ΑΘΗΝΑ
01:15
|
29.11.2021
Οι καλλιτέχνες καταγγέλουν την κυβέρνηση και περνούν στην αντεπίθεση τονίζοντας πως εφεξής κάθε συνάδελφος, θα πρέπει να αποζημιώνεται για κάθε εμφάνισή του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με μία ανακοίνωση-βόμβα, το Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών καταγγέλει την κυβέρνηση ότι τους έχει γυρίσει την πλάτη εν μέσω πανδημίας και πέρνα στην αντεπίθεση ζητώντας να τερματιστεί το καθεστώς των δωρεάν εμφανίσεων και μουσικών παραστάσεων σε οποιοδήποτε ραδιοτηλεοπτικό μέσο.

Οι Έλληνες καλλιτέχνες στηλιτεύουν την απελπιστική συρρίκνωση των εισοδημάτων τους από την απαξίωση της εγχώριας δισκογραφίας, αλλά και την εκμηδένιση των εσόδων τους από την απόδοση των πνευματικών δικαιωμάτων τους, τονίζοντας πως εφεξής, κάθε συνάδελφος, θα πρέπει να αποζημιώνεται για κάθε τηλεοπτική του εμφάνιση, αλλά και όταν τραγουδάει ζωντανά στο ραδιόφωνο.

Με άλλα λόγια “το δωρεάν μας τελείωσε” λένε οι 400 καλλιτέχνες που υπογράφουν την επιστολή, μεταξύ των οποίων, η Χαρούλα Αλεξίου, η Άννα Βίσση, η Γλυκερία, η Πέγκυ Ζήνα, η Άλκηστη Πρωτοψάλτη, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Νίκος Βέρτης, ο Κωσταντίνος Αργυρός, η Νατάσσα Μποφίλιου, η Άντζελα Δημητρίου και ο Χρήστος Μάστορας.

Να πεθαίνεις για την Ελλάδα είναι άλλο κι άλλο εκείνη να σε πεθαίνει

Παραθέτουμε ολόκληρη την επιστολή των καλλιτεχνών:

 “Να πεθαίνεις για την Ελλάδα είναι άλλο κι άλλο εκείνη να σε πεθαίνει. Μπήκαμε απότομα σε μία νέα εποχή πρακτικά νεκρή για το τραγούδι, πριν προλάβουμε να προσαρμοστούμε στο άγονο τοπίο  που άφησαν πίσω τους συσσωρευμένες κρίσεις που έχει ο κλάδος μας. Όλοι μας έχουμε υποστεί τις σκληρές συνέπειες οικονομικής κατάρρευσης της χώρας, της απελπιστικής συρρίκνωσης αλλά και της απαξίωσης της δισκογραφίας, της εκμηδένισης των εσόδων μας από το πνευματικό δικαίωμα. Και εκείνο που είχε απομείνει, οι ζωντανές μας εμφανίσεις, γίνεται σιγά-σιγά μια μακρινή ανάμνηση. Η πολιτεία αργεί (Όπως αργούσε πάντα) να σταθεί στο πλευρό μας. Αλλά και όταν συμβαίνει αυτό προσφέρει πολύ λίγο για να επουλώσει τις πληγές. Οι τύχες μας όμως εξακολουθούν να βρίσκονται στα χέρια μας παρατώ ότι όλες οι σκηνές είναι κλειστές, μουσική εξακολουθεί να παράγεται και μάλιστα να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ζωντανές και μη πομπές, αλλά και η ραδιοφωνικά προγράμματα. Συμβαίνει όμως η μοναδική που δεν ωφελούνται άμεσα από αυτό να είναι οι ίδιοι συντελεστές, δηλαδή τραγουδιστές και μουσικοί.

Θέλουμε να επιχειρήσουμε μια τομή, να τραβήξουμε μια γραμμή εκεί που θα έπρεπε να έχει χαρακτεί χρόνια πριν. Θεωρούμε πως κάθε συνάδελφος θα πρέπει να αποζημιώνεται για κάθε τηλεοπτική του εμφάνιση, αλλά και όταν τραγουδάει ζωντανά στο ραδιόφωνο. Ζητάμε από όλους τους συναδέλφους να στηρίξουν ενεργά την πρωτοβουλία μας, υπογράφοντας το κάλεσμα μας, ώστε να πάψει να υπάρχει πλέον ζωντανή μουσική στην ελληνική τηλεόραση αλλά και στο ραδιόφωνο χωρίς να εξασφαλίζεται ότι αμείβονται όλοι οι εργαζόμενοι που συμμετέχουν. Πρέπει επιτέλους να θεσμοθετηθεί μια ελάχιστη αμοιβή που θα προβλέπεται για τους μουσικούς μας, τους τεχνικούς μας, τους τραγουδιστές και τραγουδοποιός, αλλά και για τους δημιουργούς τους συγγενείς τους όταν γίνονται αφιερώματα σε αυτούς, καθώς και ένα συμβολικό ποσό που θα πηγαίνει στο ταμείο αλληλοβοήθειας του σωματείου, προκειμένου να ενισχυθούν όσοι έχουν ανάγκες που δυσκολεύονται να καλύψουν. Είναι άδικο σε τέτοιες εποχές όλοι να κερδίζουν εκμεταλλευόμενοι την εργασία μας και την ίδια στιγμή εμείς να μην έχουμε στήριξη από πουθενά. Το δωρεάν μας τελείωσε, φίλοι και συνεργάτες. Θέλουμε να πετύχουμε την μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση και είμαστε βέβαιοι πως είμαστε αρκετά ισχυρή για να επιβάλουμε αυτό το δίκαιο αίτημα μας”.

Υπενθυμίζεται ότι σήμα κινδύνου είχαν εκπέμψει με ανακοίνωσή τους νωρίτερα και οι Έλληνες δημιουργοί, εκτελεστές και ερμηνευτές, ζητώντας από την κυβέρνηση, εν όψει του νέου lockdown, να λάβει γενναία μέτρα υπέρ του κλάδου τους που βρίσκεται σε απόλυτο αδιέξοδο, κάνοντας μάλιστα λόγο και για συναδέλφους τους που επιβιώνουν πλέον από τα συσσίτια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δρομολογείται η επιστροφή στην Ελλάδα θραύσματος της ζωφόρου του Παρθενώνα από την Ιταλία

Συγκέντρωση υπέρ της επαναλειτουργίας του νοσοκομείου «Λοιμωδών Παθήσεων»

Βρέθηκε ο αντικαταστάτης του Άρη Σερβετάλη για τον «Ρινόκερο»

Γεωργάκη: Η Ελλάδα θα μπορούσε να παίξει κομβικό ρόλο στις παραστατικές τέχνες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα