ΑΘΗΝΑ
02:59
|
25.04.2024
Τα πραγματικά κρούσματα μπορεί να ήταν δεκαπλάσια από την αρχική εκτίμηση σύμφωνα με νέα μελέτη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σχεδόν το 5% του πληθυσμού της πόλης Γουχάν της Κίνας ενδέχεται να είχε μολυνθεί από τον νέο ιό που προκαλεί τη νόσο Covid-19 σύμφωνα με νέα μελέτη των ερευνητών του κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Δεδομένου ότι ο πληθυσμός της Γουχάν εκτιμάται στα περίπου 11 εκατομμύρια, η μελέτη εκτιμά ότι σχεδόν 500.000 άνθρωποι ίσως να είχαν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας. Ως εκ τούτου ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων νέου κορονοϊού στη Γουχάν ενδέχεται να ήταν δεκαπλάσιος από την επίσημη καταγραφή των περιστατικών που τότε έκανε λόγο για 50.354 κρούσματα.

Η ορολογική μελέτη, η οποία διενεργήθηκε στις αρχές του τρέχοντος έτους, πήρε δείγματα από 34.000 κατοίκους της κινεζικής μεγαλούπολης αλλά και την ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Χουμπέι. Η Γουχάν αποτέλεσε το “σημείο μηδέν” για το ξέσπασμα της πανδημίας στον κόσμο. Το 4,4% των συμμετεχόντων στη μελέτη βρέθηκε να φέρει αντισώματα κατά του SARS-CoV-2, ισχυρή ένδειξη προηγούμενης λοίμωξης.

Η έρευνα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κίνας υποδεικνύει ότι ο αποκλεισμός της Γουχάν μετά το ξέσπασμα της πανδημίας έφερε αποτέλεσμα. Το ποσοστό οροθετικότητας στην ευρύτερη επαρχία Χουμπέι εκτιμήθηκε σε μόλις 0,44% του πληθυσμού. Μεταξύ των 12.000 ατόμων που εξετάστηκαν σε έξι άλλες πόλεις και επαρχίες, ανάμεσά τους το Πεκίνο και η Σαγκάη, μόνο δύο βρέθηκαν θετικά σε αντισώματα.

Τα ευρήματα της μελέτης καθιστούν ωστόσο σαφές ότι η Γουχάν παραμένει ευάλωτη σε νέο κύμα της πανδημίας, δεδομένου ότι για την επίτευξη συλλογικής ανοσίας πρέπει να φέρει αντισώματα τουλάχιστον το ήμισυ του πληθυσμού. Το ποσοστό των κατοίκων της Γουχάν που προσβλήθηκαν είναι συγκρίσιμο με τα αντίστοιχα ποσοστά που ανέφεραν άλλες χώρες στο πρώτο κύμα της πανδημίας, επισημαίνει το κινεζικό Κέντρο σε ανακοίνωσή του.

Στο μεταξύ, τον επόμενο μήνα μια ομάδα διεθνών επιστημόνων θα μεταβεί στη Γουχάν αναζητώντας απαντήσεις για την προέλευση του νέου ιού. Η επίσκεψη κατέστη εφικτή μετά από διαπραγματεύσεις μηνών με την κινεζική ηγεσία, η οποία είχε κάποιες ενστάσεις για τη διενέργεια μιας ανεξάρτητης έρευνας. Το Πεκίνο έχει δεχθεί διεθνείς επικρίσεις για τους χειρισμούς του στην αρχή της πανδημίας, μετά την ανίχνευση του κορονοϊού στη Γουχάν τον περασμένο Δεκέμβριο. Κατηγορήθηκε κυρίως από τις ΗΠΑ ότι “μαγείρεψε” τα νούμερα των ασθενών.

Πηγή: BBC


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

34 χρόνια από την εκτόξευση του τηλεσκοπίου Hubble

Σύστημα κινητής τηλεφωνίας στη Σελήνη σχεδιάζει η NASA με τη Nokia

Πάει τέλειωσε ο Γιαννάκης το καλό παιδί, λέει ο Καλλιάνος για τη νοσηλεία του πατέρα του

Εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων μετέτρεψαν απογευματινό χειρουργείο σε πρωινό και δωρεάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα