ΑΘΗΝΑ
14:36
|
21.09.2024
Ο Πομπέο κατηγορεί την κινεζική εταιρεία ότι στηρίζει το καθεστώς Μαδούρο που υπονομεύει τη δημοκρατία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ντόναλντ Τραμπ λίγο πριν εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο εξαπολύει μπαράζ κυρώσεων κατά προσώπων και εταιρειών σε Κίνα, Βενεζουέλα, Ιράν και Ρωσία.

Στο πλαίσιο της τιμωριτικής στρατηγικής των ΗΠΑ εναντίον της Βενεζουέλας και του προέδρου Μαδούρο, το αμερικάνικο Υπουργείο Οικονομικών, εξέδωσε ανακοίνωση τη Δευτέρα (30/11) γνωστοποιώντας ότι η χώρα υποβαθμίζει τις συναλλαγές με την κινεζική Εθνική Εταιρεία Ηλεκτρονικών Εισαγωγών και Εξαγωγών (CEIEC), γιατί παρείχε λογισμικό, εκπαίδευση και τεχνική υποστήριξη στο Καράκας.

Σημειώνεται ότι η CEIEC πραγματοποιεί μεγάλες συναλλαγές ηλεκτρονικών ειδών, συμπεριλαμβανομένου εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για στρατιωτικούς και κατασκευαστικούς σκοπούς.

“Η CEIEC παρείχε λογισμικό, εκπαίδευση και τεχνική υποστήριξη στο Καράκας, που “χρησιμοποιήθηκαν εναντίον του λαού της Βενεζουέλας” δήλωσε προσχηματικά, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούχιν.

Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, σε ανάρτησή του στο Twitter, επιπλήττει την κινέζικη κρατική εταιρεία, επειδή, όπως λέει, “επιτρέπει τις προσπάθειες του καθεστώτος Μαδούρο να υπονομεύσει τη δημοκρατία στη Βενεζουέλα”.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέβαλε κυρώσεις σε τέσσερις κινεζικές και ρωσικές εταιρείες με την πρόφαση ότι υποστηρίζουν το πυραυλικό ιρανικό πρόγραμμα.

Η Chengdu Best New Materials Co. Ltd και η Zibo Elim Trade Co. Ltd στην Κίνα, καθώς και η Nilco Group και η Joint Stock Company Elecon στη Ρωσία κατηγορήθηκαν για “μεταφορά ευαίσθητης τεχνολογίας και αντικειμένων προς το πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν”.

Παράλληλα, ο ειδικός απεσταλμένος για το Ιράν και τη Βενεζουέλα Έλιοτ Άμπραμς προέτρεψε τον Τζο Μπάιντεν και τη μελλοντική του διοίκηση να διατηρήσουν “μέγιστη πίεση” προς το Ιράν, στο οποίο οι ΗΠΑ ενεργούν πιο επιθετικά το τελευταίο διάστημα.

Πρόσφατα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ωστόσο, ζήτησε από το Καράκας την επιστροφή των “Citgo 6”, έξι στελεχών στον τομέα του πετρελαίου των ΗΠΑ, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε φυλάκιση με κατηγορίες περί διαφθοράς.

Η κυβέρνηση Τραμπ λίγους μόλις μήνες νωρίτερα, καταγγέλοντας τον Μαδούρο για “ναρκοτρομοκρατία”, είχε κοινοποιήσει αμοιβή 15 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη σύλληψή του.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο απεσταλμένος της Βενεζουέλας στον ΟΗΕ, Σάμουελ Μονκάντα καταγγέλοντας την Ουάσινγκτον, πρότεινε τη δημιουργία μιας διεθνούς συμμαχίας στην οποία θα συμμετέχουν και τα 29 κράτη που πλήττονται από τις μονομερείς κυρώσεις των ΗΠΑ.

“Η Ουάσινγκτον έχει επιβάλει μονομερή καταναγκαστικά μέτρα σε 29 κράτη μέλη του ΟΗΕ παραβιάζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα του ενός τρίτου της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένων 30 εκατομμυρίων Βενεζουελάνων”, δήλωσε ο Σάμουελ Μονκάντα.

Υπενθυμίζεται ότι, πριν δύο μόλις εβδομάδες, ο Ντόναλντ Τραμπ εξέδωσε πρωτοφανή εκτελεστική εντολή που αποκλείει τις εταιρείες που συνεργάζονται με τον “Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό της Κίνας” από κάθε είδους επένδυση και συναλλαγή στις ΗΠΑ, ισχυριζόμενος ότι η Κίνα χρηματοδοτεί μέσω αυτών των επενδύσεων την στρατιωτική της ανάπτυξη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα