ΑΘΗΝΑ
23:53
|
01.05.2024
Η κυβερνητική οικογενειοκρατία των Μπολσονάρου στη Βραζιλία μοιάζει να μην έχει αντιληφθεί ότι το πολιτικό σκηνικό στη Νότια Αμερική ανατρέπεται.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την ώρα που η βασιλεία του Ντόναλντ Τραμπ βαίνει προς τη δύση της, μία άλλη κυβερνητική οικογενειοκρατία, εκείνη των Μπολσονάρου στη Βραζιλία μοιάζει να μην έχει αντιληφθεί πως το πρότυπό της φεύγει από το προσκήνιο και οι πολιτικές του στη Νότιο Αμερική αναμένεται να ανατραπούν από τις επιλογές, ιδίως για τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, του διαδόχου του Τζο Μπάιντεν. Η “αγκύρωση” της οικογένειας Μπολσονάρου μέχρι τέλους στον Τραμπ, την ώρα που το 46% των Βραζιλιάνων θεωρεί πως η εκλογή του Μπάιντεν είναι θετική για τη χώρα, επιμαρτυρεί τις βαθιές ρίζες που ο απολυταρχικός λαϊκισμός έχει απλώσει στην αμερικανική ήπειρο.

Ο προεδρικός υιός και βουλευτής Εντουάρντου Μπολσονάρου με τις ακριτομυθίες του παρ’ ολίγον να δημιουργήσει νέο διπλωματικό επεισόδιο με την Κίνα, δημοσιεύοντας στις αρχές της εβδομάδας ένα tweet στο οποίο εξεδήλωνε την προσήλωση της χώρας του στη “σταυροφορία” του Τραμπ ενάντια στο “δίκτυο κατασκοπείας” που επιδιώκει να υφάνει σε όλον τον κόσμο το Πεκίνο μέσα από το προηγμένο δίκτυο τηλεπικοινωνιών 5G. “Η κυβέρνηση @JairBolsonaro δηλώνει τη στήριξη της στη συμμαχία Clean Network, που δρομολόγησε η κυβέρνηση Governo@realDonaldTrump, δημιουργώντας μία παγκόσμια συμμαχία γιαένα ασφαλές 5G , χωρίς κατασκοπείες από την Κίνα”, έγραψε ο γιός Μπολσονάρου.

Στις υπερφίαλες τούτες δηλώσεις απάντησε με ανακοίνωσή της η πρεσβεία της Κίνας στη Βραζιλία, που με οργισμένο ύφος κατήγγειλε τις προσπάθειες του Μπολσονάρου να υποσκάψει τις πολυετείς εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Επίσης επισημαίνει πως οι ΗΠΑ του Τραμπ, που την κατηγορούν για κατασκοπεία, ιστορικά “έχει αποδείξει αήθεις επιδόσεις στην προστασία των προσωπικών δεδομένων”.

Η Βραζιλία, υπενθυμίζει η κινεζική πρεσβεία, αποτελεί ένα από τα πιο προνομιακά σημεία της επενδυτικής στρατηγικής της, ιδίως στον εμπορικό και τον τομέα τεχνολογίας αιχμής, και πως η ίδια η Κίνα συνιστά τον πιο σημαντικό εταίρο της. Μόνο πέρυσι, οι βραζιλιάνικες εξαγωγές στην Κίνα έφθασαν τα 58,459 δισ. δολάρια και αντιστοιχούσαν στο 33,5% του συνολικού όγκου τους.

Μία άκαιρη παρέμβαση αυτή των Μπολσονάρου, μάλιστα την ίδια ώρα που στην γεωπολιτική κονίστρα των εμβολιασμών για τον κορονοϊό η Κίνα έχει συμπεριλάβει και τη Βραζιλία στις χώρες παραγωγής του εμβολίου της εκτός της ασιατικής ηπείρου.

Τη στιγμή που η νοτιοαμερικανική χώρα απαριθμεί πάνω από 169.000 νεκρούς από Covid-19 (τρίτη θέση στον κόσμο), η κυβέρνηση του Σάο Πάολο έχει παραγγείλει 49 εκατ. δόσεις από το κινεζικό εμβόλιο της Sinovac, παρ’ όλο που πρόσκαιρα είχε σταματήσει ο πειραματισμός στην ανάπτυξη του CoronaVac, του κινεζικού εμβολίου που ετοιμάζεται στη Βραζιλία, λόγω του θανάτου ενός εθελοντή. Ωστόσο, οι κλινικές δοκιμές και η ανάπτυξή του αποκαταστάθηκε και πλέον το εμβόλιο θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για την καταπολέμηση του ιού στην αχανή χώρα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Η Ευρώπη το σπίτι μας» μένει χωρίς στέγη σε Ισπανία και Πορτογαλία

Τι θα ζυγίσει την ψήφο στις Ευρωεκλογές; Πλημμυρίδα εξώσεων, αύξηση ενοικίων, αντικειμενικών αξιών. Ισπανοί και Πορτογάλοι νιώθουν πως η καθημερινότητα διαψεύδει τις προβλέψεις των Βρυξελλών.
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα