ΑΘΗΝΑ
18:08
|
08.05.2024
Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αστυνομίας και την απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνεχίζονται για πέμπτη μέρα οι διαμαρτυρίες των Αλβανών πολιτών για την εν ψυχρώ δολοφονία του Κλόντιαν Ράσα από αστυνομικό, καθώς η παραίτηση του Αλβανού υπουργού Εσωτερικών Σάντερ Λέσιαϊ δεν κατέστη ικανή να κατευνάσει την κλιμακούμενη οργή της αλβανικής κοινωνίας για τον άδικο θάνατο του 25χρονου.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Σκάντερμπεη στα Τίρανα και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν ειρηνικά έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο του Έντι Ράμα, για να εκτοπιστούν βίαια από την αστυνομία που απάντησε με ρίψη χημικών, δακρυγόνων και δεκάδες συλλήψεις.

Οι διαδηλωτές φωνάζοντας συνθήματα όπως “Χωρίς δικαιοσύνη, χωρίς ηρεμία!” και “Δικαιοσύνη για τον Κλόντιαν!”, ζήτησαν την παραίτηση του αρχηγού της αστυνομίας Ardi Veliu και την απελευθέρωση των δεκάδων διαμαρτυρόμενων πολιτών που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των πενθήμερων συγκρούσεων με την αστυνομία.

Αργότερα πέταξαν πέτρες στο αστυνομικό τμήμα των Τιράνων, όπου η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα και κανόνια νερού.

Μικρότερης κλίμακας διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε άλλες πόλεις της χώρας.

Σημειώνεται ότι πέρα από τις δεκάδες συλλήψεις που έχουν πραγματοποιηθεί από την αστυνομία, σχεδόν 300 διαδηλωτές έχουν κατηγορηθεί για διεξαγωγή παράνομης διαμαρτυρίας καθώς και για εμπρησμούς και παραβιάσεις της δημόσιας τάξης.

Η δολοφονία του Κλόντιαν Ράσα έχει κλιμακώσει την αγανάκτηση των νεότερων κυρίων πολιτών που δυσανασχετούν από τις πολυετείς πολιτικές φτωχοποίησης μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού και τη μείωση ευκαιριών καλύτερης ζωής για τους νέους.

Έτσι χιλιάδες νέοι αγνόησαν για ακόμη μία φορά τα απαγορευτικά μέτρα καραντίνας απαιτώντας τις παραιτήσεις του πρωθυπουργού Ράμα και του αρχηγού της αστυνομίας.

Ο 25χρονος Κλόντιαν Ράσα απομακρύνθηκε λίγα μέτρα από το σπίτι του για να αγοράσει τσιγάρα. Η αλβανική αστυνομία, η οποία έχει και στο παρελθόν επικριθεί για υπέρμετρη χρήσης βίας κατά πολιτών, τον πυροβόλησε πισώπλατα. Πέθανε ακαριαία, ενώ κρατούσε τα κλειδιά του, στο κατώφλι της εισόδου της πολυκατοικίας του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βρήκαν νέο ομαδικό τάφο στο νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας

Φάρσα αποδείχθηκε το τηλεφώνημα για βόμβα στην οδό Βεντήρη στο Χίλτον

Αγωνία στη Νότια Αφρική για τον εντοπισμό αγνοουμένων στα ερείπια

Ζελένσκι: Στέλνει κατάδικους να πολεμήσουν-Ποινές στους ανυπότακτους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα