ΑΘΗΝΑ
17:29
|
18.07.2024
Οι μάχες μαίνονται στο Τιγκράι παρά τις νικηφόρες “ιαχές” της κυβέρνησης του Αμπίι Άχμεντ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε προ ημερών ότι συμφώνησε με την κυβέρνηση της Αιθιοπίας για την έναρξη ανθρωπιστικών αποστολών στην εμπόλεμη ζώνη του Τιγκράι λαμβάνοντας υποσχέσεις για “ανεμπόδιστη πρόσβαση” στους πληγέντες αμάχους. Ωστόσο, η κυβέρνηση της Αιθιοπίας ουδέποτε επαλήθευσε τη συμφωνία με τον ΟΗΕ και οι μάχες στη βόρεια επαρχία της αφρικανικής χώρας συνεχίζονται και η ανθρωπιστική βοήθεια καθυστερεί.  

Εκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, βρίσκονται σε απόγνωση καθώς οι προμήθειες σε τρόφιμα και φάρμακα λιγοστεύουν ανησυχητικά. “Λαμβάνουμε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι μάχες συνεχίζονται σε πολλές περιοχές του Τιγκράι. Πρόκειται για μια ανησυχητική και περίπλοκη κατάσταση για εμάς”, δήλωσε ο Σαβιάνο Αμπρέ εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις (Ocha).

Το Τιγκράι δεν έχει ανεφοδιαστεί από τις 4 Νοεμβρίου, όταν ο Αιθίοπας πρωθυπουργός Αμπίι Άχμεντ έστειλε τον ομοσπονδιακό στρατό εναντίον του Λαϊκού Μετώπου Απελευθέρωσης του Τιγκράι (TPLF), του κόμματος που κυβερνά την περιοχή και αψηφά την εξουσία του εδώ και μήνες.

Ο Αμπίι κήρυξε τη νίκη του ομοσπονδιακού στρατού πριν περίπου μία εβδομάδα, αναφέροντας ότι η στρατιωτική επιχείρηση “ολοκληρώθηκε” και οι μάχες σταμάτησαν μετά την κατάληψη της πρωτεύουσας της επαρχίας, τη Μεκέλε, από τον στρατό, ο οποίος φέρεται να ελέγχει πλέον σχεδόν το σύνολο της επαρχίας.

Σήμερα συνεχίζονται οι εκτιμήσεις της κατάστασης ασφαλείας στην περιοχή και τρεις αξιωματούχοι του ΟΗΕ δήλωσαν ότι δεν αναμένουν η βοήθεια να φτάσει στο Τιγκράι πριν την επόμενη εβδομάδα.

Πριν τις συγκρούσεις στο Τιγκράι περίπου 600.000 άνθρωποι- εκ των οποίων 96.000 πρόσφυγες από την Ερυθραία που ζούσαν σε τέσσερις καταυλισμούς-  εξαρτιόταν αποκλειστικά από διατροφική βοήθεια για να τραφούν και ένα εκατομμύριο άλλοι απολάμβαναν ένα “δίκτυ ασφαλείας”, σύμφωνα με το Ocha. Τέσσερις εβδομάδες μαχών έχουν ωθήσει περίπου 45.000 ανθρώπους να αναζητήσουν καταφύγιο στο Σουδάν, ενώ αδιευκρίνιστος αριθμός ανδρών, γυναικών και παιδιών έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά στο Τιγκράι.

Διαδηλώσεις στη Μεκέλε

Στο μεταξύ ο επικεφαλής των δυνάμεων του Τιγκράι Ντεμπρετσιόν Γκεμπρεμάικλ δήλωσε σήμερα ότι διαδηλώσεις ξέσπασαν στη Μεκέλε, όμως εικόνες από την κρατική τηλεόραση έδειξαν ανθρώπους να ψωνίζουν και να κάθονται έξω, την ώρα που ο επικεφαλής της επαρχίας που διορίστηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση δήλωσε ότι επιστρέφει η ειρήνη στην περιοχή.

Επικεφαλής του TPLF, που χαίρουν εδώ και χρόνια μεγάλης στήριξης στο Τιγκράι, φαίνεται ότι έχουν καταφύγει στα γειτονικά βουνά και έχουν ξεκινήσει αντίσταση.

Ο Ντεμπρετσιόν, ο πλέον καταζητούμενος άνθρωπος στην Αιθιοπία, δήλωσε σήμερα ότι έχουν ξεσπάσει διαδηλώσεις στη Μεκέλε, όπου ζουν περίπου 500.000 άνθρωποι, λόγω των λεηλασιών στις οποίες επιδίδονται στρατιώτες από την Ερυθραία. Τόσο η Αιθιοπία όσο και η Ερυθραία το διαψεύδουν.

Ο ΟΗΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις ανησυχούν για την ανθρωπιστική κατάσταση στο Τιγκράι την ώρα που ο Μούλου Νέγκα, τον οποίο διόρισε ο Άμπιι επικεφαλής της επαρχίας, δήλωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στέλνει βοήθεια στις δυτικές περιοχές του Τιγκράι

“Προτεραιότητά μας στην περιοχή τώρα είναι η αποκατάσταση της ειρήνης, της σταθερότητας και της τάξης”, δήλωσε ο 52χρονος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κόντρες στην Τουρκία για την τύχη αδέσποτων σκύλων

Τρίλοφος Θεσσαλονίκης: Σε ύφεση η φωτιά- Διάσπαρτες οι εστίες

Δήμος Θέρμης: Παρέμβαση εισαγγελέα για τις πυρκαγιές- Βρέθηκαν υπολείμματα εμπρηστικού μηχανισμού

13 χρόνια για κατάχρηση ανηλίκου η ποινή του προπονητή ιστιοπλοΐας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα