ΑΘΗΝΑ
06:30
|
23.05.2024
Τους πρώτους μήνες του 2021 αναμένεται εξειδίκευση μέτρων για την στήριξη και εξέλιξη των Μέσων Ενημέρωσης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τις βασικές γραμμές γύρω από ένα επικείμενο “σχέδιο δράσης” που θα παρουσιαστεί με λεπτομέρειες μέσα στους πρώτους μήνες του 2021 για την ανάκαμψη και εξέλιξη των Μέσων Ενημέρωσης απέναντι στην πανδημία αλλά και τις σαρωτικές επιπτώσεις της ψηφιοποίησης ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ΕΕ.

Ο τομέας των Μέσων Ενημέρωσης και των οπτικοακουστικών εφαρμογών “είναι απαραίτητος για την δημοκρατία, την ευρωπαϊκή πολυ-πολιτισμικότητα και την ψηφιακή αυτονομία” αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως επισημαίνεται το σχέδιο δράσης για την προάσπιση και ενίσχυση των Μέσων Ενημέρωσης στις χώρες της ΕΕ θα επικεντρωθεί σε τρεις περιοχές δραστηριοτήτων με δέκα συγκεκριμένες μορφές δράσης και ενέργειες ώστε να βοηθήσουν τον Τύπο να ανακάμψει από την κρίση με διευκόλυνση και διεύρυνση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση.

Θα επιδιωχθεί επίσης η εξασφάλιση επενδύσεων ώστε τα ΜΜΕ να “αγκαλιάσουν” την διττή “ψηφιακή και πράσινη” μετάβαση τα επόμενα χρόνια και να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους και την ενίσχυση της θέσης των Ευρωπαίων πολιτών και επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο δράσεων για την ανάκαμψη των Μέσων Ενημέρωσης σχεδιάζεται μία υποστήριξη με την πιθανή μορφή χρηματοδότησης τουλάχιστον 20% των εξόδων για την ψηφιοποίησή τους και την περαιτέρω ανάπτυξη της παραγωγής και διανομής ψηφιακού περιεχομένου όπως είναι τα ψηφιακά (διαδικτυκά) Μέσα.

Επίσης σχεδιάζεται η διευκόλυνση πρόσβασης Μέσων Ενημέρωσης στις χώρες της ΕΕ σε “εργαλειοθήκη” που θα προσφέρει όλες τις συναφείς χρηματοδοτικές ευκαιρίες που τα αφορούν καθώς και ακριβείς οδηγίες για το πώς θα τις εξασφαλίσουν ή θα επωφεληθούν στο διάστημα 2021-2027.

Προβλέπονται επίσης πακέτα χρηματοδότησης  400 εκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα επτά χρόνια μέσω της πρωτοβουλίας MEDIA INVEST με στόχο την ώθηση της παραγωγής στη βιομηχανία οπτικο-ακουστικών Μέσων. Προβλέπεται επίσης και ένα Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ειδησεογραφικών Μέσων.

Ειδική πρόνοια σχεδιάζεται για την ενίσχυση της ψηφιοποίησης των ΜΜΕ που ενδιαφέρονται να επωφεληθούν από τεχνολογίες Επαυξημένης Πραγματικότητας (Augmented Reality)  και Εικονικής Πραγματικότητας (Virtual Reality).

Αναμένεται επίσης να σχεδιαστούν ειδικές δράσεις και ενέργειες για να καταστούν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης “ουδέτερα” σε ό,τι αφορά το κλίμα στις χώρες της ΕΕ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πόλεμος μεταξύ ΠΑΜΕ και ΣΚΑΪ για το ναυάγιο στην Πύλο

Το Ισραήλ επέστρεψε τον εξοπλισμό που κατασχέθηκε από το Associated Press

Ισραηλινοί αξιωματούχοι κατέσχεσαν τον εξοπλισμό των δημοσιογράφων του AP

Νέα έκκληση από την Αυστραλία για την αποφυλάκιση του Τζούλιαν Ασάνζ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα