ΑΘΗΝΑ
15:36
|
12.05.2024
Ο Πολ Ρουσεσαμπαγκίνα κατηγορεί την εταιρεία ναυλωμένων πτήσεων για συνέργεια στη φερόμενη απαγωγή του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Πολ Ρουσεσαμπαγκίνα, ο αληθινός ήρωας της ταινίας “Hotel Rwanda” και αντιπολιτευόμενος εδώ και χρόνια στον πρόεδρο της Ρουάντας, Πολ Καγκάμε, ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη σε βάρος της αεροπορικής εταιρείας ναυλωμένων πτήσεων “GainJet” με έδρα την Αθήνα για συνέργεια στη φερόμενη απαγωγή του.

Ο Ρουσεσαμπαγκίνα αναφέρει ότι τον περασμένο Αύγουστο σκόπευε να επισκεφτεί το Μπουρούντι. Ωστόσο, μετά την επιβίβασή του στο ιδιωτικό αεροσκάφος της “GainJet” στο Ντουμπάι βρέθηκε ξαφνικά να προσγειώνεται στη Ρουάντα. Κατά την αποβίβασή του από το τσάρτερ της ελληνικής εταιρείας αξιωματούχοι της Ρουάντας τον συνέλαβαν με την κατηγορία της υποκίνησης, χρηματοδότησης και ενορχήστρωσης τρομοκρατικών ενεργειών και οργανώσεων.

Η μήνυση σε βάρος της “GainJet” κατατέθηκε στο Τέξας, όπου ο Ρουσεσαμπαγκίνα διέμενε πριν από τη σύλληψή του ή όπως λέει ο ίδιος πριν από την απαγωγή του. Ισχυρίζεται ότι η ελληνική ιδιωτική εταιρεία συμφώνησε να τον μεταφέρει στη Ρουάντα αντί για το Μπουρούντι λόγω της στενής της συνεργασίας με τις αρχές της αφρικανικής χώρας.

“Ο Πολ ήταν υπό κράτηση και φιμωμένος πριν το αεροπλάνο προσγειωθεί στη Ρουάντα”, δήλωσε ο συνήγορός του, Ρόμπερτ Χίλιαρντ. “Οι πιλότοι έχουν μια διεθνή υποχρέωση απέναντι σε κάθε άτομο που επιβιβάζουν στο σκάφος του. Δεν μπορεί να είναι συνεργοί απαγωγέων, να τον δένουν, να τον φιμώνουν, να τον ναρκώνουν και να τον πηγαίνουν στη Ρουάντα, όπου δήθεν θα τύχει μιας δίκαιης δίκης”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της Αφρικανικής Υπηρεσίας του BBC, Κάθριν Μπιαρουάνγκα, παρόμοια αγωγή θα κατατεθεί από τον συλληφθέντα και στο Βέλγιο. Το BBC επικοινώνησε για σχόλιο με την ελληνική GainJet, αλλά δεν έλαβε κάποια απάντηση.

Οι δικηγόροι του αναφέρουν ότι ο πελάτης τους αρνείται το σε βάρος του κατηγορητήριο. Ο Ρουσεσαμπαγκίνα έχει δηλώσει ότι ένας πάστορας ήταν αυτός που τον έπεισε να κάνει το ταξίδι στο Μπουρούντι για να δώσει μια σειρά από ομιλίες.

Ο αληθινός ήρωας της ταινίας “Hotel Rwanda” είναι προς το παρόν στη φυλακή μέχρι να ξεκινήσει η εκδίκαση της υπόθεσής του από τη δικαιοσύνη της Ρουάντας.

Ο 66χρονος Ρουσεσαμπαγκίνα ήταν ο γενικός διευθυντής ενός πολυτελούς ξενοδοχείου στο Κιγκάλι, την πρωτεύουσα, κατά τη γενοκτονία του 1994, στην οποία περίπου 800.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Ανήκε στη φυλή των Χούτου ενώ ήταν παντρεμένος με μία Τούτσι και φέρεται να , χρησιμοποίησε την επιρροή και τα χρήματά του για να σώσει τις ζωές περισσότερων από 1.200 ανθρώπων που βρήκαν κρυψώνα στο ξενοδοχείο Mille Collines στην πρωτεύουσα κατά τη χειρότερη από τις σφαγές.

Από το 1996 ο Ρουσεσαμπαγκίνα διαμένει στο εξωτερικό. Ο Πολ Ρουσεσαμπαγκίνα διέμενε αρχικά στο Βέλγιο και στη συνέχεια στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών.  

Επιζώντες της γενοκτονίας στη Ρουάντα, μέλη της φυλής Ιμπούκα, έχουν δηλώσει στο παρελθόν ότι ο Πολ Ρουσεσαμπαγκίνα υπερβάλλει για τον ρόλο που πραγματικά διαδραμάτισε στη διάσωση των προσφύγων που είχαν βρει καταφύγιο στο ξενοδοχείο του. Πολλοί αποκαλούν τον Ρουσεσαμπαγκίνα τον “Αφρικανό Σίντλερ”, ενώ η κυβέρνηση της Ρουάντας επίσης αμφισβητεί την ιστορία και τη δική του εκδοχή των γεγονότων εκείνης της περιόδου. Στην ταινία ο Αμερικανός ηθοποιός Ντον Τσιντλ είναι αυτός που υποδύεται τον Πολ Ρουσεσαμπαγκίνα.  

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μπελγκόροντ: Αναφόρες κάνουν λόγω για επιπλέον εκρήξεις από πυραύλους (upd.)

Πλημμύρες και κατολισθήσεις στην Ινδονησία – 28 νεκροί, 4 αγνοούμενοι

Οι πλημμύρες στο Αφγανιστάν κατέστρεψαν χωριά – 315 νεκροί

Χιλιάδες Ισραηλινοί στους δρόμους ζητώντας συμφωνία ανταλλαγής ομήρων, παραίτηση Νετανιάχου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα