ΑΘΗΝΑ
09:24
|
25.04.2024
Εργάτες απέκλεισαν τον Παναμερικανικό Αυτοκινητόδρομο – Χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέες διαδηλώσεις στο Περού από εκατοντάδες εργάτες του αγροτοβιομηχανικού τομέα και του τομέα των αγροτικών εξαγωγών μετά την άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους για βελτίωση του συστήματος υγείας, των συνθηκών εργασίας και των απολαβών τους.

Όπως και στις αρχές του μήνα, εκατοντάδες εργάτες και αγρότες απέκλεισαν τον Παναμερικανικό Αυτοκινητόδρομο για να διαδηλώσουν για τα εργασιακά τους δικαιώματα με την αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων.

Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Δεκεμβρίου ένας 20χρονος εργάτης δέχθηκε σφαίρα στο κεφάλι και πέθανε επί τόπου κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στην επαρχία Βιρού στο πλαίσιο του “Paro Agrario” (αγροτική απεργία). 

Η πρόεδρος της Επιτροπής των Εργατών της περιοχής Ίκα καταδίκασε τις εργασιακές συνθήκες στον τομέα αγροτικών εξαγωγών και στον αγροτοβιομηχανικό τομέα κάνοντας λόγο για “σύγχρονη δουλεία”. Η Σουζάνα Κιντανίγια δήλωσε ότι ο πρόεδρος του Περού Φρανσίσκο Σαγκάστι προσπαθεί να ταπεινώσει τους εργάτες και να καταπνίξει την εξέγερσή τους. “Δεν είμαστε αντίθετοι με την οικονομική ανάπτυξη αλλά απαιτούμε κοινωνική ένταξη, παιδεία, υγεία και καλύτερη ποιότητα ζωής”, πρόσθεσε η Κιντανίγια, η οποία συμμετείχε στην κινητοποίηση αποκλεισμού του αυτοκινητόδρομου που διαπερνά τη χώρα, κοντά στα σύνορα με τον Ισημερινό και τη Χιλή.

Οι εργαζόμενοι στην Ίκα, που δεν είναι οργανωμένοι σε συνδικάτα, ζητούν την κατάργηση ενός νόμου που εγκρίθηκε το 2000 από τον τότε πρόεδρο του Περού Αλμπέρτο Φουχιμόρι, ο οποίος επιτρέπει στις αγροβιομηχανικές εταιρείες να πληρώνουν χαμηλότερα επιδόματα στους εργάτες. Αυτήν  την εβδομάδα για άλλη μια φορά οι βουλευτές του Περού καταψήφισαν το νέο αγροτικό νομοσχέδιο.

Πηγή: TeleSUR, Reuters



Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καλέσματα από Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την απεργία της Πρωτομαγιάς

Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται, ποιες οι προϋποθέσεις

Διώξεις σε 18 «ανθρώπους» του Τραμπ για απόπειρα αλλοίωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων του 2020

Ημαθία: Ι.Χ. έπεσε σε αρδευτικό κανάλι-Νεκρός ο οδηγός

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα