ΑΘΗΝΑ
10:45
|
24.04.2024
Η εκδικητική πορνογραφία επανέρχεται στο προσκήνιο, αλλά παρά τα εξαιρετικά αντανακλαστικά των χρηστών του διαδικτύου, Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και Εισαγγελία αγνοούνται.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα τελευταία 24ωρα οι χρήστες των social media πραγματοποιούν διαδικτυακή εκστρατεία ζητώντας την παρέμβαση της Εισαγγελίας για την άσκηση δίωξης εναντίον των υπευθύνων της ιστοσελίδας chatpicorg, στο οποίο έχουν δημοσιευθεί φωτογραφίες γυναικών και θηλυκοτήτων σε ευαίσθητες προσωπικές τους στιγμές, χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Στην ίδια πλατφόρμα φαίνεται να υπάρχουν κανάλια όπου διαμοιράζεται υλικό παιδικής πορνογραφίας.

Στην περιγραφή της πλατφόρμας αναγράφεται ότι υπάρχει η δυνατότητα να «ανεβάζει ο καθένας φωτογραφίες ή βίντεο και να μοιράζεται σχόλια». Επιπλέον, επειδή πολλές εικόνες εξαφανίζονται μετά από μερικά λεπτά και σε κάποια κανάλια απαιτείται κωδικός, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ελεγχθεί το περιεχόμενό τους. Το περιεχόμενο των μηνυμάτων που ήρθε στη δημοσιότητα είναι σοκαριστικό, καθώς οι χρήστες φαίνονται να ανταλλάσσουν φωτογραφίες γυναικών χωρίς τη συγκατάθεσή τους χρησιμοποιώντας εξαιρετικά προσβλητικό λεξιλόγιο.

Τα θύματα διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο όσο η ιστοσελίδα είναι σε λειτουργία, διότι, εκτός από τις φωτογραφίες, χρήστες στα chat rooms έχουν κοινοποιήσει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα τους, όπως τηλέφωνο, username από μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επώνυμο και τόπο διαμονής τους, καθιστώντας τες εύκολο στόχο.

Θύτες φαίνεται να είναι οικεία πρόσωπα των θυμάτων, όπως στα περισσότερα περιστατικά έμφυλης βίας, και κυρίως πρώην σύντροφοι, οι οποίοι επιδιώκουν να εκδικηθούν τις συντρόφους τους αναρτώντας γυμνές τους φωτογραφίες ή δημοσιοποιώντας προσωπικές τους στιγμές.


Εφευρετικές λύσεις χρηστών

Ενώ η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καθυστερεί σημαντικά να επέμβει, ένας χρήστης του Twitter προσπάθησε να βοηθήσει φτιάχνοντας γατάκια – ρομπότ, τα οποία είχαν τη δυνατότητα να γεμίζουν την εκάστοτε σελίδα με φωτογραφίες από γατάκια, οι οποίες απέκρυπταν το υπόλοιπο περιεχόμενο του σάιτ.

Μια ηλεκτρονική αίτηση που δημοσιεύθηκε στο Change.org ζητά από τους χρήστες να υπογράψουν προκειμένου να πραγματοποιηθεί έρευνα για τη λειτουργία του chatpicorg και κατά πόσον αυτή αποτελεί απειλή για τα θεμελιώδη δικαιώματα των προσώπων που οι φωτογραφίες τους έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα.

Στις λεπτομέρειες του petition αναγράφεται χαρακτηριστικά: “Εκατοντάδες Έλληνες χρησιμοποιούν καθημερινά τον ξένο, ανώνυμο ιστότοπο συνομιλίας chatpic.org για να μοιράζονται και να κατεβάζουν παράνομα εικόνες και βίντεο από Ελληνίδες, κυρίως από κοπέλες που χρησιμοποιούν τακτικά Tumblr και Instagram, για ικανοποίηση, για εκδίκηση, για να γελοιοποιήσουν γυναίκες που εκφράζουν ελεύθερα τη σεξουαλικότητά τους. Προσωπικές εικόνες κυρίως σεξουαλικού περιεχομένου γυναικών και κοριτσιών (μερικές φορές ανήλικων), έχουν ανεβεί, χρησιμοποιηθεί, αποθηκευτεί και ίσως πουληθεί ΧΩΡΙΣ την άδεια και ΧΩΡΙΣ να τη γνώση των κοριτσιών και των γυναικών αυτών. Τα κορίτσια και οι γυναίκες που υπήρξαν ή θα είναι θύματα αν δεν γίνει σύντομα κάτι, θα μπορούσαν να βρεθούν σε θέση σοβαρού συναισθηματικού και σωματικού κινδύνου, καθώς μαζί με το περιεχόμενό τους, τα τηλέφωνά τους, τα username τους από μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα επώνυμά τους, αλλά και η τοποθεσία τους έχουν κοινοποιηθεί. Ορισμένο υλικό βρίσκεται σε ιδιωτικά κανάλια σε αυτή την ιστοσελίδα που χρειάζεται κωδικό από τον δημιουργό για να τις μοιραστεί με όσους ενδιαφέρονται, οπότε μπορείτε να φανταστείτε το βάθος και τη σοβαρότητα του θέματος.

Ο ιστότοπος είναι γενικά προβληματικός, δεδομένου ότι στοχεύει νεαρά κορίτσια και γυναίκες και σε άλλες χώρες. Στη περιγραφή της η ιστοσελίδα μάλιστα προτείνει την ετικέτα “sexy girls” και μετά από μια γρήγορη ματιά μπορεί κανείς να ανακαλύψει πιο βαθιά κρυμμένα κανάλια όπου μοιράζονται εικόνες παιδικής πορνογραφίας. Οι κανόνες για οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια αν και γραπτά αυστηροί, δεν ακολουθούνται καθόλου. Η επικοινωνία με τον/τους διαχειριστές όχι μόνο είναι δύσκολη, αλλά αφού μοιράστηκαν παράπονα μαζί του/τους για το περιεχόμενό τους, αντί να απαντήσουν στα παράπονα έτρεξαν να ενημερώσουν τους χρήστες και να τους προστατεύσουν. Επίσης, δεν υπάρχει κάποιο όνομα ή τοποθεσία που να συνδέεται με τη σελίδα, πράγμα που δείχνει πως δημιουργήθηκε για παράνομους σκοπούς όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν με παρόμοιες ανώνυμες πλατφόρμες συνομιλίας και ανταλλαγής φωτογραφιών. Λόγο του ότι πολλές εικόνες εξαφανίζονται μετά από μερικά λεπτά και μερικά κανάλια χρειάζονται κωδικό, είναι λίγο δύσκολο να ελεγχθεί οποιαδήποτε ενέργεια.”

Αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Η ολιγωρία των αρχών, παρά τη διεθνή κατακραυγή εναντίον της ιστοσελίδας, προκάλεσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, με tweets και ανακοινώσεις στις αντίστοιχες ιστοσελίδες των κομμάτων:

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Νικολαΐδης αναφέρθηκε στό ζήτημα με tweet λέγοντας: “Δεν θα μείνουμε άπραγοι απέναντι στη χυδαιότητα του #cancelchatpicorg. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασίες με τους αρμόδιους τομεάρχες του. Δεν θα αφήσουμε μόνη την αδερφή, φίλη, σύντροφο και κόρη, κανενός και καμίας μας”. Με ανάρτησή της στο Facebook πήρε θέση και η Ειρήνη Αγαθοπούλου, τομεάρχης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ισοτητας και Καταπολέμησης των Διακρίσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Τομέας Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜΕΡΑ25 με ανακοίνωσή στον ιστότοπο του κόμματος, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, την απραγία των θεσμών, που οδηγεί στη διαιώνιση του φαινομένου και των πρακτικών της έμφυλης βίας, ενώ ο εκπρόσωπος τύπου Μιχάλης Κριθαρίδης ανέφερε σε δήλωσή του πως “Είναι αδιανόητο λίγες μέρες μετά την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, τέτοιας μορφής βία να γίνεται ανεκτή από τις αρχές”.

Το ΚΚΕ στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρθηκε σε “ένα ακόμα περιστατικό βιασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, που δεν αναπτύσσεται σε κοινωνικό κενό” και απαίτησε την παρέμβαση των αρχών.

Τι απάντησε η πλατφόρμα:

Με ετεροχρονισμένο tweet της, η σελίδα chatpic.org κάνει λόγο για ψευδείς ισχυρισμούς. Αναφορικά με τις καταγγελίες περί revenge porn, αναγράφεται στην ανακοίνωση ότι υπάρχουν εργαλεία για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών και σχετικά με τις καταγγελίες περί παιδικής πορνογραφίας, αναφέρει ότι το σύστημα σάρωσης CSAM (Child Sexual Abuse Material) επιτρέπει την έγκαιρη ταυτοποίηση αυτού του είδους υλικού και τον αποκλεισμό του. Ωστόσο, τα screenshots που κυκλοφόρησαν τις προηγούμενες ημέρες στο διαδίκτυο αποδεικνύουν περίτρανα πως κάθε άλλο παρά αληθή είναι όσα αναγράφονται στη συγκεκριμένη ανακοίνωση.

Πλάνη ότι “έπεσε” το site

Από τις 4 Δεκεμβρίου 2020 το site δεν είναι προσβάσιμο από χρήστες που προσπαθούν να εισέλθουν από ελληνική IP. Αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα δεν έχει πλέον πρόσβαση στο υλικό του σάιτ, ωστόσο, η λειτουργία της ιστοσελίδας δεν έχει ανασταλεί, οι ένοχοι δεν αντιμετωπίζουν ακόμη καμία νομική συνέπεια και τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των γυναικών και θηλυκοτήτων που έχουν εκτεθεί εξακολουθούν να είναι δημοσιευμένα. Επιπλέον, εάν δεν βρεθούν και συλληφθούν οι ένοχοι, είναι πολύ πιθανό να μεταφέρουν το περιεχόμενο σε άλλη σελίδα, δημιουργώντας απλώς μια δεύτερη εκδοχή της.

Η δημοσίευση οπτικοακουστικού υλικού χωρίς τη συναίνεση των εικονιζόμενων προσώπων συνιστά ψηφιακό βιασμό. Συνένοχοι στο το έγκλημα αυτό είναι όσοι το διαπράττουν, όσοι καταναλώνουν τα “προϊόντα” κακοποίησης και όσοι σιωπούν ενώ γνωρίζουν. Η ύπαρξη τέτοιων σελίδων είναι κάτι παραπάνω από ντροπή και αποδεικνύουν περίτρανα πόσο μακρύς είναι ο δρόμος που πρέπει να διανύσουμε μέχρι την πραγματική και ουσιαστική κατοχύρωση των θεμελιωδών μας δικαιωμάτων. Σε αυτές τις φωτογραφίες θα μπορούσε να απεικονίζεται ο καθένας, η καθεμία, το καθένα από εμάς.

Για καταγγελία πατήστε εδώ:

https://www.safeline.gr/kane-mia-kataggelia/?fbclid=IwAR2M3pmryNWon-Ee6bQCU0ZqGnowDmWLFN9MkuviLV_N4PbBNB2vEUD-JnM

*Στο παρόν άρθρο γίνεται ταυτόχρονη χρήση του ευρύτερου όρου “θηλυκότητες” και στενότερου όρου “γυναίκες”, προκειμένου το κείμενο να είναι συμπεριληπτικό προς όλα τα άτομα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

5,4 εκ. ευρώ στην Κύπρο έδωσε το Τζόκερ

Από σήμερα το «καλάθι του Πάσχα»

Απαγόρευση συγκεντρώσεων φιλάθλων πριν το ΑΕΚ- Παναθηναϊκός

Εμπρησμός σε ΑΤΜ στα Σεπόλια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα