ΑΘΗΝΑ
11:49
|
19.04.2024
Ο κολοσσός των εξορύξεων οφείλει να αποζημιώσει τους αυτόχθονες και να ανακατασκευάσει τα σπήλαια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Η Rio Tinto γνώριζε την αξία του τόπου που κατέστρεφε αλλά ούτως ή άλλως τον ανατίναξε”, αναφέρει μεταξύ άλλων το πόρισμα-κόλαφος κοινοβουλευτικής επιτροπής της Αυστραλίας για την καταστροφή δύο ιερών τόπων, ηλικίας 46.000 ετών, των Αβορίγινων από τη μεταλλευτική εταιρεία, Rio Tinto.

Τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής ζητούν από τον κολοσσό των εξορύξεων να αποζημιώσει τους αυτόχθονες για την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς τους, να φροντίσει να ανακατασκευάσει τα κατεστραμμένα σπήλαια και παράλληλα ζητούν από την κυβέρνηση της Δυτικής Αυστραλίας να σταματήσει αυτού του είδους τα εγκλήματα μέχρι να ψηφιστεί ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο.  

Η έκθεση σημειώνει ότι η απόφαση της πολυεθνικής εταιρείας να ανατινάξει τα δύο σπήλαια στο φαράγγι Γιουκάν για την επέκταση ενός ορυχείου σιδηρομεταλλευμάτων με τη χρήση δυναμίτη ενώ γνώρισε την αρχαιολογική αξία της τοποθεσίας είναι απλά μια ενέργεια “ασυγχώρητη”.

“Ποιος γνωρίζει άραγε πόσες ακόμα καταστροφές ετοιμάζονται σε όλη τη χώρα σαν αυτή που συνέβη στο φαράγγι Γιουκάν;”, αναρωτήθηκε ο γερουσιαστής Πατ Ντόντσον, και πρόσθεσε, “κανείς μας δεν γνωρίζει διότι το νομικό μας καθεστώς επιτρέπει σε διάφορες εταιρείες να εγκληματούν και να καταστρέφουν την πολιτιστική μας κληρονομιά”.

Ο ίδιος Αυστραλός γερουσιαστής υπογράμμισε: “Αν και ο τίτλος της έκθεσης της κοινοβουλευτικής επιτροπής φέρει τον τίτλο ‘Ποτέ Ξανά’ το νομικό περιβάλλον δίνει τη δυνατότητα σε οργανισμούς και εταιρείες να καταστρέφουν αρχαιολογικούς χώρους. Επομένως έχουμε μπροστά μας ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα”. Μία από τις εισηγήσεις της έκθεσης προς την κυβέρνηση είναι η κατάργηση των άρθρων που εμποδίζουν τους αυτόχθονες και νόμιμους κύριους της γης τους να τοποθετούνται δημοσίως κατά της καταστροφής της κληρονομιάς τους.

Τα σπήλαια θεωρούνταν από τους σημαντικότερους τόπους αρχαιολογικής σημασίας στη δυτική Αυστραλία. Εντός των σπηλαίων είχαν εντοπιστεί τεχνουργήματα που πιστοποιούσαν συνεχή ανθρώπινη παρουσία δεκάδων χιλιάδων ετών. Ακονισμένες πέτρες, ένα οστό που είχε μετατραπεί από κάποιον πρωτόγονο κυνηγό σε εργαλείο και πλεγμένα μαλλιά ηλικίας 4.000 ετών ήταν μερικά από τα περίπου 7.000 πολύτιμα ευρήματα που είχαν βρεθεί στην περιοχή

Αξίζει να σημειωθεί ότι η βρετανοαυστραλιανή εταιρεία μετάλλων και μεταλλευμάτων Rio Tinto, η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο, έχει “άδεια” να καταστρέψει 1.700 τόπους των Αβορίγινων στην Αυστραλία.

Ο εκπρόσωπος της Ένωση Αβορίγινων Αυστραλίας (PKKP) Μπαρτσέλ Χέις εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην κοινοβουλευτική επιτροπή γιατί όπως είπε κατόρθωσε να διεξάγει μια “πλήρη, σε βάθος και διαφανή έρευνα”. Εξέφρασε την ελπίδα να αποτελέσει μια νέα αρχή για μια περισσότερο ισότιμη σχέση ανάμεσα στους αυτόχθονες και τις εταιρείες εξόρυξης μεταλλευμάτων. “Ήρθε η ώρα για τη Rio Tinto να αφήσει τα λόγια και να περάσει στα έργα”, τόνισε ο Χέινς.

Ο πρώην πρωθυπουργός Κέβιν Ρουντ, ο πρώτος ηγέτης της χώρας που είχε ζητήσει θεσμικά συγγνώμη για την αρπαγή παιδιών Αβορίγινων από λευκούς Αυστραλούς τον περασμένο αιώνα, σχολίασε ότι η εταιρική άγνοια της Rio Tinto “κατέκλεψε όλους τους Αυστραλούς” με το να διαλύσει την περιοχή. 


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι τελευταίες 14 υποψηφιότητες της Νέας Αριστεράς για τις Eυρωεκλογές

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στη Σάμο

Αντιδράσεις για τα απογευματινά χειρουργεία: «Δεν είναι επιλογή, είναι εκβιασμός»

Η Μάρω Δουκα υποψήφια με την Νέα Αριστερά στις Ευρωεκλογές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα