ΑΘΗΝΑ
21:31
|
26.04.2024
Η συμφωνία αφορά την επιστημονική και επιχειρηματική συνεργασία για τη συμπαραγωγή, ανάπτυξη και συνεκμετάλλευση εμβολίων κατά της πανδημίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έπεσαν σήμερα οι υπογραφές στο μνημόνιο ιστορικής συνεργασίας ανάμεσα στην φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca που παρασκευάζει το εμβόλιο της Οξφόρδης κατά του Covid-19, του ρωσικού «Εθνικού Ερευνητικού Κέντρου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Ν.Φ. Γκαμαλέγια» και άλλων δύο ρωσικών ιδρυμάτων που συμμετείχαν στη δημιουργία και παραγωγή του πρώτου ρωσικού εμβολίου κατά της νόσου, Sputnik-V κατά του νέου κορονοϊού.

Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του Έθνους στη Μόσχα, Θανάσης Αυγερινός, στην υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας ήταν παρόντες Βρετανοί και Ρώσοι ειδικοί επιστήμονες καθώς και στελέχη των αρμόδιων εταιριών και φορέων που θα συμμετάσχουν σε αυτή την σημαντική επιστημονική και επιχειρηματική συνεργασία για τη συμπαραγωγή, ανάπτυξη και συνεκμετάλλευση εμβολίων  κατά της πανδημίας. 

Στην ιστορική συμφωνία συνεργασίας αναφέρθηκε σήμερα και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν που επισήμανε πως συνιστά «πειστικό παράδειγμα ένωσης επιστημονικών δυνάμεων, τεχνολογιών, επενδύσεων για χάρη του κοινού σκοπού, την προστασία της ζωής, της υγείας και ασφάλειας εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη». Αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία μεταξύ των χωρών της Ομάδας των 20 Πλουσιότερων Χωρών (G20), αλλά στις πιέσεις αξιωματούχων του ΟΗΕ και του ΠΟΥ που ενθάρρυναν τη διεθνή συνεργασία με στόχο να νικηθεί διεθνώς η επικίνδυνη λοίμωξη.

Ο Πρόεδρος Πούτιν εξήρε επίσης τον πρωταγωνιστικό ρόλο Ρώσων επιστημόνων στην δημιουργία αποτελεσματικών εμβολίων τονίζοντας πως χάρη στις ικανότητές τους έφτιαξαν ήδη τρία διαφορετικά και εξίσου αποτελεσματικά εμβόλια που είτε θα αποτρέψουν την ασθένεια, ή θα κάνουν πιο ήπια τα συμπτώματά της.

Η συμφωνία ανάμεσα στην βρετανοσουηδική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca και τις ρωσικές εταιρίες και φορείς που δημιούργησαν το πρώτο εμβόλιο ٍSputnik-V είχε ανακοινωθεί στις 11 Δεκέμβρη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ξεκινούν προγράμματα προληπτικού ελέγχου για 3 μορφές καρκίνου και καρδιαγγειακά νοσήματα

ΠΟΥ: Πίνουν και καπνίζουν περισσότερα παιδιά και έφηβοι στην Ευρώπη

Τι απαντά ο γιατρός για τον θάνατο του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου

Διατάχθηκε ΕΔΕ στο Αττικόν για τον θάνατο του 79χρονου πατέρα του Καλλιάνου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα