ΑΘΗΝΑ
22:18
|
19.05.2024
Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι το όπλο που χρησιμοποιήθηκε στη δολοφονία ήταν ισραηλινής κατασκευής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ισραηλινός αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται και φέρεται να ειχε εμπλακεί στην παρακολούθηση του Μοχσέν Φαχριζαντέχ, δήλωσε στους New York Times, ότι ο κόσμος θα πρέπει να ευχαριστεί το Ισραήλ για τη δολοφονία του.

“Θα πρέπει να ευχαριστείτε το Ισραήλ για τη δολοφονία του”, φέρεται να δήλωσε ο Ισραηλινός αξιωματούχος, για τον οποίο ο Φαχριζαντέχ συνιστούσε σοβαρή “απειλή” για τη διεθνή κοινότητα.

Ο Μοχσέν Φαχριζαντέχ, ο οποίος σύμφωνα με το Τελ Αβίβ, τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες, ήταν ο “εγκέφαλος” του μυστικού προγράμματος ανάπτυξης πυρηνικών όπλων του Ιράν, δολοφονήθηκε στις 27 Νοεμβρίου μετά από επίθεση στη μικρή πόλη Αμπσάρντ, στην επαρχία Νταμαβάντ.

Σύμφωνα το ρεπορτάζ των NYT, ο αξιωματούχος προειδοποίησε πως το Ισραήλ θα συνεχίσει “να ενεργεί ενάντια στο πυρινικό πρόγραμμα του Ιράν”.

Αμέσως μετά την επίθεση, υψηλόβαθμοι Ιρανοί αξιωματούχοι και μεγάλες δυνάμεις της Μέσης Ανατολής κατηγόρησαν ευθέως τη Μοσάντ και το Ισραήλ για την επίθεση, χαρακτηρίζοντάς την “τρομοκρατική”.

“Σύμφωνα με τις οδηγίες του Ανώτατου Ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας, δεν θα σταματήσουμε να ερευνούμε για τους εγκληματίες της τρομοκρατικής επίθεσης” δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας της χώρας, Αμίρ Χατάμι, κατά τη διάρκεια της κηδείας του Μοχσέν Φαχριζαντέχ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Mehr. 

Ο Χατάμι τόνισε επίσης πως η δολοφονία του Φαχριζαντέχ, δεν θα μείνει αναπάντητη.

Όπως συμπλήρωσε, η κυβέρνηση του Ιράν αποφάσισε την Κυριακή να διπλασιάσει τον προϋπολογισμό του κέντρου καινοτομίας του υπουργείου Άμυνας, του οποίου ηγούνταν ο δολοφονηθείς.

“Ευχαριστώ ειλικρινά όλα τα έθνη και τις κυβερνήσεις που διαπίστωσαν τον λόγο πίσω από τη δολοφονία”, κατάληξε.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ Τζαράφ Ζαρίφ, έκανε λόγο για “πράξη δειλίας με σοβαρές ενδείξεις για εμπλοκή του Ισραήλ” στη δολοφονία, ενώ ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, ορκίστηκε εκδίκηση, ζητώντας από τις συναρμόδιες Αρχές να κάνουν το παν για να συνεχιστεί το έργο του “μάρτυρα” Φακχριζαντέχ και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να εγκαταλείψει τα “διπλά πρότυπα” και να καταδικάσει τη δολοφονία.

O Πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχανί, κατηγόρησε ευθέως το Ισραήλ και τη Δύση για τη δολοφονία του επιφανούς επιστήμονα.

“Για άλλη μια φορά, τα σατανικά χέρια της Παγκόσμιας Αλαζονείας και οι Σιωνιστές (Ισραηλινοί) μισθοφόροι βάφτηκαν με το αίμα ενός γιου του Ιράν”, δήλωσε ο Ρουχανί σε τηλεοπτική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τονίζοντας ότι “το Ιράν θα απαντήσει στο μαρτύριο του επιστήμονά μας την κατάλληλη στιγμή” και διαβεβαιώνοντας ότι ο θάνατος του Φαχριζαντέχ “δεν θα επιβραδύνει το πυρηνικό έργο του Ιράν”.

Τηλεχειριζόμενο πολυβόλο σκότωσε τον Φαχριζαντέχ

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, μία έκθεση φέρεται να παρουσιάζει νέα στοιχεία για τη δολοφονία του κορυφαίου πυρηνικού επιστήμονα, αναφέροντας ότι ο Φαχριζαντέχ δολοφονήθηκε με τηλεχειριζόμενο πολυβόλο από απόσταση 150 μέτρων.

Την είδηση αποκάλυψε το πρακτορείο ειδήσεων “Fars”, ανατρέποντας τους αρχικούς ισχυρισμούς που έκαναν λόγο για επίθεση 12 κομάντο.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο, ο Φαχριζαντέχ οδηγούσε με τη γυναίκα του ένα αλεξίσφαιρο όχημα το πρωί της Παρασκευής. Οι δυο τους συνοδεύονταν από ένα κονβόι τεθωρακισμένων οχημάτων.

Σε κάποιο σημείο, το κονβόι προσπέρασε το όχημα του Φαχριζαντέχ για να ασφαλίσει την περιοχή και να προετοιμάσει την άφιξή του επιστήμονα.

Τότε ακούστηκε ανταλλαγή πυροβολισμών, κάτι που ανάγκασε τον Ιρανό επιστήμονα να σταματήσει στην άκρη του δρόμου, καθώς νόμιζε ότι το αυτοκίνητό του αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα.

Εκείνη τη μοιράια στιγμή ένα τηλεχειριζόμενο πολυβόλο, που ήταν τοποθετημένο σε ένα όχημα Nissan σε απόσταση περίπου 150 μέτρων, άνοιξε πυρ εναντίον του Φαχριζαντέχ τραυματίζοντάς τον στα πλευρά και στην πλάτη.

Λίγα λεπτά αργότερα το Nissan εξερράγη, επισημαίνει η έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το πρακτορείο. Ο ιδιοκτήτης του Nissan, φέρεται να έχει εγκαταλείψει το Ιράν.

Ένας σωματοφύλακας που προσπάθησε να τον προστατέψει δέχθηκε επίσης επίθεση με πυρά, ενώ στη συνέχεια το αυτοκίνητο με το πολυβόλο ανατινάχθηκε.

Ισραηλινό το όπλο που χρησιμοποιήθηκε στη δολοφονία

Το αγγλόφωνο ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Press TV μετέδωσε σήμερα ότι το όπλο που χρησιμοποιήθηκε στην δολοφονία του Μόχσεν Φαχριζαντέχ ήταν ισραηλινής κατασκευής.

“Το όπλο που βρέθηκε στον τόπο της τρομοκρατικής ενέργειας φέρει το λογότυπο και τα διακριτικά της ισραηλινής πολεμικής βιομηχανίας”, δήλωσε μη κατονομαζόμενη πηγή στο Press TV.

Προηγουμένως, ο ισραηλινός υπουργός αρμόδιος για τις υπηρεσίες Πληροφοριών Ελί Κοέν είχε δηλώσει στο ραδιοφωνικό δίκτυο 103 FM ότι δεν γνωρίζει ποιος είναι υπεύθυνος για την δολοφονία του Φαχριζαντέχ.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καταδικάζουν τη δολοφονία

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καταδίκασαν τη δολοφονία του Φαχριζαντέχ, καλώντας σε μέγιστη αυτοσυγκράτηση όλων των πλευρών, δημοσιεύει το πρακτορείο ειδήσεων Emirates News Agency, επικαλούμενο το Υπουργείο Εξωτερικών των Εμιράτων.

Σύμφωνα με την αναφορά, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καλούν όλα τα μέρη να επιδείξουν μέγιστη αυτοσυγκράτηση, ώστε να αποφευχθεί πιθανή κλιμάκωση στην περιοχή.

Ο θάνατος του Φαχριζαντέχ θα μπορούσε να προκαλέσει αντιπαράθεση μεταξύ του Ιράν και των εχθρών του τις τελευταίες εβδομάδες της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ περιπλέκει οποιαδήποτε προσπάθεια του εκλεγμένου Προέδρου Τζο Μπάιντεν για να αναβιώσει την ύφεση στις σχέσεις των δύο χωρών που ξεκίνησε επί προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα, με αποκορύφωμα την υπογραφή της πυρηνικής συμφωνίας JCPOA.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα