ΑΘΗΝΑ
14:38
|
23.04.2024
57 χρόνια στην υπηρεσία των αστρονόμων για την αναζήτηση της ζωής… εκεί έξω.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το 2020 δεν ήταν μια καλή χρονιά και άντε να φύγει. Την 1η του Δεκέμβρη το τεράστιο και διάσημο ραδιοτηλεσκόπιο του Αρεσίμπο στο Πουέρτο Ρίκο κατέρρευσε μετά από 57 χρόνια “υπηρεσίας” και προσφοράς συνδράμοντας σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες αστρονομικές ανακαλύψεις.

Το Εθνικό Επιστημονικό Ίδρυμα των ΗΠΑ (NSF) έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες από drone από τη στιγμή που το ραδιοτηλεσκόπιο στο παρατηρητήριο Αρεσίμπο καταρρέει λόγω “θραύσης στον άνω τομέα των τριών πύργων στήριξης του 305 μέτρων τηλεσκοπίου”, όπως ανέφερε αναφέρει το NSF σε σχετική ανακοίνωσή του. “Όταν έπεσε η πλατφόρμα του τηλεσκοπίου των 900 τόνων, έπεσαν επίσης και τα καλώδια στήριξης”.

Από την κατάρρευση δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί, ενώ τυχόν περιβαλλοντικές συνέπειες ερευνώνται. Η κατάρρευση ξεκίνησε με τη θραύση των δύο κυρίων καλωδίων στήριξης, μεταξύ Αυγούστου και Νοέμβρη.

Το εμβληματικό τηλεσκόπιο κατασκευάστηκε το 1963 και ήταν το μεγαλύτερο στον κόσμο μέχρι την κατασκευή του ρωσικού Rattan-600 το 1975 διαμέτρου 576 μέτρων. Σκοπός του ήταν ο εντοπισμός νοήμονος ζωής σε άλλους πλανήτες και σταμάτησε να λειτουργεί το 2011 λόγω έλλειψης κονδυλίων.

Η κατάρρευση στεναχώρησε πολλούς επιστήμονες που μέχρι προσφάτως εξαρτιόνταν από το ραδιοτηλεσκόπιο για τις έρευνές τους. “Είναι μια τεράστια απώλεια”, δήλωσε στον βρετανικό “Γκάρντιαν” (Guardian) η αστρονόμος και καθηγήτρια του πανεπιστημίου του Πουέρτο Ρίκο, Κάρμεν Παντόγια. “Ήταν ένα μεγάλο κεφάλαιο της ζωής” συμπληρώνει και αναφέρει ότι δεν θα είχε ολοκληρώσει το διδακτορικό της χωρίς το ραδιοτηλεσκόπιο του Αρεσίμπο.

Το Αρεσίμπο είχε την τιμητική του και στον κινηματογράφο. Εμφανίζεται στην ταινία “Τζέιμς Μποντ, επιχείρηση Χρυσά Μάτια” ενώ στην ταινία “Επαφή” η Τζόντι Φόστερ το χρησιμοποιεί στην αναζήτησή της για εξωγήινη νοημοσύνη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επικοινωνία επιστημόνων με φάλαινα νοτιοανατολικά της Αλάσκας

Θεραπεύτηκε από τη Μεσογειακή Αναιμία 39χρονος εκπαιδευτικός στο Παπανικολάου

Ίγκορ Κουρτσάτοφ: Πέντε στοιχεία για τον Σοβιετικό ομόλογο του Οπενχάιμερ

Πέθανε ο Νομπελίστας φυσικός Πίτερ Χιγκς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα