ΑΘΗΝΑ
06:31
|
25.04.2024
Υπό το βάρος των κυρώσεων των ΗΠΑ, το Καράκας παλεύει να βρει ναυτιλιακές εταιρείες πρόθυμες να ρισκάρουν τις αμερικανικές κυρώσεις
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Από τον Ιανουάριο του 2019, η κρατική εταιρεία πετρελαίου και αερίου PdVSA υπόκειται σε μονομερείς αμερικανικές κυρώσεις. Υπό το βάρος αυτών των κυρώσεων η Βενεζουέλα πασχίζει να βρει ιδιοκτήτες πλοίων πρόθυμους να συνδράμουν στην εξαγωγή του αργού της.

Παρά τις αμερικανικές κυρώσεις όμως, η εθνική εταιρεία πετρελαίου του Ιράν (NIOC) έστειλε τάνκερ στη Βενεζουέλα για τη φόρτωση πετρελαίου, αναφέρει το Bloomberg.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, το πλοίο Ndros, με σημαία Παλάου που ανήκει στην New Shipping Ltd-LIB, έφτασε στο λιμάνι της Βενεζουέλας, Χοσέ.

Ωστόσο, το πλοίο φέρεται να έχει μισθωθεί από την NIOC, η οποία είναι καταχωρημένη ως πελάτης στην μεταφορά, ενώ η κρατική PdVSA ως φορτωτής.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο αναμεταδότης του πλοίου έκλεισε την Παρασκευή όταν έφτασε στο Χοσέ, πρακτική που ακολουθείται ευρέως όταν τα πλοία θέλουν να αποφύγουν τον εντοπισμό τους.

Η Τεχεράνη υπόκειται κι αυτή με τη σειρά της σε σκληρό οικονομικό εμπάργκο και σε εμπάργκο όπλων καθώς η Ουάσιγκτον σπεύδει να τιμωρήσει κάθε εταιρεία που συνεργάζεται με το Ιράν. 

Στη Βενεζουέλα, οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει πλήθος κυρώσεων στοχεύοντας την κρατική εταιρεία πετρελαίου και αερίου σε μία προσπάθεια να πιέσουν προς την αποχώρηση του Προέδρου Νικολάς Μαδούρο καθώς στήριζαν τον επικεφαλής της Εθνοσυνέλευσης Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος τον Ιανουάριο του 2019 αυτοανακηρύχθηκε Πρόεδρος της χώρας.

Η κίνηση του Γκουαϊδό προκάλεσε την οργίλη αντίδραση της κυβέρνησης Μαδούρο και αρκετών χωρών, ωστόσο, το πραξικόπημα Γκουαϊδό αναγνωρίστηκε από τις ΗΠΑ αλλά και από αρκετές ακόμη ευρωπαϊκές και λατινοαμερικανικές χώρες.

Με δηλωμένο στόχο να μειώσει τις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου στο “μηδέν”, η εκστρατεία πίεσης της Ουάσινγκτον έδωσε ένα σκληρό πλήγμα στην οικονομία του Ιράν, επιδεινώνοντας τη συνεχιζόμενη έξαρση του κορονοϊού και στερώντας το κράτος από ζωτικά έσοδα που του εξασφάλιζε το αργό του.

Η πολιορκημένη οικονομία της Βενεζουέλας έχει επίσης υποφέρει τις βαριές οικονομικές συνέπειες των αμερικανικών κυρώσεων, αλλά τελικά η στρατηγική πίεσης των ΗΠΑ οδήγησε δύο λεγόμενους εχθρούς τους, σε στενότερη συνεργασία καθώς επιδιώκουν να μειώσουν τον αντίκτυπο των τιμωρητικών μέτρων.

Το 2020, η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις σε δύο θυγατρικές της ρωσικής Rosneft καθώς βοήθησαν τη Βενεζουέλα να εξάγει το πετρέλαιό της και αργότερα τέσσερις ξένες ναυτιλιακές για μεταφορά του αργού πετρελαίου της χώρας. 

Υπό το βάρος των κυρώσεων των ΗΠΑ, το Καράκας παλεύει να βρει ναυτιλιακές εταιρείες πρόθυμες να ρισκάρουν τις αμερικανικές κυρώσεις, με την παραγωγή πετρελαίου στη χώρα να πέφτει σταδιακά πάνω από 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Παρά τις προηγούμενες απειλές από την Ουάσινγκτον να σταματήσει τη ροή καυσίμων προς τη Βενεζουέλα, το Ιράν παρέμεινε ακλόνητο για τις αποστολές, δηλώνοντας επανειλημμένα ότι θα συνεχίσουν παρά τις αμερικανικές κυρώσεις, οι οποίες ισχύουν τόσο για το Καράκας όσο και για την Τεχεράνη.

Έτσι, το Ιράν συνέχισε να στέλνει προϊόντα πετρελαίου στην Βενεζουέλα σε αντάλλαγμα χρυσό, ενώ βοηθούσε επίσης τη χώρα να εξάγει το αργό πετρέλαιο σε άλλες χώρες.

Μόλις τον Σεπτέμβριο, τάνκερ με σημαία Ιράν έφτασε στο Χοσέ. Σύμφωνα με το Bloomberg, η Τεχεράνη στέλνει πλέον περίπου 10 πλοία – τον “μεγαλύτερο στόλο μέχρι στιγμής σε τάνκερ” στη χώρα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα