ΑΘΗΝΑ
13:03
|
25.04.2024
Δριμεία κριτική στον πρόεδρο Μπουχάρι για εγκατάλειψη της βορειοδυτικής Νιγηρίας στους ισλαμιστές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την ευθύνη για την απαγωγή εκατοντάδων μαθητών από σχολείο της βορειοδυτικής πολιτείας Κατσίνα της Νιγηρίας την περασμένη εβδομάδα ανέλαβε η ισλαμιστική οργάνωση, Μπόκο Χαράμ. Περισσότεροι από 300 μαθητές αγνοούνται ενώ κάποια παιδιά κατάφεραν να δραπετεύσουν.

Αρχικά οι δυνάμεις ασφάλειας της Νιγηρίας επέρριψαν την ευθύνη για την επίθεση στο σχολείο σε μέλη “συμμοριών” που σπέρνουν τον τρόμο εδώ και χρόνια σε αγροτικές περιοχές στην κεντρική και τη βόρεια Νιγηρία, επιδιδόμενες σε ζωοκλοπές και σε απαγωγές για λύτρα σε ευρεία κλίμακα.

Τα τελευταία δέκα χρόνια οι τζιχαντιστές της Μπόκο Χαράμ έχουν αναλάβει την ευθύνη για πολλές απαγωγές μαθητών στην αφρικανική χώρα καθώς όπως δηλώνουν είναι αντίθετοι με τα δυτικά πρότυπα εκπαίδευσης. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που η εν λόγω οργάνωση αναλαμβάνει την ευθύνη για μια ενέργεια στη βορειοδυτική Νιγηρία.

Η Μπόκο Χαράμ ευθυνόταν επίσης για την απαγωγή 276 μαθητριών στο Τσιμπόκ, το 2014, που είχε προκαλέσει κύμα αγανάκτησης σε διεθνές επίπεδο. Η ισλαμιστική οργάνωση δρα από το 2009 στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, γύρω από τη λίμνη Τσαντ. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και εκατομμύρια αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους υπό τον φόβο των επιθέσεων των τζιχαντιστών. Η ανάληψη ευθύνης σηματοδοτεί μια εξαιρετική σημαντική καμπή, την εξάπλωση της δράσης των τζιχαντιστικών οργανώσεων στη βορειοδυτική Νιγηρία.

Σε ηχητικό μήνυμα για τις απαγωγές ο επικεφαλής της Μπόκο Χαράμ δήλωσε: “Είμαι ο Αμπουμπακάρ Σεκάου και οι αδελφοί μας βρίσκονται πίσω από την απαγωγή στην Κατσίνα”.  Το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο, πάνω από100  άνδρες οπλισμένοι με τουφέκια εφόδου AK-47 έφθασαν με μοτοσικλέτες στον χώρο όπου βρίσκεται σχολείο, στην πόλη Κανκαρά, και εξαπέλυσαν επίθεση. Εκατοντάδες έντρομοι μαθητές έτρεξαν σε εκτάσεις με βλάστηση για να κρυφτούν.

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Μουχαμάντου Μπουχάρι έχει γίνει αποδέκτης σφοδρών επικρίσεων, κυρίως στη γενέτειρά του, Κατσίνα. Κατηγορείται για ανικανότητα και κακοδιαχείριση σε θέματα ασφαλείας αλλά και έλλειψη ενσυναίσθησης απέναντι στα θύματα των απαγωγών και τις οικογένειές τους. Ο Μπουχάρι κατηγορείται γιατί επέλεξε να μεταβεί στο ιδιωτικό αγρόκτημά του στην Κατσίνα αντί να επισκεφθεί την πόλη Κανκαρά και συνομιλήσει με τους γονείς των παιδιών που αγνοούνται.

Ο στρατός ανέφερε χθες Δευτέρα ότι εντόπισε “κρησφύγετο των κακοποιών” προσθέτοντας πως βρισκόταν σε εξέλιξη επιχείρηση. Η κατάσταση ως προς την ασφάλεια δεν σταματά να επιδεινώνεται στη βόρεια Νιγηρία μετά την εκλογή του Μπουχάρι το 2015, παρότι ο πρόεδρος διαβεβαίωνε ότι η πάταξη της Μπόκο Χαράμ ήταν κορυφαία προτεραιότητά του.

Ένας έφηβος 17 ετών, ο οποίος κατάφερε να δραπετεύσει από τους απαγωγείς του, μίλησε στο BBC για την εμπειρία του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Celebrities στα εστιατόρια

Φωτιά στη Λακωνία-Ρίψεις νερού και από εναέρια μέσα

Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο

Στον Άρειο Πάγο μήνυση γονέα θύματος των Τεμπών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα