνται από μια μάδα 150 ατόμων, ηλικίας άνω των 60 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού, Sputinik-V, αναπτύχθηκε από το Κέντρο επιδημιολογίας και μικροβιολογίας Gamaleya και καταχωρήθηκε τον περασμένο Αύγουστο. Το Sputnik V βασίζεται σε ανθρώπινους αδενοϊούς και όπως έχει ανακοινωθεί η αποτελεσματικότητά του αγγίζει το 92%, βάσει των δεδομένων από τους 16.000 εθελοντές που έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής.  

Το τρίτο ρωσικό εμβόλιο αναπτύχθηκε από το επιστημονικό Κέντρο Τσουμακόφ της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα