ΑΘΗΝΑ
07:21
|
20.04.2024
Σύμφωνα με τον πατέρα του θύματος, Χοσέ Αντόνιο Μουνιός, ο γιός του πυροβολήθηκε με σφαίρα. "Έχουμε τον κάλυκα", είπε στο SolTV.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

O εικοσάχρονος εργάτης, Χόρχε Γένερ Μουνιός Χιμένες, πυροβολήθηκε στο κεφάλι και σκοτώθηκε ακαριαία κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στην επαρχία Βιρού στο πλαίσιο του “Paro Agrario” (αγροτικής απεργίας).

Ο Xόρχε Μουνιός Χιμένες, ήταν ανάμεσα στην ομάδα των εργαζομένων του τομέα των αγροτικών εξαγωγών που κατέβηκε στον Παναμερικανικό Αυτοκινητόδρομο για να διαμαρτυρηθεί για τα εργασιακά τους δικαιώματα και, η οποία στην προσπάθειά της να κινηθεί προς τη βόρεια διαδρομή του ίδιου αυτοκινητόδρομου, συναντήθηκε με την αστυνομία που απάντησε στην πορεία με δακρυγόνα και πυροβολισμούς.

Σύμφωνα με τον πατέρα του θύματος, Χοσέ Αντόνιο Μουνιός ο γιός του πυροβολήθηκε με σφαίρα. “Έχουμε τον κάλυκα”, είπε στο SolTV, τοπικό μέσο ενημέρωσης στην Λα Λιμπερτάδ.

“Δυστυχώς, έχουμε έναν νεκρό. Ο εργάτης Χόρχε Μουνιός χτυπήθηκε στο κεφάλι από σφαίρα, η οποία βλήθηκε από την αστυνομία”, δήλωσε ο συνδικαλιστής Ουάλτερ Κάμπος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RPP.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αστυνομίας Άνχελ Τολέδο, αρνήθηκε στον ραδιοφωνικό σταθμό Radioprogramas ότι οι αστυνομικοί είχαν χρησιμοποιήσει πυροβόλα όπλα, αλλά οι εικόνες που κυκλοφόρησαν από τον τοπικό τύπο έρχονται σε αντίθεση με την εκδοχή του.

“Ήταν μια ειρηνική πορεία των ανθρώπων στο Βάγιε ντε Ντιός και η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα. [Ο γιος μου] δέχτηκε μία σφαίρα στο κεφάλι η οποία τον σκότωσε. Πρόσφατα αρραβωνιάστηκε, είχε έναν μικρό γιο, και τώρα συμβαίνει αυτό”, δήλωσε ο πατέρας του νεαρού άνδρα στο κέντρο υγείας Πουέντε Τσάου, στην επαρχία Βιρού.

Λίγα λεπτά μετά την κυκλοφορία του βίντεο που καταγράφει το θάνατο του νεαρού άνδρα από την βίαιη αστυνομική καταστολή , ο νέος Πρόεδρος του Περού, Φραντσίσκο Σαγάστι επιβεβαίωσε το γεγονός στην EL PAÍS σε συνέντευξη Τύπου. “Ναι, μόλις έλαβα τις πληροφορίες. Ήταν στο Βιρού”, είπε. “Δεν εμπίπτει στα κυβερνητικά προγράμματα της πολιτικής μας, θα διερευνήσουμε ακριβώς τι συνέβη, ποιες ήταν οι περιστάσεις. Είναι πραγματικά μια τραγωδία, δεν θέλουμε να πεθάνει κανένας σε διαμαρτυρίες για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων του”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας, Τολέδο, περίπου 8.000 άτομα συμμετείχαν στις διαδηλώσεις την Πέμπτη (3/12) κατά μήκος των 16 χιλιομέτρων του Βόρειου Παναμερικανικού Αυτοκινητόδρομου. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι χρησιμοποιήθηκαν δακρυγόνα όπου υπήρχαν “διαμαρτυρίες πέρα ​​από αυτό που ήταν ανεκτό”. Δήλωσε επίσης ότι δεν γνωρίζει αν ο νεαρός εργάτης δέχτηκε πλασική σφαίρα ή πραγματικά πυρά. “Αφήστε το δημόσιο υπουργείο να διερευνήσει τις αιτίες του θανάτου”, σημείωσε.

Το δεύτερο κύμα αστυνομικής βίας απειλεί με αστάθεια την κυβέρνηση Σαγάστι, όπως συνέβη με την πρώην κυβέρνηση του Μανουέλ Μερίνο. Μεταξύ 9 και 14 Νοεμβρίου, η περουβιανή αστυνομία επιτέθηκε σε ειρηνικούς διαδηλωτές στη Λίμα, σκοτώνοντας δύο νέους ανθρώπους και τραυματίζοντας πάνω από 60 άτομα τα οποία νοσηλεύονται όταν το κοινοβούλιο καθαίρεσε τον δημοφιλή πρώην πρόεδρο Μαρτίν Βισκάρα την 9η Νοεμβρίου. Τον Βισκάρα αντικατέστησε αρχικά ο Μανουέλ Μερίνο, που όμως αναγκάστηκε να παραιτηθεί πέντε ημέρες αργότερα, υπό ασφυκτική κοινωνική πίεση. Αντικαταστάθηκε από τον Φραντσίσκο Σαγάστι, σε μεταβατικό ρόλο, ως τις εκλογές της επόμενης χρονιάς.

Οι έρευνες εναντίον των πολιτικών και επιχειρησιακών αυτουργών αυτού του λουτρού αίματος συνεχίζονται.

Η αγροτική απεργία αυτής της εβδομάδας ξεκίνησε στην Ίκα, μια περιοχή που φημίζεται για τα σπαράγγια, τα βακκίνια και τα σταφύλια. Οι εργαζόμενοι στην Ίκα, που δεν είναι οργανωμένοι σε συνδικάτα, ζητούν την κατάργηση ενός νόμου που εγκρίθηκε το 2000 από τον Αλμπέρτο Φουχιμόρι, ο οποίος επιτρέπει στις αγροβιομηχανικές εταιρείες να πληρώνουν χαμηλότερα επιδόματα στους εργάτες.

Ο συγκεκριμένος νόμος, όταν εκδόθηκε ανακοινώθηκε ως προσωρινός, με διάρκεια πενταετίας, αλλά οι κυβερνήσεις των Αλμπέρτο Τολέδο και Μαρτίν Βισκάρα του έδωσαν παράταση με ισχύ μέχρι το 2031.

Η ανθρωπολόγος Άνα Λουσία Αραούχο υπογραμμίζει ότι ο νόμος 27360 επιτρέπει στις γεωργικές βιομηχανίες να συνεισφέρουν στην κοινωνική ασφάλιση χαμηλότερο ποσοστό απ’ ότι οι υπόλοιπες εταιρείες και προϋποθέτει τη σύνδεση του ασφαλισμένου με τον χρόνο υπηρεσίας. Στη Βιρού, την περιοχή των διαδηλώσεων αυτήν την Πέμπτη, – σύμφωνα με την Αραούχο ενώ υπάρχουν 36.000 εργαζόμενοι αγρο-εξαγωγών, λειτουργούν μόνο δύο κέντρα υγείας. Σύμφωνα με την Αραούχο, αυτός ο τομέας αύξησε σημαντικά τις εξαγωγές και την κερδοφορία του. “Μεταξύ 2000 και 2018, η αξία των εξαγωγών αυξήθηκε πάνω από 1000% αγγίζοντας τα 6.000 εκατομμύρια δολάρια”. Ωστόσο, οι μισθοί των εργαζομένων έχουν αναπροσαρμοστεί κάτω από το μέσο ποσοστό του ετήσιου πληθωρισμού στη χώρα της Νότιας Αμερικής, λιγότερο από 2% ετησίως (με εξαίρεση το 2017).

Πηγή: El Pais


        
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Disiecta Membra #9: Eco, J.P. Manchette και η τελευταία ακμή της μεταπολεμικής Ευρώπης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα