Ο ανακριτής που έχει αναλάβει τις έρευνες για την πολύνεκρη έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού τον περασμένο Αύγουστο εισηγήθηκε την άσκηση διώξεων για αμέλεια σε βάρος του υπηρεσιακού πρωθυπουργού του Λιβάνου και τριών πρώην υπουργών.
Υπενθυμίζεται ότι 200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εκατοντάδες τραυματίστηκαν, έμειναν άστεγοι και μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας ισοπεδώθηκε από την έκρηξη σε αποθήκη του λιμανιού, όπου φυλασσόταν χιλιάδων τόνων νιτρικού αμμωνίου.
Ειδικότερα, ο ανακριτής Φαντί Σαουάν άσκησε διώξεις σε βάρος του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Χασάν Ντιάμπ, του πρώην υπουργού Οικονομικών, Αλί Χασάν Χαλίλ και των πρώην υπουργών Δημοσίων Έργων, Γκάζι Ζέιτερ και Γιουσέφ Φενιανός. Τα τέσσερα κυβερνητικά στελέχη κατηγορούνται για αμέλεια που οδήγησε σε εκατοντάδες θανάτους στις 4 Αυγούστου του 2020. Είναι τα πιο υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη που οδηγούνται ενώπιον της Δικαιοσύνης στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται με απόλυτη μυστικότητα.
Το τελευταίο διάστημα έντονη ήταν η δυσαρέσκεια και η αγανάκτηση των πολιτών του Λιβάνου για τους πολλούς αργούς ρυθμούς της δικαστικής έρευνας, για την έλλειψη απαντήσεων σε καίρια ζητήματα της υπόθεσης και για τον μη καταλογισμό ευθυνών σε κυβερνητικά στελέχη.
Περίπου 30 υπάλληλοι ασφαλείας και των λιμενικών και τελωνειακών αρχών έχουν συλληφθεί κατά τη διάρκεια της έρευνας.
Ο Χασάν Ντιάμπ, πρώην καθηγητής Πανεπιστημίου, υπέβαλε την παραίτησή του λίγες ημέρες μετά την πολύνεκρη έκρηξη. Προς το παρόν εκτελεί χρέη υπηρεσιακού πρωθυπουργού μέχρι ο διάδοχός του στον πρωθυπουργικό θώκο του Λιβάνου να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση της χώρας. Ο Ζέιτερ είχε διατελέσει υπουργός Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων το 2014 και το 2016 τον διαδέχτηκε ο Φενιανός, ο οποίος παρέμεινε στο υπουργικό αξίωμα μέχρι τις αρχές του 2020. Σε βάρος των Ζέιτερ και Φενιανός ασκήθηκαν κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες τον περασμένο Σεπτέμβριο μαζί με τη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ, η οποία κατηγορείται από τους Αμερικανούς για αποθήκευση όπλων και νιτρικού αμμωνίου για τη δημιουργία εκρηκτικών σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τους Αμερικανούς ο φερόμενος στόχος της πολιτικής και στρατιωτικής οργάνωση του Λιβάνου είναι η προετοιμασία μελλοντικών επιθέσεων κατ’ εντολή του Ιράν.
Ο εν λόγω ισχυρισμός σε βάρος της Χεζμπολάχ διατυπώθηκε τον Σεπτέμβριο από τον συντονιστή της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νέιθαν Σέιλς, ο οποίος ζήτησε από τις χώρες της Ευρώπης να κρατήσουν πιο σκληρή στάση απέναντι στη σιιτική οργάνωση του Λιβάνου.
Η Γαλλία είναι από τις χώρες της διεθνούς κοινότητας που πιέζει τον πρόεδρο του Λιβάνου, Μισέλ Αούν, προκειμένου να επισπευτούν οι προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης, αφού η διαδικασία φέρεται να “σκοντάφτει ” στο μοίρασμα των χαρτοφυλακίων και τι κυβερνητικά πόστα θα αναλάβουν οι επιμέρους φατρίες και πολιτικές ομάδες.
Πηγή: France24, AFP, Reuters