Το κοινοβούλιο της Τουρκίας υιοθέτησε χθες Τρίτη απόφαση με την οποία παρατείνει για 18 μήνες την ανάπτυξη του τουρκικού στρατού στο πλευρό της κυβέρνησης της Τρίπολης, μετέδωσε το Anadolu.
Η απόφαση ψηφίστηκε από το τουρκικό κοινοβούλιο με τον ισχυρισμό ότι επίκειται ενδεχόμενη επανέναρξη των επιθέσεων των δυνάμεων του Χαλίφα Χάφταρ, εναντίον της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ).
Το τουρκικό κοινοβούλιο είχε εγκρίνει την ανάπτυξη τουρκικών δυνάμεων στη Λιβύη τον Ιανουάριο του 2020, έπειτα από την έκκληση του Φάγεζ αλ Σάρατζ για βοήθεια στην απόκρουση των δυνάμεων του στρατάρχη Χάφταρ.
Η ανάπτυξη τουρκικών δυνάμεων στη Λιβύη εγγράφεται στις αμφιλεγόμενες διμερείς συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας στα πεδία της ασφάλειας και της οροθέτησης των θαλάσσιων συνόρων, που είχαν υπογραφεί τον Νοέμβριο του 2019 μεταξύ των Σάρατζ και Ερντογάν.
Η τουρκική στήριξη στον Σάρατζ και ειδικότερα η αποστολή στρατιωτικών συμβούλων και τηλεχειριζόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAVs), βοήθησε τον Σάρατζ να καταγράψει μία σειρά από νίκες επί των δυνάμεων του στρατάρχη Χάφταρ που πλησίαζαν την Τρίπολη.
Υπενθυμίζεται ότι η πλευρά Χάφταρ υποστηρίζεται από τη Ρωσία και αντίπαλους της Τουρκίας στην περιφέρεια, κυρίως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.
Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που υπεγράφη τον Οκτώβριο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, επανέφερε τα αντίπαλα μέρη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όμως οι βαθιές διαφωνίες τους ως προς τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης και η πολύχρονη διαμάχη τους θέτουν εν αμφιβόλω τις πιθανότητες επιτυχίας του πολιτικού διαλόγου.
Πρόσφατα, ο υπουργός Άμυνας της αναγνωρισμένης από τα Ηνωμένα Έθνη, ΚΕΣ (GNA), Σάλαχ αλ Νάμρους, αποκάλεσε τον στρατηγό, Χαλίφα Χάφταρ, “εγκληματία πολέμου” ξεκαθαρίζοντας πως δεν διανοείται πολιτική συμφωνία στο άμεσο μέλλον που να περιλαμβάνει τον ηγέτη του Λιβυκού Εθνικού Στρατού με βάση το Τομπρούκ (LNA).
Χαρακτήρισε “όνειδος” την πολυετή στήριξη της Γαλλίας στον Χάφταρ και εξέφρασε την ελπίδα αυτή η κατάσταση να αλλάξει. Για τον ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη ο Σάλαχ αλ Νάμρους είπε ότι η στρατηγική συνεργασία της GNA με την Άγκυρα είναι ξεκάθαρη και διαφανής, σε αντίθεση, όπως τόνισε, με τις μυστικές συμφωνίες ανάμεσα στον Χάφταρ κι άλλες ξένες δυνάμεις.