ΑΘΗΝΑ
20:39
|
29.06.2024
Το Ιράν δήλωσε ότι γνωρίζει τον «εγκέφαλο» πίσω από τη δολοφονία του Φαχριζαντέχ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Μόσχα καταδικάζει έντονα τη δολοφονία του Ιρανού πυρηνικού φυσικού, Μοχσέν Φαχριζαντέχ, όπως δήλωσε το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών τη Δευτέρα.

“Καταδικάζουμε έντονα τη δολοφονία του επιστήμονα Μοχσέν Φαχριζαντέχ στο Ιράν στις 27 Νοεμβρίου. Ανησυχούμε πολύ για τον προκλητικό χαρακτήρα αυτής της τρομοκρατικής επίθεσης, η οποία στοχεύει σαφώς στην αποσταθεροποίηση της κατάστασης και στην ενίσχυση των συγκρούσεων στην περιοχή” ανέφερε το υπουργείο.

Η Μόσχα προέτρεψε όλες τις πλευρές να αποφύγουν οποιεσδήποτε ενέργειες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περιφερειακή κλιμάκωση.

“Όποιος ήταν πίσω από τη δολοφονία ή προσπαθεί να την χρησιμοποιήσει για να προωθήσει τα πολιτικά του συμφέροντα, θα πρέπει να λογοδοτήσει” δήλωσε το υπουργείο.

Ο πατέρας του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος Μοχσέν Φαχριζαντέχ δολοφονήθηκε στις 27 Νοεμβρίου. Ο Πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχάνι, εκτόξευσε πυρά κατά του Ισραήλ, κατηγορώντας το για το έγκλημα και υποσχόμενος αντίποινα. 

Την ίδια ώρα, ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κάλεσε σε τιμωρία των υπευθύνων.

Ιράν: Γνωρίζουμε τον «εγκέφαλο» πίσω από τη δολοφονία του Φαχριζαντέχ

Το Ιράν εντόπισε τον «εγκέφαλο» πίσω από τη δολοφονία του κορυφαίου πυρηνικού επιστήμονα της χώρας Μοχσέν Φαχριζαντέχ-Μαχαμπάντι, δήλωσε τη Δευτέρα ο γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. 

“Ήταν μια περίπλοκη επιχείρηση που περιλάμβανε ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Δεν υπήρχε κανένας στο σημείο, αλλά βρήκαμε ενδείξεις. Γνωρίζουμε ποιος σχεδίασε αυτήν την [επίθεση] και ξέρουμε το παρελθόν τους” δήλωσε ο Αλί Σαμχάνι σε βίντεο.

Ο Σαμχάνι πρόσθεσε ότι το Ιράν είχε επιβεβαιώσει το ρόλο της οργάνωσης των Μουτζαχεντίν και της ισραηλινής υπηρεσίας κατασκοπείας Μοσάντ στη δολοφονία του επιστήμονα.

Το Ισραήλ δεν έχει επίσημα αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, που έγινε 10 χρόνια μετά τη δολοφονία ενός άλλου πυρηνικού επιστήμονα, του Ματζίντ Σαχριάρ.

Κύμα οργής στη Μέση Ανατολή

Κύμα οργής και καταδίκης στο Ιράν και περιοχές της Μέσης Ανατολής έχει ξεσπάσει μετά τη δολοφονία του επικεφαλής του κέντρου καινοτομίας του ιρανικού Υπουργείου Άμυνας. 

Φοιτητές που αναγνωρίστηκαν ως μέλη του Basij, της παραστρατιωτικής μονάδας του Σώματος της Ισλαμικής Επανάστασης, έκαψαν ισραηλινές και αμερικανικές σημαίες στην πρωτεύουσα Τεχεράνη το Σάββατο, διαμαρτυρόμενοι για τη δολοφονία του κορυφαίου πυρηνικού.

Οι σπουδαστές, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, έκαψαν, επίσης, φωτογραφίες του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και του διαφαινόμενου αντικαταστάτη του, του Τζο Μπάιντεν.

Μικρές διαμαρτυρίες υπήρξαν, ακόμα, στις πόλεις Μασχάντ και Κομ. Πλάνα του Ιρανικού Πρακτορείου Ειδήσεων Φοιτητών (ISNA) έδειξαν διαδηλωτές να καίνε και εκεί σημαίες.

Παράλληλα, οι διαδηλωτές καλούσαν τον Πρόεδρο να σταματήσει κάθε διαπραγμάτευση καθώς, όπως φώναζαν, “σκότωσαν τον σύμβουλο του υπουργού σας”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ένωση Ισλαμικών Φοιτητικών Συλλόγων ζήτησε μποϊκοτάζ όλων των διαπραγματεύσεων με τις Δυτικές δυνάμεις, έως ότου να δικάσουν αυτοί που βρίσκονται πίσω από την επίθεση κατά του Φακχριζαντέχ.

Η επίθεση κατά του Φαχριζαντέχ, ο οποίος έφερε τον βαθμό του ταξίαρχου στο σώμα των Φρουρών της Επανάστασης και ταξίδευε με τη σύζυγό του για την πόλη Αμπσάρντ, ανατολική της Τεχεράνης, διήρκεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, όχι περισσότερα από τρία λεπτά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα