To υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ προστέθηκε στη λίστα των οργανισμών που επιβεβαιώνουν ότι το λογισμικό τους παραβιάστηκε στο πλαίσιο της ισχυρότερη κυβερνοεπίθεσης που έχει δεχτεί μέχρι σήμερα η αμερικανική κυβέρνηση.
Το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση των πυρηνικών όπλων της χώρας, αλλά όπως υπογραμμίστηκε στις ανακοινώσεις του, η ασφάλεια του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας δεν απειλήθηκε σε καμία φάση.
Χθες, Πέμπτη 17/12, ανακοίνωσε ότι εντόπισε κακόβουλο λογισμικό στα συστήματά της και η Microsoft.
Όπως συνηθίζεται στις ΗΠΑ, ειδικά τους τελευταίους μήνες, οι υποψίες για τις κυβερνοεπιθέσεις πέφτουν πάλι στους διαβόητους Ρώσους χάκερ. Το ίδιο είχε συμβεί και μετά τις επιθέσεις στο υπουργείο Οικονομικών και στο υπουργείο Εμπορίου.
Ο απερχόμενος πρόεδρος Τραμπ δεν έχει σχολιάσει ακόμα τις αποκαλύψεις για τη νέα επίθεση στο υπουργείο Ενέργειας, ενώ ο Τζο Μπάιντεν έχει θέσει την κυβερνοασφάλεια ως “βασική προτεραιότητα” της κυβέρνησής του.
Η Υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας και Υποδομών των ΗΠΑ (CISA) προειδοποίησε ότι η αντιμετώπιση της εισβολής αποτελεί μια “περίπλοκη πρόκληση”, αφού έχουν υποστεί ζημιά σε “κρίσιμες υποδομές” τους αρκετοί ομοσπονδιακοί οργανισμοί αλλά και μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες.
Η CISA έχει εντοπίσει ότι το χακάρισμα ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020 και εκτιμά ότι οι υπεύθυνοι “επέδειξαν υπομονή και διέθεταν εξαιρετική τεχνογνωσία και επιχειρησιακή ικανότητα”.
Για ευνόητους λόγους δεν έχουν γίνει ανακοινώσεις ούτε για τις πληροφορίες που τυχόν εκλάπησαν κατά την εισβολή ούτε για το βάθος της διείσδυσης των εισβολέων.
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Ενέργειας, Σάιλιν Χάινς, επιβεβαίωσε την επίθεση, αλλά υπογράμμισε ότι τα αμυντικά συστήματα του υπουργείου “περιόρισαν το κακόβουλο λογισμικό την προσβολή επιχειρηματικών δικτύων και μόνο”, χωρίς να επηρεάσουν το πυρηνικό πρόγραμμα.
Με πληροφορίες από BBC.com.