ΑΘΗΝΑ
20:19
|
03.05.2024
“Είναι μια τεράστια απώλεια” – Μεγάλη η θλίψη στην επιστημονική κοινότητα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το τεράστιο και διάσημο ραδιοτηλεσκόπιο του Αρεσίμπο στο Πουέρτο Ρίκο κατέρρευσε μετά από 57 χρόνια “υπηρεσίας” και προσφοράς συνδράμοντας σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες αστρονομικές ανακαλύψεις.

Η 900 τόνων πλατφόρμα οργάνων έκανε μια βουτιά σχεδόν 200 μέτρων και έπεσε πάνω στο “πιάτο” με τη διάμετρο των 305 μέτρων. Το Εθνικό Ίδρυμα Αμερικανικών Επιστημών είχε ανακοινώσει εδώ και μήνες το κλείσιμο του Παρατηρητηρίου του Αρεσίμπο και τη διάλυση του ραδιοτηλεσκόπιου καθώς δύο καλώδια που συγκρατούσαν την πλατφόρμα, έσπασαν στις 10 Αυγούστου και στις 6 Νοεμβρίου.

Οι μηχανικοί φοβούνταν ότι και τα άλλα καλώδια που συγκρατούν τα όργανα σε τρεις πύργους οπλισμένου σκυροδέματος μπορεί να κοπούν ανά πάσα στιγμή. Για αυτό κάθε απόπειρα αποκατάστασης της ζημιάς θεωρείται άκρως επικίνδυνη. Και τελικά οι φόβοι τους βγήκαν αληθινοί.


Η κατάρρευση στεναχώρησε πολλούς επιστήμονες που μέχρι προσφάτως εξαρτιόνταν από το ραδιοτηλεσκόπιο για τις έρευνές τους. “Είναι μια τεράστια απώλεια”, λέει στον βρετανικό “Γκάρντιαν” (Guardian) η αστρονόμος και καθηγήτρια του πανεπιστημίου του Πουέρτο Ρίκο, Κάρμεν Παντόγια. “Ήταν ένα μεγάλο κεφάλαιο της ζωής” συμπληρώνει και αναφέρει ότι δεν θα είχε ολοκληρώσει το διδακτορικό της χωρίς το ραδιοτηλεσκόπιο του Αρεσίμπο. Επιστήμονες από όλο τον κόσμο είχαν απευθύνει έκκληση στο Εθνικό Ίδρυμα Αμερικανικών Επιστημών να ανακαλέσει την απόφασή του για το κλείσιμο του παρατηρητηρίου.  

Η προτεραιότητα είναι “η ασφάλεια των εργατών, του προσωπικού και των επισκεπτών στο αστεροσκοπείο του Αρεσίμπο” και αυτό “καθιστά αυτήν την απόφαση αναγκαία, αν και λυπηρή”, ήταν η απάντηση του διευθυντή του Ιδρύματος, Σεθουράμαν Πανσανάθαν.


Στο Twitter, με το χάσταγκ «WhatAreciboMeansToMe» («Τι σημαίνει για μένα το Αρεσίμπο»), δεκάδες επαγγελματίες και ερασιτέχνες αστρονόμοι άφησαν μηνύματα θλίψης και νοσταλγίας για αυτόν τον “φίλο” που τους συνόδευε επί δεκαετίες και τους βοήθησε στις ανακαλύψεις τους και στην παρατήρηση του σύμπαντος. “Δεν είναι ένα απλό τηλεσκόπιο, είναι ο λόγος για τον οποίο έγινα αστρονόμος”, έγραψε ο Πορτορικάνος Κέβιν Ορτίς Σεμπάγιος.

Το Αρεσίμπο είχε την τιμητική του και στον κινηματογράφο. Εμφανίζεται στην ταινία “Τζέιμς Μποντ, επιχείρηση Χρυσά Μάτια” ενώ στην ταινία “Επαφή” η Τζόντι Φόστερ το χρησιμοποιεί στην αναζήτησή της για εξωγήινη νοημοσύνη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα