ΑΘΗΝΑ
01:27
|
18.05.2024
"Η εποχή των αποικιακών ψευδαισθήσεών σας έφτασε στο τέλος και πρέπει να διαλέξετε αν θα πολεμήσετε ή θα φύγετε" προειδοποιεί ο Χάφταρ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνεχίζεται η ένταση ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη παρά την εκεχειρία και τις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση πολιτικής λύσης.

Επιπλέον, καθώς η Τουρκία εξακολουθεί να στέλνει οπλισμό και μισθοφόρους στη Λιβύη στηρίζοντας την κυβέρνηση της Τρίπολης, προκαλεί το στρατόπεδο των δυνάμεων του Χαλίφα Χάφταρ απειλώντας την ευαίσθητη εκεχειρία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, παρατηρούνται κινήσεις δυνάμεων και των δύο πλευρών στην εύφλεκτη περιοχή μεταξύ Σύρτης και Αλ Τζούφρα.

Υπό αυτές τις συνθήκες ο στρατιωτικός ηγέτης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ απηύθυνε  “τελεσίγραφο” στην Τουρκία, ξεκαθαρίζοντας: “Η εποχή των αποικιακών ψευδαισθήσεών σας έφτασε στο τέλος και πρέπει να διαλέξετε αν θα πολεμήσετε ή θα φύγετε”.

Λίγες ώρες αργότερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ επισκεπτόταν την Λιβύη και απειλούσε ότι οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ και οι υποστηρικτές τους στην ανατολική Λιβύη θα θεωρηθούν “νόμιμοι στόχοι” εάν επιχειρήσουν να επιτεθούν σε τουρκικές δυνάμεις στην περιοχή.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε τουρκικά στρατεύματα στην Τρίπολη, ο Ακάρ δήλωσε ότι οι δυνάμεις του Χάφταρ και οι υποστηρικτές τους δεν θα έχουν “πού να κρυφτούν” εάν βάλουν στο στόχαστρό τους Τούρκους στρατιωτικούς.

“Η απάντησή μας στο πεδίο θα είναι σκληρή” απάντησε στους ίδιους τόνους ο Χαλίφα Χάφταρ, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Χασάν Σίβρι.

Στις 27 Δεκεμβρίου ο Χαλίφα Χάφταρ κάλεσε τις δυνάμεις του να προετοιμαστούν για τον πόλεμο κατά της Τουρκίας.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα το κοινοβούλιο της Τουρκίας υιοθέτησε απόφαση με την οποία παρατείνει για 18 μήνες την ανάπτυξη του τουρκικού στρατού στο πλευρό της κυβέρνησης της Τρίπολης.

Η απόφαση ψηφίστηκε από το τουρκικό κοινοβούλιο με τον ισχυρισμό ότι επίκειται ενδεχόμενη επανέναρξη των επιθέσεων των δυνάμεων του Χαλίφα Χάφταρ, εναντίον της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ).

Σημειώνεται, ότι η ανάπτυξη τουρκικών δυνάμεων στη Λιβύη εγγράφεται στις αμφιλεγόμενες διμερείς συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας στα πεδία της ασφάλειας και της οροθέτησης των θαλάσσιων συνόρων, που είχαν υπογραφεί τον Νοέμβριο του 2019 μεταξύ των Σάρατζ και Ερντογάν.

Η τουρκική στήριξη στον Σάρατζ και ειδικότερα η αποστολή στρατιωτικών συμβούλων και τηλεχειριζόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAVs), βοήθησε τον Σάρατζ να καταγράψει μία σειρά από νίκες επί των δυνάμεων του στρατάρχη Χάφταρ που πλησίαζαν την Τρίπολη.

Υπενθυμίζεται ότι η πλευρά Χάφταρ υποστηρίζεται από τη Ρωσία και αντίπαλους της Τουρκίας στην περιφέρεια, κυρίως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που υπεγράφη τον Οκτώβριο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, επανέφερε τα αντίπαλα μέρη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όμως οι βαθιές διαφωνίες τους ως προς τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης και η πολύχρονη διαμάχη τους θέτουν εν αμφιβόλω τις πιθανότητες επιτυχίας του πολιτικού διαλόγου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε Ιταλός δημοσιογράφος από το Σύνδρομο των Βαλκανίων

Ξεκινά αύριο το συνέδριο για το υπαρξιακό πρόβλημα της Ελλάδας

Κατεδάφισαν στο Κίεβο ναό της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας

Στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ η ορφανή αρκουδίτσα Μάρθα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα